“Μαμούθ” οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Την ώρα που σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου, τα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα αποπληρώνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ρευστότητας.

Οι επιχειρήσεις μπορεί να περιμένουν από ένα έως τέσσερα χρόνια την επιστροφή ΦΠΑ, ενώ ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες το 2015 έφτασε στις 115 μέρες, από 49 που ήταν το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως τα κωδικοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, κατανέμονται ως εξής:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου σε ιδιώτες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους (ΓΛΚ) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 6,69 δις ευρώ, εκ των οποίων

Τα 2,8 δις ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δις ευρώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ.
Τα 1,18 δις ευρώ αποτελούν μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Τα 1,1 δις ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.
Τα 665 εκ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.
Τα 519 εκ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.
Τα 326 εκ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Από τα 6,6 9 δις ευρώ τα 5,5 1 δις ευρώ είναι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές, ενώ τα υπόλοιπα 1,18 δις ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές ΦΠΑ.
Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016 η κατάσταση διαμορφώνεται στα ίδια περίπου επίπεδα (6,67 δις ευρώ), κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει για την ετήσια σύγκριση των μεγεθών (Απρίλιος 2015), καθώς μέσα σε ένα έτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 1,86 δις ευρώ. Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, από τη στιγμή που στη διάρκεια του Ιουνίου υπολογίζουν πως οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε προμηθευτές/ιδιώτες ανέρχονται περίπου στα 9,2 δις ευρώ.

Μέσος χρόνος επιστρο φής ΦΠΑ από το Δημόσιο σε δικαιούχους

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ στις 28 από τις 113 Εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4 χρόνια. Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, με το μέσο χρόνο αναμονής να εκτιμάται στις 239 ημέρες. Παρόλο το γεγονός πως έχει δημοσιευθεί από το ΥΠΟΙΚ το δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού για το μήνα Μάιο του 2016, η ανάλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους προμηθευτές του δεν είναι ακόμη διαθέσιμη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΔΕ στις αρχές Ιουνίου, οι συνολικές αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986,7 εκ. ευρώ Από το σύνολο όμως των παραπάνω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό να ξεπερνά τα 792 εκ. ευρώ.

Μέσος χρόνος αποπληρωμής οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης European Payment Report 2016 υπερδιπλάσιος είναι φέτος ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες σε σύγκριση με το 2015, καθώς κατά μέσο όρο ανέρχεται στις 115 ημέρες από 49 ημέρες το προηγούμενο έτος.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση προέρχεται από τη φετινή έκθεση“European Payment Report 2016” της Intrum Justitia (Φεβρουάριος –Απρίλιος 2016), μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στην είσπραξη οφειλών και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο μέσος συμβατικός χρόνος πληρωμής, στις 91 ημέρες σε σύγκριση με 35 την περυσινή περίοδο

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων καταδεικνύει την ετήσια ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες/προμηθευτές του, παράμετρος η οποία δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης και συμπληρώνει: «Δυστυχώς, οι επιπτώσεις είναι άμεσα ορατές στην πραγματική οικονομία, καθώς σφίγγει ασφυκτικά πλέον η θηλιά στο λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους».