Γεννηματά- Βενιζέλος- Σημίτης: Στο στόχαστρο οι 20 εισοδιστές του ΣΥΡΙΖΑ από το παλαιό ΠΑΣΟΚ

Πηγή:Nonpapernews.gr

Η συνδιάσκεψη αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έφραξε το δρόμο της συνεργασίας με τον Γιώργο Παπανδρέου για το ΚΙΔΗΣΟ
Σημίτης και Βενιζέλος τόνισαν από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την ανάγκη δημιουργίας νέου σχήματος.
Καθαρά όρια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ, με απαξιωτικές αναφορές – ιδιαίτερα ο Ευ. Βενιζέλος για όσους εισοδιστές συνεργάστηκαν τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ και προϋπήρξαν πρώην υπουργοί και επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά για όσους φέρονται ως νέοι «συνεργάσιμοι». Στην αίθουσα της συνδιάσκεψης ήταν εναργείς οι αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα που μάλιστα συζητήθηκαν απαξιωτικά από τους πρώην συντρόφους τους του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα οι αναφορές περιελάμβαναν τις περιπτώσεις, ακόμα και στενών συνεργατών του Α. Τσοχατζόπουλου ή του Γ. Παπανδρέου με πρώτους τους σημερινούς υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα όπως οι : Κοτσακάς , Κουρουμπλής, Τζάκρη, Μπόλαρης, Τόσκας, Βουδούρης, Κατσέλη, Μιχελογιαννάκης, Σπίρτζης, Κατρούγκαλος, Κοτζιάς Μάρδας, Παρασκευόπουλος, Σγουρίδης, Ξενογιαννακοπούλου, Οικονόμου, Ρέππας και άλλοι που φέρονται ως συνεργάσιμοι για υπουργεία ή διοικήσεις. Τουλάχιστον είκοσι , σύμφωνα με τις συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτη το όλο θέμα των εισοδιστών, αναφερόμενοι σε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που φέρονται σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, χωρίς να διαψεύδονται, ότι θα ενταχθούν στη σημερινή κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού, έθεσε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της. Το ίδιο έκαναν και οι Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος στις δικές τους παρεμβάσεις, οι οποίοι μίλησαν επίσης για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συγκέντρωσε περισσότερο κόσμο από ότι αναμενόταν, ακόμα και αρκετούς που τα τελευταία χρόνια είχαν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται ότι επιστρέφουν στην κοιτίδα τους. Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος ήταν ότι οι ομιλίες των δύο πρώην προέδρων του ΠαΣοΚ χειροκροτήθηκαν θερμά πολλές φορές και όταν τελείωσαν οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι.

Ο κλειστός δρόμος της επιστροφής για τον ΓΑΠ
Επρόκειτο για δύο αιχμηρές ομιλίες με μηνύματα και προς το εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Σημίτης ουσιαστικά έκοψε τον δρόμο της επιστροφής στον Γιώργο Παπανδρέου. «Αριστερή πολιτική», είπε, «είναι η γλώσσα της αλήθειας. Αριστερή πολιτική δεν είναι τα παραμύθια ότι λεφτά υπάρχουν» -το ακροατήριο αντέδρασε με ένα ένα υπόκωφο «αααα….» που φανέρωνε έκπληξη – «ότι δημιουργούμε τώρα στην Ελλάδα ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που δεν θα υπόκειται σε ενωσιακούς ελέγχους, η εξαγγελία ότι η Ελλάδα οδηγεί τους ευρωπαϊκούς λαούς σε μια νέα πορεία. Αριστερή πολιτική είναι η πολιτική που εξηγεί, επισημαίνει τις δυσκολίες, έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει. Προτιμώ να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες. Προτιμώ να είμαστε ειλικρινείς στους πολίτες παρά να τους βαυκαλίζουμε. Προτιμώ να κερδίσουμε τη μάχη με την αλήθεια των λόγων μας γιατί τότε μόνο η νίκη μας θα είναι σταθερή και θα υπερβούμε την υστέρησή μας. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια διαφορετική πολιτική στη χώρα. Να προσπαθήσουμε. Να παλέψουμε». Οι τελευταίες λέξεις της ομιλίας χάθηκαν μέσα σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Νωρίτερα, ο πρώην Πρωθυπουργός, τόνισε ότι «η υπέρβαση της πολυδιάσπασης αποδείχτηκε μέχρι τώρα εξαιρετικά δύσκολη. Εγωισμοί, φιλοδοξίες, δήθεν κληρονομικά δικαιώματα και μη ρεαλιστικές πολιτικές επιδιώξεις συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια μιας κοινής προσπάθειας με όλους που συγκλίνουν στους στόχους μας. Η επιτροπή που δημιουργήθηκε και θα συζητήσει το πρόγραμμα είναι χρήσιμη αλλά δεν αρκεί. Η συσπείρωσή μας πρέπει να είναι δυνατή και αποτελεσματική, να αποτελέσουμε βαθμιαία μια ενιαία παράταξη. Να γίνουμε ένα δυνατό ρεύμα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού». Επισήμανε, επίσης, ότι η «κυβέρνηση δεν ενημερώνει αλλά συσκοτίζει. Εμείς πρέπει να σπάσουμε την παραπλανητική σιωπή. Να αναδείξουμε όχι μόνον τα λάθη τη πληροφόρησης αλλά και τις συγκεκριμένες πορείες που θα μας οδηγήσουν στην ανάκαμψη».

Η απαξιωτική ομιλία του Ευ. Βενιζέλου.

Πιο αιχμηρός απ’ όλους υπήρξε ο κ. Βενιζέλος όταν κοιτάζοντας προς τα στελέχη της παράταξης που ανάμεσα τους δεν ήταν μόνο μετανοημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΔΗΣΟ, είπε: «Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους που αντιτάχθηκαν στην Ελιά, να στηρίζουν την πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βλέπω αυτούς που ανέκοψαν την εξέλιξη του 2015 σε σχέση με την Δημοκρατική Παράταξη να επανασυσπειρώνονται. Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Σιγή στο ακροατήριο και αρκετών τα κεφάλια γύρισαν να κοιτάξουν τους διπλανούς τους. Ηταν μια αμήχανη στιγμή και για την κυρία Γεννηματά, η οποία ανήκε στους επικριτές της προσπάθειας που έγινε με την Ελιά.

Ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι το συνέδριο του ΠαΣοΚ τον Ιούνιο του 2015 «μίλησε για ένα γνήσια νέο σχήμα το οποίο να καλύπτει όλο τον προοδευτικό μεσαίο χώρο, δελεαστικό, σύγχρονο, αυθεντικό, γνήσια μεταρρυθμιστικό, σε επαφή με τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας». Και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατη η ανασύσταση του παλιού πολυσυλλεκτικού ΠαΣοΚ και, δυστυχώς, ακόμη εκχέονται από τους πόρους αυτού του παλαιού ΠαΣοΚ οπορτουνισμοί και τυχοδιωκτισμοί αντιαισθητικοί, τους οποίους θα τους δούμε και στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, επέκρινε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ομολογία του ότι δεν είπε ψέματα αλλά είχε αυταπάτες. «Το να λες ότι αυταπατώμαι δε σε καθιστά ούτε συμπαθή ούτε αθώο. Το να έχεις ιδεοληψίες, στερεότυπα, το να υποστηρίζεις τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό είναι εν πάση περιπτώσει κάτι μεμπτό, αλλά ο τυχοδιωκτισμός, το παιχνίδι με τους θεσμούς, η συκοφάντηση, η χυδαιολογία, η αλλοίωση του φρονήματος και της λογικής του ελληνικού λαού είναι έγκλημα καθοσιώσεως». Επισήμανε ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η μοίρα του τόπου είναι η στασιμοχρεοκοπία, δεν είναι η ανάκαμψη και η υπέρβαση του Μνημονίου». Είπε ότι η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη των αντιφάσεών της «η αυτοαιχμαλωσία όμως της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί σε αιχμαλωσία της χώρας και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κρίση θεσμών, υπάρχει κάμψη της ευαισθησίας μας σε σχέση με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Όλο αυτό το τέχνασμα βασίζεται στην κατασκευή μίας άλλης κοινωνίας, μίας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών που συμβιβάζεται πολύ εύκολα τώρα, ενώ ήταν ασυμβίβαστη μέχρι την αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015. Όχι, δε δεχόμαστε την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών».

Στέλνοντας μήνυμα στη βάση της παράταξης τόνισε, μέσα σε έντονο χειροκρότημα, ότι «βεβαίως πρέπει να επικοινωνήσουμε με τους παλιούς μας ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, με την κοινωνική μας βάση. Πρέπει όμως να έρθουν αυτοί σε εμάς και όχι να πάμε εμείς σε αυτούς, δηλαδή στις λογικές του ΣΥΡΙΖΑ, της αυταπάτης και της εξαπάτησης. Αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας(….) Αυτό είναι λοιπόν το καθήκον μας, το καθήκον μας είναι πατριωτικό. Ο προοδευτικός σύγχρονος πατριωτισμός και η γλώσσα της αλήθειας είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στον τόπο αυτόν».

Για όσους παραπλανήθηκαν και όσους έχουν αποθρασυνθεί πολιτικά.

Στην εναρκτήρια ομιλία η κυρία Γεννηματά, δεν άφησε πολλά περιθώρια για παρερμηνείες όταν είπε : «Τώρα όμως είναι ώρα να απελευθερωθούμε από αυτά τα αόρατα δεσμά του αυτομαστιγώματος και της αυτοενοχοποίησης. Ναι, σφάλματα έγιναν πολλά και μεγάλα. Το επιχείρημα ότι εμείς φταίμε για όλα αποδείχθηκε παραμυθάκι με ημερομηνία λήξης. Ξεγελάστηκαν πολλοί. Ακόμα και από αυτούς που ήταν «σάρκα από τη σάρκα» μας. Ανθρώπινο είναι κι αυτό. Τώρα όμως όλοι βλέπουν και καταλαβαίνουν. Κατανοώ απολύτως όσους διαφώνησαν πολιτικά με πεπραγμένα του ΠαΣοΚ, όσους δεν άντεξαν τις αφόρητες δυσκολίες των τελευταίων ετών και αποστασιοποιήθηκαν.

Δεν κατανοεί όμως κανείς τους αριβίστες και τους καριερίστες που διαφώνησαν δήθεν με τα μνημόνια και ψηφίζουν σήμερα, με τα δυο τους χέρια τα μνημόνια Τσίπρα – Καμμένου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό σφυρίζουν αδιάφορα όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο που ανήκουν, τους λέει συνεχώς κατάμουτρα ότι αυτοί συγκαταλέγονται σε αυτούς που συμμετείχαν στην καταστροφή της χώρας! Η αυτοκριτική λοιπόν ήταν και είναι για εμάς αυτονόητη υποχρέωση αλλά η εποχή της ενοχοποίησης τελειώνει εδώ. Αρκετά κόστισε στην παράταξη και στην Ελλάδα». Αυτό ήταν άλλο ένα σημείο που χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους στο ΣΕΦ, δείχνοντας ότι η βάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει κάνει τις επιλογές της για την ταυτότητα της και για το που θέλει να πάει.