Η σιωπή του ΔΝΤ προκαλεί ανησυχία

Παρά το ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε στη συνέχιση του προγράμματος να μη μετέχει το ΔΝΤ, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι οι θέσεις του για το χρέος είναι πιο κοντά σε αυτές της Ελλάδος από ό,τι οι χλιαρές και στην ουσία ανούσιες αποφάσεις του Eurogroup, άποψη που ενισχύεται με τις καθημερινές δηλώσεις Σόιμπλε, ότι δεν ήλθε η ώρα για να ξεκινήσει συζήτηση για το μείζον αυτό ζήτημα.

Ωστόσο η απόλυτη σιγή, σε ό,τι αφορά στο σχολιασμό των αποφάσεων του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας από την πλευρά του ΔΝΤ έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία στα κυβερνητικά κλιμάκια, σε συνδυασμό, βέβαια, με τις πληροφορίες ότι το Ταμείο δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με την επιλογή του «κόφτη» και ότι θα επιθυμούσε τη δρομολόγηση πιο άμεσων μέτρων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θεωρεί «ασπιρίνη» τις αποφάσεις για το χρέος και ότι θα επιθυμούσε πιο δραστικές και ουσιαστικές αποφάσεις που θα ελαφρύνουν στην πράξη το χρέος της Ελλάδος και θα το καταστήσουν εμφανώς βιώσιμο.

Μέχρι να εκδηλώσει τις προθέσεις το ΔΝΤ, θα εξακολουθεί να πλανάται το ερώτημα αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν θα απέχει ή αν θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος χωρίς να δώσει νέο δάνειο.

Από την μέχρι στιγμής εικόνα, σύμφωνα και με πληροφορίες του MEGA, φαίνεται το τελευταίο να είναι το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να πάει πιο πίσω την οριστική συμφωνία για το χρέος.

Παράλληλα, όσο καθυστερεί η αξιολόγηση μεγαλώνει το κόστος για την οικονομία. Από το Νοέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016 η Ελλάδα έπρεπε να έχει λάβει δόσεις από το νέο δάνειο ύψους 15,1 δισ. ευρώ.
Ακόμη κι αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου και η Ελλάδα πάρει μέσα στον Ιούνιο κάποια χρήματα, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πέραν της δόσης των περίπου 6 δις ευρώ, αναμένει από τις Βρυξέλλες και μια βοήθεια της τάξεως των 5-6 δις ευρώ για να μπορέσει να αποπληρώσει οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες όμως ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ.