Τρεις Μητροπολίτες δεν θέλουν τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ελλάδα

Πηγή: NonpaperNews.gr

Κόντρα στην ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Πατριαρχείου. Γιατί έρχεται Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο βαθύτερος σκοπός της επίσκεψης του.

Δηλώνουν αντίθετοι αλλά χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, ιδιαίτερα μάλιστα με τον σκοπό αγάπης και αλληλεγγύης της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ – που πρώτος την περασμένη εβδομάδα εκτόξευσε «ιερά πυρά» κατά του Πάπα και της επικείμενης παρουσίας του στην Ελλάδα – άλλοι δύο μητροπολίτες, ο Γλυφάδας Παύλος και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος δηλώνουν αντίθετοι με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Απριλίου.

Ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος με ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά «προσευχόμαστε ώστε να αναβληθεί η επίσκεψη, μέχρι να συνεδριάσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το ταχύτερο δυνατόν και το Σώμα να αποφασίσει σχετικά». Όπως λέει ο κ.Παύλος για την αποδοχή της επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα θα έπρεπε να αποφασίσει το όλο Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι η(δωδεκαμελής) Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Προσχήματα μάλλον.

-Την αναβολή της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, το ερχόμενο Σάββατο, ζητεί ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο.

«Προσευχόμαστε να αναβληθεί η επίσκεψη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, με την οποία ο Μητροπολίτης ζητεί σύγκληση της Ιεράς Συνόδου επειδή το θέμα είναι «μείζονος σημασίας».

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο ακριτικό νησί, γίνεται ώστε οι δύο ηγέτες της Χριστιανοσύνης να βρεθούν κοντά στους πρόσφυγες και μετανάστες. Η ιστορικής σημασίας επίσκεψη εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, μάλλον σκληρότερος όλων με ανάρτηση στο προσωπικό του blog χαρακτηρίζει την κοινή επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο σαν «μία μαχαιριά που δίδεται στην πλάτη της φιλτάτης Πατρίδος μας. Μαχαιριά σε κρίσιμες ώρες». Ο μητροπολίτης προσθέτει πως θεωρεί την ενέργεια αυτή Πάπα και Πατριάρχη «σαν μία καθαρή πράξη θεατρινισμού! Τι άραγε μπορούν να προσφέρουν στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους;».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είχε χαρακτηρίσει άστοχη, εσφαλμένη και απαράδεκτη την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποδεχτεί την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Μάλιστα για ακόμη μία φορά είχε χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Πάπα και της Καθολικής Εκκλησίας αποκαλώντας τον Φραγκίσκο αιρεσιάρχη.

Το πρόγραμμα του Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να φθάσει στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου στη Μυτιλήνη, όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής στη Μυτιλήνη, όπου θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό μαζί με τον μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Το Σάββατο ο Πάπας,γράφουν τα ΝΕΑ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα επισκεφθούν το hot spot της Μόριας και στη συνέχεια την Επάνω Σκάλα. Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου θα έχει ολοκληρωθεί στις 3:00 το μεσημέρι.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης Φραγκίσκου-Βαρθολομαίου, εξετάστηκε – σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο – και η τέλεση της προσευχής των δυο ηγετών του χριστιανισμού στο αρχαίο βόρειο λιμάνι της Μυτιλήνης την Επάνω Σκάλα. Εκεί, υπολογίζεται ότι στις 16-17 Απριλίου του 58 μ.Χ. αποβιβάσθηκε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος συνοδευόμενος από τον ευαγγελιστή Λουκά, τους Μακεδόνες Σώπατρο, γιο του Πύρου από τη Βέροια, Αρίσταρχο και Σεκούνδο από τη Θεσσαλονίκη και τους Μικρασιάτες Γάιο από τη γαλατική Δέρβη, Τιμόθεο από τα Λύστρα της Λυκαονίας και Τρόφιμο και Τυχικό από την Έφεσο.

Στο σημείο όπου θεωρείται το σημείο αποβίβασης του Αποστόλου Παύλου και όπου πριν χρόνια ανασκάφηκε το ακρομώλιο του αρχαίου Ευρίπου που ένωνε το βόρειο αρχαίο λιμάνι της πόλης με το νότιο «τριηρικό λιμένα» σήμερα υπάρχει ένα μικρό πάρκο με το ναΰδριο σε ανάμνηση της επίσκεψης του Αποστόλου στη Μυτιλήνη. Δίπλα το μνημείο των Φωκαέων προσφύγων των διωγμών του 1914 και 1922.

Στην απέναντι δε ακριβώς πλευρά του δρόμου βρίσκεται το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, σήμα κατατεθέν των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, της άφιξής τους στη Μυτιλήνη και του ριζώματός τους στην πόλη και στις γύρω γειτονιές που κατοικήθηκαν αποκλειστικά και μόνο από Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το εξεταζόμενο πρόγραμμα στο ναΰδριο οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες θα συμπροσευχηθούν ενώ αμέσως μετά θα φυτέψουν μία ελιά αποτύπωμα της ενωτικής παρουσίας τους στο χώρο με το αποτύπωμα της παρουσίας του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στο νησί. Ύστερα θα κατευθυνθούν προς τη θάλασσα και θα ρίξουν λουλούδια από μια εξέδρα που θα έχει στηθεί πλάι στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στη θάλασσα όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες πρόσφυγες.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε τη Δευτέρα κλιμάκιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον αντιστράτηγο υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννη Διαμαντόπουλο. Επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, την Επάνω Σκάλα και φυσικά το hot spot της Μόριας. Σε συνεργασία με εκπροσώπους του Βατικανού που έφτασαν στο νησί αλλά και με τον υπεύθυνο ασφαλείας του Πάπα που έρχεται την Τρίτη δρομολογούν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια των θρησκευτικών ηγετών.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί το ερχόμενο Σάββατο θα είναι δρακόντεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ποντίφικας δεν θα κινείται με το ειδικό παπικό όχημα αλλά μαζί με τους άλλους ιεράρχες.

Στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου ο ευρισκόμενος στη Λέσβο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αναμένεται να εγκαινιάσει το κοινωνικό παντοπωλείο «Αποστολή του Παπα -Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου.

Γιατί έρχεται Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ενα ηχηρό μήνυμα στους ισχυρούς του κόσμου και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή αλλά και για την ευαισθητοποίηση όλων για το δράμα των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει η κοινή παρουσία των δύο κορυφαίων ηγετών του Χριστιανισμού, του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, το ερχόμενο Σάββατο στη Λέσβο.

Τους δύο ηγέτες της Χριστιανοσύνης θα υποδεχθούν και θα συνοδεύσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προσκάλεσε τον Πάπα εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον είχε συναντήσει ανεπίσημα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Σεπτέμβριο του 2014, στο Βατικανό. Πάπας, Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθούν το hotspot του νησιού, θα συνομιλήσουν με τους πρόσφυγες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσευχηθούν για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά να περάσουν το Αιγαίο, στο ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον

Τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος, που η πρώτη ποιμαντική επίσκεψη που έκανε μετά την εκλογή του, το 2013, ήταν σε ένα άλλο νησί που υποδέχεται πρόσφυγες, στη Λαμπεντούζα της νοτίου Ιταλίας, όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που είχε την πρωτοβουλία ν’ απευθύνει την πρόσκληση στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψή στη Λέσβο, έχουν εκφράσει πολλές φορές το ενδιαφέρον τους για το δράμα των προσφύγων καλώντας τη διεθνή κοινότητα ν’ αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων.

«Δεν μπορώ να μην σκεφθώ τόσα άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο, τόσους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σκέφτομαι ότι πολλά άτομα δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της μοίρας των ανθρώπων αυτών», είχε επισημάνει πρόσφατα ο Πάπας, στον κυριακάτικο χαιρετισμό του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ταυτόχρονα ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα. «Ιδίως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, για την ίση κατανομή των βαρών», είχε αναφέρει πριν από περίπου ένα μήνα και είχε καλέσει τους πιστούς να προσευχηθούν για να ανοίξει ο δρόμος στον διάλογο και στην τόσο επιθυμητή ειρήνη.

Την ίδια στιγμή, σε όλη την ελληνική επικράτεια η ορθόδοξη εκκλησία έχει δραστηριοποιηθεί μέσω των μητροπόλεων και κάθε ενορίας, για την ανακούφιση και στήριξη των προσφύγων. Γι’ αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πάρα τη γνωστή αντίθεση μικρής μερίδας της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διάλογο και οποιαδήποτε σχέση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έκανε θετική εισήγηση προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, συνεκτιμώντας τη σημασία του μηνύματος που θα σταλεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη για το δράμα των προσφύγων. «Εχω την πεποίθηση, Αγιώτατε, ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική», σημειώνει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην πρόσκληση που απηύθυνε εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας στον Πάπα Φραγκίσκο.