Σούπερ – μάρκετ: Καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα η δαπάνη

«Ελαφρύ» εξακολουθεί να παραμένει το καλάθι του σούπερ μάρκετ για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα οδηγεί σε συνέχιση της αναγκαστικής περιστολής της σχετικής δαπάνης. Σύμφωνα με την τελευταία, επικαιροποιημένη έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η μέση μηνιαία δαπάνη για αγορές ειδών σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται σε 278 ευρώ από 274 ευρώ το 2017. Ταυτόχρονα, η ίδια έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την ολοένα και μικρότερη «αφοσίωση» που δείχνουν οι καταναλωτές σε συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε συγκεκριμένες μάρκες προϊόντων, καθώς τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι προσφορών.

Η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών και συγκεκριμένα το 68,7% ξοδεύει έως 50 ευρώ σε μια τυπική επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, ενώ από 51 έως 100 ευρώ δαπανά το 27,5% των καταναλωτών, ποσοστό μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2017 και το 2016 (23,1% και 24,7% αντιστοίχως). Πάνω από 100 ευρώ ανά επίσκεψη δηλώνει ότι δαπανά μόλις το 3,8% των ερωτηθέντων (έναντι ποσοστού 6,2% πέρυσι).

Η συχνότητα επισκέψεων στο σούπερ μάρκετ είναι μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επισκέπτεται τις αλυσίδες έξι φορές μηνιαίως. Το 2017 η συχνότητα επισκέψεων ήταν 6,8 φορές μηνιαίως και το 2016 8,5 φορές μηνιαίως.

Όσον αφορά τον αριθμό των σούπερ μάρκετ που χρησιμοποιούν, το 47,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ψωνίζει σταθερά σε ένα σούπερ μάρκετ. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερες από μία εναλλακτικές επιλογές. Στο θέμα της μάρκας του κάθε προϊόντος προαποφασισμένο εμφανίζεται το 47,3% (47,8% των ερωτηθέντων πέρυσι). Αυτό σημαίνει ότι ακόμα περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν μάρκα μέσα στο κατάστημα συγκρίνοντας τις επιλογές που τους δίνει το σούπερ μάρκετ.

Οι «αυθόρμητες αγορές» ανήκουν στο παρελθόν, στην προ κρίσης εποχή, καθώς το 94,5% (έναντι 91,2% στην περσινή έρευνα) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν προαποφασίσει τι είδη θα αγοράσουν πριν πάνε στο σούπερ μάρκετ.

Πέραν των παραπάνω, η μακροχρόνια πλέον κρίση έχει αλλάξει δραστικά και μόνιμα τις καταναλωτικές συνήθειες. Το 54% δηλώνει ότι περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, ενώ εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι επίσης το 54% αγοράζει λιγότερα προϊόντα. Το 69% συγκρίνει τιμές σε προϊόντα και καταστήματα ενώ το 41% αγοράζει φθηνότερα προϊόντα.

Δυστυχώς οι προσδοκίες των καταναλωτών για το 2018 είναι απαισιόδοξες και εξηγούν σε σημαντικό βαθμό τόσο την καθίζηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο του 2018 όσο και την ανησυχία λιανεμπόρων και προμηθευτών.

Σύμφωνα με την έρευνα το 32% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αγορές του θα είναι λιγότερες στο 2018, το 62% πιστεύει ότι θα είναι αμετάβλητες και μόλις το 6% εκτιμά ότι θα είναι περισσότερες.

Στροφή στα ελληνικά προϊόντα

Προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα δείχνει η πλειονότητα των καταναλωτών, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή και εν γένει η εθνική οικονομία και θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Ειδικότερα, το 92% θεωρεί, ότι προτιμώντας τα ελληνικά προϊόντα στηρίζει την παραγωγή της χώρας, και το 86% πιστεύει ότι έτσι βοηθά στη μείωση της ανεργίας. Το 61% θεωρεί ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ασφαλέστερα και πιο ποιοτικά από τα εισαγόμενα, ενώ το 90% επιζητά την αναγραφή στη συσκευασία της ελληνικής προέλευσης του προϊόντος.