Επικοινωνία Λιού με Τσίπρα για αξιολόγηση, επιστροφή ΔΝΤ και προσφυγικό

Η αξιολόγηση του προγράμματος, το αίτημα της Ελλάδος για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με τη σύναψη νέου μνημονίου και το προσφυγικό ήταν τα ζητήματα, που κυριάρχησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Λιού και έρχεται μια ημέρα μετά από την παρέμβαση που είχε προς τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε, στη συνεδρία ση των G-20 στη Σαγκάη, από τον οποίο ζήτησε η Γερμανία να συνυπολογίσει τις επιπτώσεις του προσφυγικού στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση.

Αρχικά, οι δύο άνδρες εξέτασαν όλες τις παραμέτρους της ολοκλήρωσης – από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και θεσμών – της πρώτης αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με κύριο μέλημα να επισπεύσουν οι διαδικασίες και να τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια ο κ. Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε την ανάγκη “ώστε η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για να μπει η Ελλάδα σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας, μέσω ελάφρυνσης του χρέους της”.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικάνο υπουργό, εξετάστηκαν και τα γεγονότα γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, με τον Τζακ Λιου να εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εκτάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα. Όπως τόνισε ο ίδιος στον κ. Τσίπρα, ελπίζει για μία συμπαγή ευρωπαϊκή λύση ώστε να αποφευχθούν περισσότερες δυσκολίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Τέλος, Τζακ Λιου και Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν για την επιστροφή του ΔΝΤ στην “ατζέντα” σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον κ. Ομπάμα να παρέμβει ώστε να γίνει δεκτό το αίτημά του και να επιστρέψει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ, έστω κι αν αυτό προϋποθέτει τη σύναψη ξεχωριστού μνημονίου της Ελλάδος με το Ταμείο.