Μεταστροφή στα 2.000.000 των Ελληνοαμερικανών. Εγκαταλείπουν τους Ρεπουμπλικάνους και να προτιμούν τελικά την Χ. Κλίντον.

Το ρεύμα προτίμησης φέρεται ότι θα ενισχύσουν οι δηλώσεις έως τώρα αλλά και η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα στις 14 – 15 Νοεμβρίου. Ευεργετική επίδραση στο χώρο των Ελληνοαμερικανών παραγόντων και πολιτών – που υπολογίζονται στον αριθμό των 2.000.000 ψηφοφόρων συνολικά – με αποκόλλησή τους από την παραδοσιακή προτίμηση προς τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους θα έχει η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου του ΗΠΑ στην Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές, στις 14 – 15 Νοεμβρίου.

Όπως θετική επίδραση στην μετακίνηση αυτή είχαν μέχρι τώρα οι σχετικές δηλώσεις του κ.Ομπάμα αλλά και των οικονομικών Υπουργών του για την μείωση του δημόσιου Χρέους της Ελλάδας , πάντα με δαπάνες των Βρυξελλών.

Εκτός από την Wall Street η Χίλαρι έχει την αμέριστη υποστήριξη της Goldman Sachs αλλά και των Ελληνοαμερικανών, οι οποίοι ως εθνική μειονότητα με σπουδαίο επαγγελματικό, κοινωνικό και οικονομικό ρόλο αποτελεί ισχυρό παράγοντα επιρροής στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με παρατηρητές ο Πρόεδρος Ομπάμα που θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα του παραθέσει επίσημο δείπνο, ενδέχεται να επισκεφθεί εκτός από την Λέσβο, την αμερικανική βάση στην Σούδα, αίτημα το οποίο η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι σκιάζει το πολιτικό νόημα της επίσκεψής του και το μετακινεί στις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Μετά τα τελευταία δεδομένα η κ.Κλίντον χαρακτηρίζει «πληγωμένο χαμένο» τον πολιτικό της αντίπαλο εξαιτίας της άρνησής του να δεσμευτεί για την αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Κλίντον, τα σχόλια του Τραμπ συμβαδίζουν με ότι συνήθως λένε οι δικτάτορες σε μη δημοκρατικές χώρες για τους αντιπάλους τους.

Οι Ελληνοαμερικανοί ψηφίζουν Χίλαρι

Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν μετακινηθεί από την παραδοσιακή τους προτίμηση και επιλέγουν σε μεγαλύτερα ποσοστά την υποψήφια των Δημοκρατικών, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα Greek News.

H έρευνα ολοκληρώθηκε αμέσως μετά τη δεύτερη τηλεμαχία των υποψηφίων (12 Οκτωβρίου) με συμμετοχή 940 ατόμων από 48 διαφορετικές πολιτείες.

Στο ερώτημα, «αν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα ποιον θα ψηφίζατε», τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα: Χίλαρι Κλίντον 49,36% και Ντόναλντ Τραμπ 35,53%.

Η Goldman Sachs στο πλευρό της Χίλαρι

Κι ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα δηλώνει πως πλέον ούτε την ενδιαφέρει, ούτε πρόκειται να απαντήσει, σε όσα πει και κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην παράλληλη μάχη για την μερική ανανέωση του Κογκρέσου, ο CEO της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανφέιν, παραδέχτηκε δημοσίως ότι την στηρίζει.

Αν και σε συνέντευξή του στο Bloomberg είχε επισημάνει ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει το όνομα του υποψηφίου που θα στηρίξει, εντούτοις άνοιξε τα χαρτιά του στο δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακάρια λέγοντας χαρακτηριστικά «Ναι, στηρίζουμε Χίλαρι».

Την ίδια ώρα, ανώτατη σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ ομολόγησε ότι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία υστερεί κατά πολύ σε ποσοστά από την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών συνεχίζει να προωθεί σε ομιλίες της σε βασικές πολιτείες-κλειδιά τη στρατηγική της πρόωρης ψήφου.

Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κελιέν Κόνγουεϊ είπε ότι η Κλίντον έχει «τρομερά πλεονεκτήματα», τα οποία περιλαμβάνουν τη μεγάλη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, που της επιτρέπει να ξοδέψει εκατομμύρια για τηλεοπτικές διαφημίσεις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

«Έχουμε μείνει πίσω», είπε η Κόνγουεϊ στην εκπομπή του καναλιού NBC «Meet the Press».

Η Χίλαρι απαξιώνει τον Τραμπ

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές κι έχοντας με το μέρος της όλες τις δημοσκοπήσεις, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρνείται πλέον να συνομιλήσει με τον πολιτικό της αντίπαλο.

Ούτε που σκέφτομαι να του απαντήσω πλέον, λέει η Χίλαρι την ώρα που εμφανίζεται να προηγείται με δώδεκα μονάδες έναντι του Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του δικτύου ABC και της εφημερίδας Washington Post.

Ήμουν σε ντιμπέιτ μαζί του για τεσσεράμισι ώρες. Ούτε που σκέφτομαι να του απαντήσω πλέον, προσθέτει επισημαίνοντας ότι πλέον δίνει έμφαση στην εκλογή Δημοκρατών στο Κογκρέσο και όχι στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της για την προεδρία. Η Χίλαρι Κλίντον προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, πληγωμένο χαμένο εξαιτίας της άρνησής του στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση τους, να δεσμευτεί για την αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Κλίντον, τα σχόλια του Τραμπ συμβαδίζουν με ότι συνήθως λένε οι δικτάτορες σε μη δημοκρατικές χώρες για τους αντιπάλους τους. «Το να λες ότι δε θα σεβαστείς το αποτέλεσμα των εκλογών, αποτελεί άμεση απειλή κατά της δημοκρατίας μας», δήλωσε η Κλίντον στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο University of North Carolina στο Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι μία πραγματικότητα που καθιστά την Αμερική, Αμερική, τόνισε χαρακτηριστικά η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Κοιτάξτε, μερικοί άνθρωποι πληγώνονται όταν χάνουν, αλλά εμείς πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας, πρόσθεσε η ίδια.

Καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων στις δημοσκοπήσεις διευρύνεται, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι εκλογές είναι “στημένες” σε βάρος της υποψηφιότητάς του. Από την άλλη μεριά, δεν έχει στηρίξει με αποδείξεις τους ισχυρισμούς του, ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το αποκεντρωμένο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, με τον ουσιαστικό ρόλο των πολιτειών, είναι δημοκρατικό και εκτός παρεμβάσεων.

Κι ενώ η Χίλαρι βαδίζει ολοταχώς – με βάση τις δημοσκοπήσεις- προς τον Λευκό Οίκο, οι φήμες για την κατάσταση της υγείας της δεν λένε να κοπάσουν. Σε βίντεο που ανέβηκε σε ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ ο φακός αφήνει να εννοηθεί ότι, αφού δεν μπορεί να εστιάσει και γουρλώνει πολλές φορές τα μάτια της, έχει κάποιο πρόβλημα με την όρασή της.