Αθλιότητες του υπόδικου και φαύλου Ανδ. Μαρτίνης στην Εξεταστική για την Υγεία κατά Αβραμόπουλου, Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Βορίδη, Σαμαρά- Μπούρα , Σάλλα, Βγενόπουλου και ανώτατων δικαστικών.

Εμφανίσθηκε ως θύμα τους.

Παράλληλα μίλησε, για να θολώσει τα νερά της φαυλότητας του ότι διευκόλυνε στο «Ερρίκος Ντυνάν» 17.000 άτομα, εξισώνοντας τους φτωχούς-άπορους ασθενείς με όσους έμεναν δωρεάν σε σουίττες και μονόκλινα. Πάντως εκείνο σε πιέσεις ανέφερε ότι ευνοϊκά νοσήλια είχαν γίνει στις περιπτώσεις της μητέρας του Κώστα Καραμανλή, του Κώστα και της Δάφνης, Σημίτη, της Μαριέττας Γιαννάκου, του βουλευτή και πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου, πολλών ανώτατων δικαστικών και συνταξιούχων, της κ. Κουμουτσάκου, του Απόστολου Ανδρεουλάκου, συγγενών και πολιτικών φίλων υπουργών και βουλευτών τη ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κλπ.

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας κατέθεσε, σήμερα ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης με την ιδιότητα του μάρτυρα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο 75χρονος κ. Μαρτίνης ορκιζόμενος, με θρησκευτικό όρκο, και δηλώνοντας «κάτοικος Κορυδαλλού» υποστήριξε ότι «το τυφλό μίσος και η ιδιοτέλεια όταν συνοδεύεται με αφέλεια κάνουν λάθος». Η κατάθεσή του διάρκεσε πέντε ώρες και ζήτησε να διακοπεί για λόγους κόπωσης και υγείας, αίτημα που έγινε δεκτό και η δεύτερη κατάθεση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

Το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και ο σκανδαλώδης τρόπος που η περιουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) άλλαξε χέρια, είναι το πρώτο από τα αντικείμενα που απασχολούν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Η παρουσία και η εξέταση του προφυλακισμένου πρώην Προέδρου του Ε.Ε.Σ. Ανδρέα Μαρτίνη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί με συνεντεύξεις του ο τελευταίος έχει προϊδεάσει την κοινή γνώμη ότι θα καταθέσει συγκλονιστικά στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση. Τελικά υπήρξαν ισχυρισμοί έωλοι, κρύβοντας τη δική του φαυλότητα και την οικονομική χρεωκοπία που οδήγησε τον ΕΕΣ και το νοσοκομείο « Ερρίκος Ντυνάν». Με σκόπιμες διαρροές καιρό τώρα , καθώς και χθες -μετά την πρώτη κατάθεση Μαρτίνη-, για το εύρος του «βρώμικου» παρασκηνίου ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων στο χώρο της υγείας., δήθεν για μίζες και σκάνδαλα υπουργών Υγείας κλπ, χωρίς καμία σοβαρή απόδειξη.

Ο Νίκος Νικολόπουλος, προσερχόμενος σήμερα στο κοινοβούλιο και ερωτηθείς από τα ΜΜΕ σχετικά με την κατάθεση – ανάκριση του πρ. Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του ΕΡΙΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ κ. Αν. Μαρτίνη, δήλωσε:

Ερωτηθείς αρχικά από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Σπύρο Λάπα ο Ανδρέας Μαρτίνης τόνισε ότι στην αντιδικία του νοσοκομείου με τον αείμνηστο Ανδρέα Βγενόπουλο το υπουργείο με υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο πήρε το μέρος του Βγενόπουλου, ζητώντας από τον ίδιον να αποσύρει τις μηνύσεις και συνοψίζοντας είπε χαρακτηριστικά: « Ο Αβραμόπουλος ετοίμασε το σύστημα άλωσης, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης τον σφράγισε πολύ καλά». Ερωτηθείς από τον κ. Λάπα εάν «ο Άδωνις Γεωργιάδης εξυπηρετούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένου τραπεζίτη;» ο κ. Μαρτίνης απήντησε «Δεν ξέρω» και συνέχισε λέγοντας «διοικητικά υπάκουσε συγκεκριμένο τραπεζίτη για να σώσει το νοσοκομείο καίτοι δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης» Σε κάθε περίπτωση έριχνε σκόπιμα το δηλητήριο καχυποψίας αλλά φρόντιζε να διευκρινίζει ότι έτσι άκουσε, του είπαν κάποιοι, πως λέγεται τούτο και το άλλο κλπ. σπέρνοντας συστηματικά τις συκοφαντικές και αναπόδεικτες μεθόδους.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαρτίνης υποστήριξε για τα δύο ιδρύματα (Ερ. Σταυρός και Ερ. Ντυνάν) των οποίων υπήρξε πρόεδρος επί δεκαετίες κατήγγειλε ανώτατους δικαστικούς, όπως ο κ.Πεπόνης, στελέχη με ηγετικό ρόλο στο χώρο του Ιδρύματος , όπως οι κκ Λιαρόπουλος, Αυγερινός, Α.Ποταμιάνος, Κοδέλας, Πανεθυμιατάκης, Καυμενάκης, Νίκας κ.α. και κατά τριών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά( (Κ.Χατζηδάκης, Μηταράκης, Κ. Μπούρας) , τονίζονταςπως «ο κ. Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης του Ερυθρού Σταυρού. Ο κ. Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και μας έριξε μέσα και ο κ. Γεωργιάδης σφράγισε τον λάκκο για να μην ανασυρθούμε».

Ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν αναφέρθηκε και στην λίστα με τις 17.000 δωρεάν νοσηλείες, λέγοντας ότι η πλειοψηφία αυτών αφορά απόρους. Προσέθεσε ωστόσο ότι υπήρξαν και εκατοντάδες περιπτώσεις που νοσηλεύτηκαν δωρεάν πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους.

Αναφορικά με την διαμάχη με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, είπε πως ο ίδιος και οι νομικοί του εκπρόσωποι δεν έπρεπε να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα, προσθέτοντας ωστόσο ότι το έπραξαν, έπειτα από πιέσεις της τότε πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε πως το αντίτιμο για την μεταβίβαση του νοσοκομείου σε θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.

Να σημειωθεί πως ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ) κάλεσε τον κ. Μαρτίνη να απαντήσει εάν ο ίδιος είχε προσφύγει κατά της διαδικασίας του πλειστηριασμού του νοσοκομείου, προκειμένου να διεκδικήσει χρήματα ως δεδουλευμένα και, όταν ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος έδωσε αρνητική απάντηση, προσκόμισε στην επιτροπή έγγραφο, που αποδεικνύει το αντίθετο.

Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς εμφάνισε δύο ευχαριστήριες επιστολές του κ. Μαρτίνη προς τον κ. Σαμαρά, αλλά και υπουργούς του, για τη διάσωση του νοσοκομείου.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑ

Καταθέτοντας στην Επιτροπή για τις « δωρεάν νοσηλείες» επώνυμων προσώπων στο νοσοκομείο ο κ. Μαρτίνης αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν επρόκειτο για τζαμπατζήδες αλλά για νοσηλευόμενους, οι οποίοι πλήρωσαν κανονικά τη εγχείρηση και τη θεραπεία τους από τα ασφαλιστικά τους ταμεία αλλά δεν τους χρεωνόταν η ανώτερη κλάση λ. σε μονοθέσιο ή δίκλινο κρεββάτι.

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να μην διαδίδονται ψευδείς ή ανυπόστατες πληροφορίες η εταιρεία «Ημιθέα Α.Ε.» η οποία πλειοδότησε στον πλειστηριασμό του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν δεν ανήκει σε φυσικά ή παρένθετα πρόσωπα αλλά ανήκει εξ ολοκλήρου στον Όμιλο Πειραιώς ως θυγατρική και αυτό φαίνεται και στον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ

Θέση για την υπόθεση της μεταβίβασης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στον Όμιλο της τράπεζας Πειραιώς παίρνει ο κ. Δημήτρης Καμμένος, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και την αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επισημαίνει πως «Όσον αφορά στην πολύκροτη υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, και για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να μην διαδίδονται ψευδείς ή ανυπόστατες πληροφορίες η εταιρεία «Ημιθέα Α.Ε.» η οποία πλειοδότησε στον πλειστηριασμό του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν δεν ανήκει σε φυσικά ή παρένθετα πρόσωπα αλλά ανήκει εξ ολοκλήρου στον Όμιλο Πειραιώς ως θυγατρική και αυτό φαίνεται και στον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου.

Η εταιρεία «Ημιθέα Α.Ε.», ως θυγατρική τράπεζας είναι αυτονόητο πως έχει απεριόριστη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων και δυνατότητα να λειτουργεί με κεφάλαια της τράπεζας Πειραιώς. Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι από τα 115 εκατ. ευρώ που κατεβλήθησαν ως πλειστηρίασμα πληρώθηκαν οι πιστωτές του νοσοκομείου, όπως οι 1.033 εργαζόμενοι που έλαβαν συνολικά 12 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με 38,1 εκατ. ευρώ το ΕΤΑΑ με 2,3 εκατ. ευρώ, η εφορία με 1,1 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 60,7 εκατ. ευρώ για ανεξόφλητα δάνεια».

Η δεύτερη προφυλάκιση και γιατί στον Ανδρέα Μαρτίνη

 

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης, άλλοτε ισχυρός άνδρας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», μετά την τρίωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς κ. Νικόλαου Τσιρώνη για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλειών του «Ερρίκος Ντυνάν» κατά την περίοδο 2007-10.

Ο 75χρονος κατηγορείται για το αδίκημα της απιστίας, σε σχέση με τα δωρεάν ή… σχεδόν δωρεάν νοσήλια που φέρεται να παρείχε το «Ερρίκος Ντυνάν» σε επιφανείς κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς.

Στον σχετικό κατάλογο συγκαταλέγονται 51 ονόματα, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι που νοσηλεύθηκαν ζημιώνοντας το νοσοκομείο κατά 1,75 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ και τελικά χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.

Σε πόρισμα που έφθασε στη Δικαιοσύνη καταγράφονται συνολικά 8.106 περιπτώσεις δωρεάν ή με έκπτωση νοσηλείας. Το σύνολο του κόστους των νοσηλειών για όλες αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο Α. Μαρτίνης είναι ήδη προφυλακισμένος εδώ και έξι μήνες την υπόθεση που αφορά τη Hospitalia International.

Τι είπε στον ανακριτή

Ο Α. Μαρτίνης προσήλθε στον ανακριτή στις 9.30 το πρωί, συνοδευόμενος από τον κ. Θεόδωρο Μαντά αλλά και την κυρία Αδαμαντία Αγγελέτου – γνωστή από την υπόθεση του κυκλώματος των φυλακών και τη σχέση της με τον κρατούμενο Παν. Βλαστό.

Ο ίδιος φέρεται να αποδέχθηκε ότι πράγματι έγιναν οι συγκεκριμένες νοσηλείες, όχι όμως δωρεάν αλλά με έκπτωση. Και η έκπτωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς του, έγινε όχι στο σύνολο των νοσηλειών αλλά μόνο στο ποσό που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

Ακόμη, ο Α. Μαρτίνης φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του:

* Πώς από τη σύσταση του «Ερρίκος Ντυνάν» ως κοινωνικού ίδρυματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών. Αυτού του τύπου οι νοσηλείες γίνονταν –όπως φέρεται να είπε– με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του «Ερρίκος Ντυνάν» ή του Ερυθρού Σταυρού ή της Αρχιεπισκοπής.

* Παραδέχθηκε ότι πράγματι τα 51 πρόσωπα δεν κατέβαλαν νοσήλια. Ωστόσο, όπως φέρεται να υποστήριξε, οι νοσηλείες τους δεν έγιναν δωρεάν με έκπτωση που τους έγινε. Η εκπτωση, σύμφωνα με την πλευρά του κατηγορουμένου, αφορούσε το μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών. Με άλλα λόγια, δηλαδή αυτό που δεν χρεωνόταν στους ασθενείς ήταν το εμπορικό κέρδρος του νοσοκομείου. Όπως δε ισχυρίστηκε, οι αποφάσεις αυτές δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά αφού οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το διοικητικό συμβούλιο του «Ερρίκος Ντυνάν».

* Τέλος, φέρεται να υποστήριξε πως η έκπτωση στα νοσήλια σε κάποιες περιπτώσεις όμως έφτανε μέχρι και 100%– συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου αφού τα πρόσωπα που νοσηλεύονταν ήταν δημόσια και αυτό από μόνο του αποτελέσουν διαφήμιση για το «Ερρίκος Ντυνάν». Έτσι, το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα θα είχε κέρδη ενώ παράλληλα δημιουργούνταν και οι προϋποθέσεις για επιχορήγηση του νοσοκομείου με κρατική επιχορήγηση όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.