Κύπρος: Χιλιάδες οι «εξαφανισμένες» αλλοδαπές οικιακές βοηθοί

Διογκώνεται ανεξέλεγκτα το πρόβλημα με τις παράνομες αλλοδαπές οικιακές βοηθούς που εγκαταλείπουν τον εργοδότη τους και εξαφανίζονται χωρίς να τις αναζητεί κανείς, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελύθερου». Η κατάσταση είναι τόσο χαοτική που ακόμη και για τους αριθμούς όσων εξαφανίζονται επικρατεί αλαλούμ. Κι αυτό, παρά τον προβληματισμό που προκάλεσε τελευταία η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου σε σχέση με εξαφανίσεις αλλοδαπών γυναικών.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή τις εξαφανίσεις γυναικών που έπεσαν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, μίλησε για 3.600 εργαζόμενες που είναι εξαφανισμένες και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται. Η Αστυνομία, στην έρευνα του «Φιλελεύθερου», κατεβάζει τον αριθμό αυτό στις 2.745 για τα έτη 2017-2019, ενώ ο πρόεδρος των ατζέντηδων που εισάγουν τέτοιο εργατικό προσωπικό, Ανδρέας Τσαγγαρίδης, ανεβάζει τις οικιακές βοηθούς που εγκατέλειψαν τον τόπο διαμονής τους, στις οκτώ χιλιάδες. Ο κ. Τσαγγαρίδης επικαλείται στοιχεία από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ενώ τονίζει ότι μόνο πέρσι πέρασαν στα κατεχόμενα δύο χιλιάδες οικιακές βοηθοί.

Την Αστυνομία ως υπεύθυνη για πάταξη της παρανομίας δείχνει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εκφράζοντας τη θέση ότι δεν πάσχουν οι πολιτικές αλλά ότι χρειάζονται ενίσχυση οι μηχανισμοί πάταξης της παρανομίας.

Το πρόβλημα έχει δύο όψεις δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου, την κοινωνική και την οικονομική. Ηλικιωμένοι και πάσχοντες μένουν αβοήθητοι και εκτεθειμένοι από τέτοιες συμπεριφορές, είπε, δείχνοντας σαφώς την Αστυνομία ότι δεν κάμνει πολλά για τον εντοπισμό των παράνομων οικιακών βοηθών. Το θέμα θα τεθεί στην Επιτροπή μετά το καλοκαίρι, αφού όπως είπε η κ. Μαύρου, εργοδότες είναι εγκλωβισμένοι λόγω κατακράτησης της εγγυητικής τους.

Ο κ. Τσαγγαρίδης καταγγέλλει κυκλώματα μεταξύ των οποίων και δικηγόρων που κρύβονται πίσω από κάποιες εξαφανίσεις οικιακών βοηθών, ή που ζητούν μέχρι και πολιτικό άσυλο. Επισημαίνεται επίσης πως πολλές εργαζόμενες που καταφεύγουν στο υπ. Εργασίας με καταγγελίες όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας τους, όταν οι έρευνες και οι αποφάσεις είναι εναντίον τους, εξαφανίζονται από τη διεύθυνση διαμονής που δηλώνουν και δεν εντοπίζονται ποτέ. Προβλήματα υπάρχουν και με τα “release paper” την άδεια που επιτρέπει σε μια οικιακή βοηθό να εργαστεί αλλού, αφού γίνεται κατάχρηση, ενώ η Αστυνομία δηλώνει ότι έχει συσταθεί Επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα.