Virtual Reality τώρα (photos)

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζουν οι περιγραφές αυτών που δοκίμασαν πρώτοι την χρήση της συσκευής εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι μάλλον θετικές, καθώς η συσκευή παρά τις βελτιώσεις που χρειάζεται, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής.

Ο ιδρυτής της Oculus Πάλμερ Λάκι παρέδωσε την πρώτη συσκευή σε έναν προγραμματιστή λογισμικού, τον Ρος Μάρτιν από την Αλάσκα, ο οποίος δεν είχε ποτέ πριν δοκιμάσει τι σημαίνει εικονική πραγματικότητα. Εγκαινιάσθηκε έτσι μια νέα εποχή, καθώς η πιο ισχυρή συσκευή εικονικής πραγματικότητας μέχρι σήμερα βρίσκεται πλέον στα χέρια των χρηστών.

Ο 33χρονος Μάρτιν αφιέρωσε πολλές ώρες στο Oculus Rift, βλέποντας ταινίες, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και εξερευνώντας εικονικά περιβάλλοντα, μεταξύ άλλων ερχόμενος σε στενή επαφή με έναν…Τυρανόσαυρο Ρεξ. Όπως είπε, δεν μπορούσε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη συσκευή, αν και πρόσθεσε ότι κατά καιρούς ένιωθε μια ναυτία, ενώ η ανάλυση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Η Oculus, που έχει εξαγορασθεί από το Facebook αντί δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014, έκανε γνωστό ότι οι πρώτες συσκευές θα δοθούν σε όσους αρχικά τη στήριξαν χρηματοδοτικά μέσω της δικτυακής πλατφόρμας Kickstarter το καλοκαίρι του 2012. Θα ακολουθήσουν όσοι έκαναν παραγγελία τον Ιανουάριο σε τιμή 600 δολαρίων. Η τιμή ανεβαίνει στα 1.500 δολάρια, αν στο «πακέτο», το οποίο περιέχει την κυρίως συσκευή που φοριέται στο κεφάλι, μια κάμερα κι έναν ελεγκτή παιγνιδιών, περιλαμβάνεται και ένας υπολογιστής.

Το έως τώρα υπάρχον περιεχόμενο, δηλαδή εφαρμογές και βιντεοπαιγνίδια, μπορεί ο χρήστης να τα «κατεβάσει» από το ηλεκτρονικό κατάστημα (app store) της Oculus.

Το Oculus Rift είχε δοκιμασθεί έως τώρα μόνο από όσους επαγγελματίες πρόκειται να αναπτύξουν εφαρμογές γι’ αυτήν και όχι από απλούς καταναλωτές-χρήστες. Ήδη υπάρχει μια ουρά αναμονής από τους τελευταίους, οι οποίοι έχουν κάνει προπαραγγελία. Όποιος παραγγέλνει τώρα, δεν θα παραλάβει τη συσκευή του πριν τον Ιούλιο. Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσες συσκευές θα είναι έτοιμες προς παράδοση φέτος, όπως δεν μπορεί να προβλεφθεί κατά πόσο οι καταναλωτές θα σπεύσουν να την «αγκαλιάσουν».

Τα έως τώρα σχόλια από αναλυτές για τη συσκευή ποικίλουν από «θαυμάσια» και «συναρπαστική» έως «πολύπλοκη» και «ακριβή». H ρύθμιση και η εξοικείωση με τη συσκευή είναι πιο δύσκολη από ότι με ένα «έξυπνο» κινητό ή με μια ταμπλέτα, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ποικιλία διαθέσιμων εφαρμογών.
Αυτό που επίσης φαίνεται δεδομένο, είναι ότι αν κανείς χρησιμοποιήσει τη συσκευή για 45 συνεχόμενα λεπτά, μπορεί να χρειασθεί φάρμακο για τη ναυτία ή τον πονοκέφαλο. Η Oculus Rift συνιστά στους χρήστες να κάνουν σύντομα διαλείμματα ανά 30 λεπτά χρήσης, αλλά ήδη ορισμένοι έχουν αναφέρει προβλήματα, όπως κούραση ή νευρικότητα στα μάτια.

Από αισθητικής πλευράς, ο χρήστης μοιάζει με κάποιον που φορά στα μάτια του χοντρά μαύρα γυαλιά για σκι, ενώ στα αυτιά του έχει μεγάλα ακουστικά, όπως αυτά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Έως το τέλος του έτους, η Oculus θα κυκλοφορήσει το Touch, έναν ελεγκτή της συσκευής μέσω κίνησης, αντί για το τωρινό πιο συμβατικό game controller. Παρόμοιες συσκευές εικονικής πραγματικότητας αναμένονται φέτος στην αγορά από την HTC και τη Sony (το Playstation VR σε χαμηλότερη τιμή), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι το Oculus Rift είναι απλώς η αρχή στο μακρύ ταξίδι στην εικονική πραγματικότητα. Προς το παρόν οι εφαρμογές και τα παιχνίδια είναι ελάχιστα αλλά κάπως έτσι έχει συμβεί στο παρελθόν με όλα τα νέα γκάτζετ όπως ήταν το γουόκμαν και τα CD αργότερα ή το playstation1.

Ο κατασκευαστής της συσκευής δισεκατομμυριούχος Πάλμερ Λάκι
Ο κατασκευαστής της συσκευής δισεκατομμυριούχος Πάλμερ Λάκι.

palmer-luckey-square-1940x1940

palmer

Oculus_Rift_-_Developer_Version_-_Front

palmer-luckey-oculus-rift-palmertech

Sample_screen_capture_of_Oculus_rift_development_kit_2_screen_buffer

TimeCover