Συνάντηση Μπάϊντεν -Ερντογάν στη G20 – Καμία εξέλιξη στο θέμα των F-16

Στο περιθώριο της Συνόδου της G20 συναντήθηκαν o Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα τετ α τετ που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της πρωτοφανούς επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμαν Σοϊλού κατά των ΗΠΑ για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι στις συζητήσεις μεταξύ των δυο προέδρων κυριάρχησαν οι διμερείς σχέσεις, μεταξύ των οποίων και ζητήματα εμπορίου και ασφαλείας. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι τα δύο βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η τρομοκρατία και ο διάδρομος των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

Ο κ Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Τούρκου ομολόγου του για την ανανέωση της συμφωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα των F-16 χωρίς αν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα που απασχολεί έντονα την Άγκυρα

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται να εξέφρασε τα συλλυπητήριά του απευθείας στον κ. Ερντογάν, σχετικά με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, για την οποία την Τρίτη η Άγκυρα, μέσω του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμαν Σοϊλού, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ, προκαλώντας και την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Υπενθυμίζεται  ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «ανεύθυνες», τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εναντίον των ΗΠΑ. Ο κ. Σοϊλού ανέφερε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Κατηγορεί λοιπόν την Ουάσιγκτον  που συνεργάζεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σοϊλού, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε αναφέρει αναλυτικά μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους:

«Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας. Τροφοδοτούν τις περιοχές των τρομοκρατών στο Κομπάνι, έχοντας τη νοοτροπία να διαταράξουν την ηρεμία της Τουρκίας και στέλνοντας χρήματα από τη Γερουσία τους. Πρέπει να συζητηθεί η συμμαχία μας με ένα τέτοιο κράτος. Δεν είμαστε εχθροί κανενός, ούτε έχουμε εξαπατήσει κανέναν. Θέλω να πω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία». Ο κ. Σοϊλού πρόσθεσε εμπλέκοντας και την Ελλάδα: «Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Με μια επιτυχημένη επιχείρηση συλλάβαμε τους τρομοκράτες. Αν δεν τους είχαμε συλλάβει, σήμερα θα είχαν διαφύγει στην Ελλάδα».

SHARE