Ετοιμάζουν θερμή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κρατικές και εκκλησιαστικές αρχές της χώρας για την υποδοχή το Σάββατο στη Λέσβο, του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Στο νησί βρίσκονται από τη Δευτέρα εκπρόσωποι του Πάπα Φραγκίσκου, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας και αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να φροντίσουν να είναι όλα έτοιμα για τον ερχομό του Πάπα.
Συνεχείς πολύωρες συσκέψεις πραγματοποιούνται σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου της Μυτιλήνης με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών των τριών Προκαθημένων και των ανθρώπων που θα φροντίσουν για την ασφάλεια και τη φιλοξενία στη Λέσβο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθούν το νησί του Αιγαίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να αναδείξει παγκοσμίως την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για τους πρόσφυγες και του βάρους που σηκώνουν στους ώμους τους οι Έλληνες παρά την τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν τόσα χρόνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναινεί στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου ώστε να σταλεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη η άποψη το μήνυμα ότι η «χρεοκοπημένη οικονομικά Ελλάδα» δεν μπορεί να διαχειριστεί πια μόνη το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων. Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι να στρέψει η Ευρώπη το ενδιαφέρον της στο προσφυγικό για να μην καταντήσει «χρεοκοπημένη από αρχές, ανθρωπιά και αλληλεγγύη».

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συνοδεύεται από 25 αξιωματούχους και 53 δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου, ειδικούς σε θέματα της Αγίας Έδρας, οι οποίοι θα έρθουν με αεροσκάφος της Alitalia.
Τον Πάπα Φραγκίσκο θα υποδεχτούν στο αεροδρόμιο το πρωί του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που θα βρίσκονται από την προηγούμενη ημέρα στο νησί.
Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον καταυλισμό προσφύγων στον Μόρια της Λέσβου όπου θα φάνε μαζί με 300 πρόσφυγες. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Αιγαίου, πετώντας δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει ο Πάπας για τη Ρώμη.