Την κατάργηση της χειμερινής ώρας θα προτείνει ο Γιούνκερ

Τέλος στην αλλαγή της ώρας ετοιμάζεται να βάλει η ΕΕ, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα το αποφασίσουμε σήμερα» στην Κομισιόν, δήλωσε ο Γιούνκερ μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να παραμείνει σε ισχύ μόνιμα η θερινή ώρα.

«Κάναμε δημόσια διαβούλευση» για το θέμα από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου. «Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν», πρόσθεσε.

Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας, και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα, που υιοθετήθηκε αρχικά στην Ευρώπη προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, με τους επικριτές της να επισημαίνουν κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες λένε ότι δεν θέλουν να αλλάζουν πλέον τα ρολόγια τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει αυτό που θέλουν» έγραψε σε σχόλιο που ανέβασε στο twitter η εκπρόσωπος τύπου του κ. Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα.

Υπενθυνίζεται ότι η ΕΕ έκανε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο προκειμένου να διαπιστώσει αν η κοινή γνώμη στην Ευρώπη θέλει να διατηρηθεί ή να καταργηθεί η υποχρεωτική αλλαγή της ώρας κάθε έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης δεν έγιναν γνωστά μέχρι σήμερα, εκτός από το γεγονός ότι δόθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάρτηση