Κατηγορίες της Ένωσης Εισαγγελέων κατά «υβριστή» Π. Πολλάκη και «χολερικού» Παπαγγελόπουλου: Υπάρχει θέμα Δημοκρατίας στη χώρα

Όσα καταλογίζει μια ακόμα δικαστική οργάνωση για τις πρωτοφανείς επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών, οι οποίες έχουν προκαλέσει αισθήματα απογοήτευσης και οργής στον δικαστικό αλλά και νομικό κόσμο (καθηγητές Νομικής, δικηγόρους, νομικούς συμβούλους).

Αναλυτική ανακοίνωση, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και διάχυτη ανησυχία για τους Θεσμούς, στην οποία απαντά με σκληρό ύφος στις τελευταίες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών προς τη Δικαιοσύνη, θέτοντας θέμα Δημοκρατίας, εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Νέα αιτία για τη αυστηρή αυτή ανακοίνωση, από ένα κλάδο της Δικαιοσύνης, με σύνεση κι αυτοσυγκράτηση, αποτέλεσαν η απαξιωτική «κριτική» που άσκησε και πάλι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης το τελευταίο διάστημα στις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στις 5 Ιουλίου, στη Βουλή.( δηλώσεις που χαρακτηρίσθηκαν ωε δηλητηριώδεις και χολερικές από ορισμένους πρώην συναδέλφους του εισαγγελείς ).

Εντύπωση προκάλεσε ότι την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων δεν την υπογράφει ο πρόεδρος αυτής, ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Ασπρογέρακας αλλά η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου..

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι –άδικες και εμπαθείς-επιθέσεις αυτές σε βάρος της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζουν οι εισαγγελείς, «προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν».

Να σημειωθεί ότι στις κυβερνητικές δηλώσεις κατά της Δικαιοσύνης και των δικαστών το τελευταίο διάστημα έχουν αντιδράσει έντονα η Ένωση των Μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ αναμένονται και άλλες αντιδράσεις από τον δικαστικό και νομικό κόσμο.

Ολόκληρη η καταιγιστική ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Η Δικαιοσύνη συνιστά τον τρίτο και πλέον αξιόπιστο πυλώνα της Δημοκρατίας. Από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, οι λειτουργοί της ασκούν υπεύθυνα και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος, μέσω των δικαστικών αποφάσεων, της εκτελεστικής εξουσίας, προς όφελος του Ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια, οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν.

-Η Ε.Ε.Ε. καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της δικαιοσύνης.

Καλούμε τους συναδέλφους μας εισαγγελικούς λειτουργούς να αδιαφορήσουν για τις ανοίκειες δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους λειτουργούς της εκτελεστικής εξουσίας και να συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, επιδεικνύοντας το σθένος και το ήθος που αρμόζει στους Έλληνες Εισαγγελείς.

-Η Ε.Ε.Ε., συναισθανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, δηλώνει ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς εκτελούν, όπως οφείλουν τα καθήκοντά τους, τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, όπως έχουν υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό, τηρώντας τον όρκο τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

Δημήτριος Μητρουλιάς, Αντιπρόεδρος

Χριστιάνα Φραγκιά, Αναπληρώτρια Γ.Γ.

Αρετή Σκαφίδα, Ταμίας

Νικόλαος Καλλίδης, Μέλος

Σπυριδούλα Σταυράτη, Μέλος

Σωτήριος Μπουγιούκος, Μέλος