DEBATE: Η διπλή ανάγνωση της ανακοίνωσης των Βρυξελλών
Διαφορετικά διάβασαν και ερμήνευσαν το κοινό ανακοινωθέν, που εξεδόθη μετά το τέλος της μαραθώνιας Σύσκεψης Κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό, Ν.Δ και κυβέρνηση. Παρότι δεν υπήρξε συμφωνία για το πρόβλημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα «προχωρήσουμε σε μία ιστορική απόφαση, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής» . Αντίθετα ο Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός της μη επίτευξης συμφωνίας. Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα κράτη και κάποια από τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά και έπρεπε να ξανατεθούν σε ουσιαστικό διάλογο».
Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία, ώστε να σταματήσει το καθημερινό δράμα με ανθρώπους που χάνονται στα κύματα και διακινητές που ηγεμονεύουν στο Αιγαίο, ο
Θα προχωρήσουμε σε μία ιστορική, πιστεύω, απόφαση, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής, ώστε να παρίενι πίσω η Τουρκία όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Αυτή η συνεργασία μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, που πρέπει να είναι ο κοινός στόχος μας»,
Αναφερόμενος στη Σύνοδο έκανε λόγο και για τον διχασμό της ΕΕ, που αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά «ανάμεσα στις δυνάμεις που δεν σέβονται την αξία του διαμερισμού ευθύνης και βαρών και θεωρούν πως ότι δεν τους αφορά, είναι υπόθεση άλλων».
«Πιστεύω ότι εκτέθηκαν. Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε εκείνους που τα χτίζουν».«Είναι αρνητικό ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη χθεσινή συνάντηση. Μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για τις 15-18 Μαρτίου, η περίοδος που μεσολαβεί αποδεικνύεται και αναδεικνύεται ως εξαιρετικά κρίσιμη, το πρώτο στάδιο της είναι, θα έλεγα, άτυπο μεν, αλλά ουσιαστικό, διότι δεν είναι μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο οι συνομιλίες που θα κάνει σήμερα στη Σμύρνη ο κ. Τσίπρας με τον κ. Νταβούτογλου, που θα συζητήσουν και το προσφυγικό». «Τα μάτια μας και της ελληνικής κοινής γνώμης, πρέπει να είναι στραμμένα πάνω σ’ αυτά τα οποία θα συζητηθούν εκεί».
«Η Τουρκία εμφανίστηκε με υπέρογκες και θα έλεγα παράλογες απαιτήσεις, αφού είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να διαμορφώσει μια κατάσταση ασφυκτικής πίεσης προς την Ευρώπη», επισήμανε.
Αναφερόμενος στην οικονομία και την αξιολόγηση, ο κύριος Κουμουτσάκος δήλωσε πως «μια διασύνδεση προσφυγικού και οικονομικού προγράμματος μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για τη χώρα», εξηγώντας πως «μία έστω και μικρή ελάφρυνση αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα, εάν συνδεθεί με μείζονες υποχωρήσεις στο προσφυγικό, αυτές μπορεί να έχουν συνέπειες στρατηγικές και βάθους πολλών χρόνων».