Ιερώνυμος: Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας

«Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων», καθώς «η πράξη αυτή είναι από μόνη της ένα μήνυμα», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενόψει της ιστορικής συνάντησης των προκαθημένων της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, στο Σάββατο, στη Λέσβο, που δοκιμάζεται από την προσφυγική κρίση.

«Να είναι ένα λιτό ταξίδι», λέει στο Εθνος, όπου ο Πάπας θα ‘ρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό (θα φύγει την ίδια μέρα για τη Ρώμη) και στη συνέχεια και οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δυο λόγια ο καθένας μας. Είναι μια συμβολική παρουσία, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκαλύπτει ότι από τον περασμένο μήνα, και με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, είχε αποστείλει επιστολές σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης,, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει στην οικουμένη ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Την τελική πρόσκληση στον Πάπα δεν την απέστειλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, καθώς προσκαλείται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως αρχηγός του κράτους του Βατικανού.

«Η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση», εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτήν τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι δύσκολα προβλήματα. Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σ’ αυτό το θέμα γιατί έχει και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται.

»Επομένως, μέσα στα όπλα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς, είναι η ευαισθητοποίηση, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με έναν λόγο χωρίς να έχει πολιτικές ρίζες μέσα και σκοπιμότητες. Νομίζω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι σε θέση αυτό να το πετύχουν.

»Ωστόσο, επειδή υπάρχουν οι διαιρέσεις, οι δογματικές διαφορές που χωρίζουν τον κόσμο του Χριστιανισμού σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και επειδή οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι και θέλουν αίμα, σκάνδαλα και φασαρίες, έπρεπε να προσέξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες αυτές οι πράξεις και οι ενέργειες».

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχαν με τον Πάπα Φραγκίσκο για το ζήτημα της επίσκεψής του στη Λέσβο, είπε ότι η Σύνοδος έστειλε επιστολή όχι μόνο σε εκείνον αλλά σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της αυτό το μεγάλο βάρος, όπως είναι το Προσφυγικό.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι το ενδιαφέρον μας δεν πρέπει να εξαντλείται στους πρόσφυγες ή στους μετανάστες. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δικούς μας τους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Αυτό που θέλουμε ουσιαστικά να πούμε είναι ότι αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα σήμερα είναι πέρα από το οικονομικό μας πρόβλημα και τις δυσκολίες που περνάμε σαν λαός, η έλευση τόσο μεγάλου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών είναι δυσβάσταχτο και καταστροφικό για τους Ελληνες», καταλήγει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας.

Στο πόδι η Λέσβος

Τα μέτρα ασφάλειας που παίρνονται στη Λέσβο, είναι δρακόντεια για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Την Τρίτη έφτασαν στη Μυτιλήνη δύο επικεφαλής της ασφάλειας του πάπα και διεμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι το πρόγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά και δεν χωράει καμία παρέκκλιση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επιθεώρησαν τους χώρους του αεροδρομίου, όπου θα γίνουν οι συναντήσεις, ενώ έκαναν βόλτα ακόμη και στην πίστα, κρατώντας σημειώσεις.

Κλιμάκιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης βρίσκεται επίσης στο νησί και στελέχη του διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας για τους δύο θρησκευτικούς ηγέτες.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει με ειδική πτήση της Alitalia στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου και στο αεροδρόμιο θα έχει 15λεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα τον υποδεχτεί και επίσης, 15λεπτη συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο.

Ο τελευταίος θα φτάσει στη Λέσβο την Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ, αλλά δεν θα ακολουθήσει χωριστό πρόγραμμα.

Οι επικεφαλής των δύο εκκλησιών θα επισκεφτούν το Hot Spot της Μόριας, όπου θα δουν και θα χαιρετήσουν περίπου 300 άτομα, ενώ στη συνέχεια θα καθίσουν σε γεύμα με 15 άτομα, οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.

Θα προηγηθεί επίσκεψη στο αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης, την Επάνω Σκάλα, όπου βρίσκεται και το ιστορικό εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου και θα κάνουν κοινή προσευχή, ενώ θα ρίξουν από ένα στεφάνι στη θάλασσα, στη μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων και μεταναστών που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

Ετοιμάζουν θερμή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Τρεις Μητροπολίτες δεν θέλουν τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ελλάδα