Ακόμα και στην κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ο κ. Νταβούτογλου προσπάθησε να πείσει ότι η χώρα του με την Ευρώπη έχουν κοινό μέλλον, ανακοινώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία και ότι το κόστος και τα βάρη της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να επιμερίζονται δικαίως.
«Επιβεβαιώθηκε ότι Ε.Ε. και Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον. Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας, αλλά και τη συριακή κρίση. Το θέμα δεν αφορά μόνο τη διαχείριση της κρίσης, αλλά και να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και να έχουμε τον ίδιο στόχο. Η συμφωνία έχει ανθρωπιστική διάσταση γιατί στόχος είναι να λάβουμε δράση ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των παιδιών, των νέων ανθρώπων. Για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετακίνηση, θα πρέπει να υπάρχει εξισορροπημένη αντιμετώπιση όσων εισέρχονται παρανόμως στα νησιά του Αιγαίου. Για να υπάρχει όμως επιστροφή στην Τουρκία θα πρέπει η ΕΕ να υποδεχτεί τον ίδιο αριθμό ανθρώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δικαίως», υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου.
Αναφερόμενος στα 3 δισ. ευρώ που θα δώσει η ΕΕ στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως στη Σύνοδο «καθορίστηκαν συγκεκριμένα σχέδια και πρότζεκτ και τις επόμενες εβδομάδες και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ. Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα λεφτά αυτά δεν θα δοθούν στην Τουρκία, αλλά θα δοθούν για το καλό των Σύρων προσφύγων και η Τουρκία θα φροντίσει για τη διαχείριση αυτών των ποσών. Ως το 2018 θα υπάρξει καταβολή άλλων τριών δισ. ευρώ».
Όσον αφορά τη βίζα, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι «από τις 72 προϋποθέσεις η Τουρκία έχει καλύψει τις περισσότερες και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει καλύψει τις υπόλοιπες».
«Τα όργανα της Ευρώπης θα πρέπει να κάνουν με τη σειρά τους τα βήματα που απαιτούνται. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το Κεφάλαιο 33 και να επιταχυνθεί το άνοιγμα κι άλλων Κεφαλαίων» είπε.
«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και αντιστρόφως δεν υπάρχει μέλλον στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, και ακολούθως ζήτησε την αλληλεγγύη της Ευρώπης για το θέμα της τρομοκρατίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε:
«Σήμερα, τελικώς, καταφέραμε να επιτευχθεί συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας που θα έρχεται στην Ευρώπη θα έχει ατομική αντιμετώπιση. Αυτό σημαίνει σεβασμό προς την αρχή της μη επαναπρόθωσης», τόνισε και εξήγησε πως «αυτή η συμφωνία αφορά σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ». «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι συμφωνίες μας θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο κ. Τουσκ.
«Συμφωνήσαμε ότι οι παράτυποι μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα από 20 Μαρτίου και μετά θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Σιγά-σιγά θα εφαρμοστεί η αρχής “ένας προς ένας”», εξήγησε ο κ. Τουσκ.