Ρουκέτα Βούτση: Στα όρια της αντισυνταγματικότητας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργούν στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου οι δηλώσεις του Νίκου Βούτση ο οποίος χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ως “πολύ προβληματικό” και οτι κινείται στα “όρια της αντισυνταγματικότητας”. Μια δήλωση που αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς προέρχεται από τον Πρόεδρο της Βουλής και έγινε λίγες ώρες μετά τη παρέμβαση Καμμένου ο οποίος χαρακτήρισε ευθέως αντισυνταγματικό το μέτρο, αν και ο υπουργός Αμυνας το ψήφισε.
«Δεν θα το έλεγα σε τέτοιους τόνους όπως το είπε ο Πάνος ο Καμμένος. Είναι σαφές πως είναι πολύ προβληματικό αυτό το μέτρο και είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον Σκαι.

Μάλιστα ο κ. Βούτσης ουσιαστικά παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση ακολούθησε τις εντολές των δανειστών, αφού, όπως είπε, «η νησιωτικότητα δεν έχει αναγνωριστεί μόνο στο ελληνικό Σύνταγμα σαν μία ιδιαιτερότητα, αλλά είναι και στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών κανόνων και πολλές νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς. Και λυπάμαι να σας πω το καλοκαίρι στις πολύ δύσκολες συνεδριάσεις εκείνες μας είχε συνταράξει η επιμονή που προφανώς είχε στοιχείο οικονομικού ανταγωνισμού εναντίον της χώρας μας για να ανέβει ο ΦΠΑ στα νησιά».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες είχε προκληθεί σάλος από τη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος και αυτός, παρότι ψήφισε τα μέτρα στη Βουλή την Κυριακή, από τη Σύρο που βρισκόταν είπε ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. Δυστυχώς, παρά το ότι έφτασα μέχρι το σημείο της παραίτησης, δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- όμως παραμένει πρώτη προτεραιότητα να μπορέσουμε, με τα πρώτα αποτελέσματα της εποχής της ανάπτυξης, να επαναφέρουμε τη συνταγματική διάταξη 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας».

Η δήλωση αυτή του κ. Καμμένου είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Αμυνας.

Παρέμβαση από Ηλία Καματερό (ΣΥΡΙΖΑ)

Στο μείζον αυτό θέμα παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός ο οποίος τάχθηκε με τις δηλώσεις Καμμένου. Ετσι, στο Μαξίμου προστέθηκε ενα επιπλέον δύσκολο πρόβλημα, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να μην πάρει ακόμη χειρότερες διαστάσεις.

Απαράδεκτη, χαρακτήρισε ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, τη διάταξη για την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά, που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Καματερός, υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή καταργεί τη νησιωτικότητα, και συντάχθηκε με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού ‘Αμυνας Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο περί αντισυνταγματικότητας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις σε θέματα φορολογίας για να ενισχύσει τα νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων και του Β. Αιγαίου.
Με αφορμή επίκαιρη ερώτησή του, σχετικά με τις αυξήσεις τιμών εκκίνησης για τις δημοπρασίες παραχώρησης παραλιών στην Κω, ο κ. Καματερός κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα, διαφορετικά, όπως είπε, οι αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρήσεων θα είναι μεγάλες και δικαιολογημένες και ο ίδιος θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους.

«Ο κύριος Καμμένος, είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του, αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό, αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το άρθρο 101 του Συντάγματος λέει σαφώς ότι πρέπει κάθε νομοθέτημα να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στα νησιά. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τι εστί νησιωτικότητα. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι όλα τα νησιά ίδια».

«Οι πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση ήταν να ψηφιστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα» αντέτεινε ο κ. Αλεξιάδης και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν υποστήριξε την αύξηση, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι, ως κυβέρνηση, να περάσουμε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά καθώς δεσμευόμασταν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και τον νόμο που ψηφίστηκε από 221 βουλευτές. Επεξεργαζόμαστε λύσεις σε φορολογικά θέματα, ώστε να ενισχύσουμε τα νησιά κυρίως τα Δωδεκάνησα και το Β. Αιγαίο».