Το 32% των Ελλήνων θεωρούν ότι ο βιασμός των γυναικών έχει… ελαφρυντικά σε κάποιες περιπτώσεις. Εξωφρενική έρευνα στο Ευρωβαρόμετρο.

Τα ελαφρυντικά αυτά συνήθως αναζητούν στα δικαστήρια οι συνήγοροι πολλών βιαστών, προκαλώντας αγανάκτηση και διαμαρτυρίες των θυμάτων τους, αλλά και δικαστών.

Πρόκειται για προκαταλήψεις και δήθεν ελαφρυντικά ριζωμένα μέσα στις κοινωνίες, όχι μόνο τις τριτοκοσμικές, αλλά και της Ευρώπης. Ήταν το θύμα του βιασμού μεθυσμένο; Φορούσε αποκαλυπτικά ρούχα; Κι όμως, πολλοί σε ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση δικαιολογείται σε κάποιες περιπτώσεις.  Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το σοκαριστικό συμπέρασμα που βγαίνει από το Ευρωβαρόμετρο για τη βία με βάση το φύλο. Συνολικά, το 27% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση είναι δικαιολογημένο ή αποδεκτό, σε κάποιες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα, αυτή την άποψη εξέφρασε το 32% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Κομισιόν.

Το ποσοστό είναι υψηλότερο στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ξεπερνώντας το 40%, ενώ φτάνει το 55% στη Ρουμανία! Διαδομένη είναι αυτή η πεποίθηση, όπως προκύπτει και στην Ουγγαρία (47%), τη Βουλγαρία (43%) και την Τσεχία (42%), όπως αναφέρει η Washington Post, που δημοσίευσε την έρευνα. Ομως δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρος γεωγραφικός διαχωρισμός, καθώς για παράδειγμα το 40% των Βέλγων δικαιολογεί σε κάποιες περιπτώσεις τον βιασμό, ενώ στη γειτονική Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%.

Συνολικά 30.000 Ευρωπαίοι μετείχαν στην έρευνα, με το 27% των νέων ανδρών να απαντούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογούν το σεξ χωρίς συγκατάθεση, ενώ το 20% των γυναικών έδωσαν την ίδια απάντηση.

Η ερώτηση που δέχθηκαν ήταν διατυπωμένη ως εξής:

«Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση μπορεί να δικαιολογείται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Πιστεύεται ότι αυτό ισχύει για τις εξής περιπτώσεις;
Μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών
Εθελοντικά να πας στο σπίτι με κάποιον, για παράδειγμα μετά από πάρτι ή ραντεβού
Προκλητικά, αποκαλυπτικά ή σέξι ρούχα
Δεν λες ξεκάθαρα όχι ή δεν αντιστέκεσαι
Εχει προηγηθεί φλερτ
Εχεις αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους
Περπατάς μόνος έξω το βράδυ
Ο δράστης δεν συνειδητοποιεί τι κάνει
Ο δράστης μετανιώνει για την πράξη του».

Τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά για την εγωιστική και φαλλοκρατική νοοτροπία πολλών ανδρών σε βάρος ανυπεράσπιστων γυναικών και κοριτσιών που θέλουν να συγκαλύψουν την βαρβαρότητά τους στα δικαστήρια, αλλά και στις συζητήσεις τους.