Πρώην υπουργός νυν πρόσφυγας

Έντεκα χρόνια πριν, κατείχε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Θρησκευμάτων στην αφγανική κυβέρνηση. Σήμερα, ο Sayed Ahmad Jamal Μobarez είναι εγκλωβισμένος στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με περίπου άλλους 2.500 πρόσφυγες. Τη γυναίκα του και τα δύο από τα τρία του παιδιά τους έχασε στα Ιρανικά σύνορα.

Ο δημοσιογράφος των Irish Times που ανακάλυψε τον πρώην υπουργό τον βρήκε με τον ένα του γιο καθισμένο σε μια κουβέρτα και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει 91.000 ευρώ για να έλθει μαζί με άλλα 14 μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα. Μετά από μια πτήση από τη δυτική πόλη Χεράτ στο Ιράν, έφτασε στην Τουρκία περπατώντας επί 31 ώρες.

«Στα ιρανικά σύνορα η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μας και κλέφτες μας λήστεψαν παίρνοντας μετρητά και κινητά τηλέφωνα. Έχασα τη γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου στην αναταραχή και δεν έχω κανένα νέο τους». Έφτασε από την Τουρκία στην Χίο με μία φουσκωτή βάρκα γεμάτη με κόσμο. Τώρα περιμένει να ανοίξουν τα σύνορα για να πάει στη Γερμανία.

«Αφγανοί, Σύροι και Ιρακινοί, είναι όλοι άνθρωποι. Η ΕΕ πάντα έλεγε ότι υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η πρόσφατη απόφαση σχετικά με τα σύνορα μας διαφοροποιεί. Οι άνθρωποι παντού θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κίνδυνο. Έχω δεχθεί απειλές θανάτου από την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και τον ISIS». Όπως και πολλοί άλλοι έχει κι αυτός την δική του τραγική ιστορία. Όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος γιατί άφησε τη θέση του υπουργού και εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, δήλωσε πως κατηγορήθηκε αδίκως για κατάχρηση χρημάτων.