Νέο ραντεβού-Στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά

Νέα συνάντηση θα έχει το πρωί της Τετάρτης το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο συζητήσεων τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Η συνάντηση της Τρίτης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 και είχε στόχο να καμφθούν τα εμπόδια, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ακόμα και πριν από το Eurogroup της Παρασκευής.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά δεν συζητά καν τα επιπρόσθετα μέτρα 3 έως 3,5 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές να ληφθούν προληπτικά.

Αναγνώρισε παράλληλα πως οι θεσμοί δεν έχουν δεχθεί όσα προβλέπονται στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ωστόσο η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο και παραμένει ανοιχτή σε τροποποιήσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Με το νέο ασφαλιστικό αλλάζει η συνολική εικόνα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως διαμορφώθηκε τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες.

Το νέο ασφαλιστικό περιέχει σαρωτικές ενοποιήσεις όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα υπερ-ταμείο με ταυτόχρονη ενοποίηση όλων των επικουρικών μαζί με τα ταμεία που χορηγούν το εφάπαξ.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και όπως έγινε γνωστό, της επισήμανε πώς θεωρεί αυτονόητο, ότι τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία που θα αποτυπωθούν στην επικείμενη έκθεση της Eurostat, θα ληφθούν υπόψη στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.