Παυλόπουλος: Η συμφωνία με COSCO «να είναι η αφετηρία και άλλων πολλών επενδύσεων»

Την ελπίδα του να είναι η αφετηρία και άλλων πολλών επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμφωνία με την COSCO, εξεφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε δεκτό στο Προεδικό Μέγαρο τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας Xu Lirong.

Ο κ. Παυλόπουλος μετέφερε την ικανοποίησή του που «ολοκληρώνεται μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι η επένδυση έχει όχι μόνο τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον αλλά και εξαιρετικό ενδιαφέρον, το οποίο αφορά γενικότερα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα γίνονται ολοένα και πιο στενές, και η μεγάλη αφετηρία θυμίζω υπήρξε το 2005 και ιδίως η αρχική σύμβαση η οποία υπογράφηκε το 2008. Τότε η Κίνα έκανε δύο σημαντικές επιλογές για την Ελλάδα. Η πρώτη επιλογή είναι ότι διάλεξε την Ελλάδα ως πύλη εισόδου της στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, «και η δεύτερη και συνακόλουθη επιλογή, είναι ότι διάλεξε τον Πειραιά ως το πρώτο σημείο διέλευσης προς την Ευρώπη ύστερα από την διώρυγα του Σουέζ».

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα του να είναι η αφετηρία και άλλων πολλών επενδύσεων στην Ελλάδα, «δοθέντος ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την παγκόσμια οικονομία, τέτοιου είδους συνεργασίες βοηθούν τις χώρες να υπερβούν τις μεγάλες δυσχέρειες που δημιουργεί η κρίση η οποία έχει ενσκήψει».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα και μέσα από τις οικονομικές σχέσεις που έχουμε, είναι υπέρ της μεγαλύτερης προσέγγισης της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη οι σχέσεις σας, η σχέση της Κίνας είναι καλές με πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατεξοχήν με την Γερμανία.

«Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει τα μέγιστα προκειμένου αυτές οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνουν ακόμη πιο στενές έτσι ώστε και η Κίνα να ωφεληθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει τα ανάλογα οφέλη. Πολλώ μάλλον όταν υπάρχουν, πέρα από τις οικονομικές σχέσεις, κοινοί δεσμοί που αφορούν γενικότερα τις κοσμοθεωρίες τις οποίες έχουμε για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό», τονισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Cosco ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποδοχή, τονίζοντας πως αυτή η συνάντηση «αποδεικνύει την μεγάλη σημασία που αποδίδεται στη σημερινή μας διμερή σχέση, στις φιλικές σχέσεις και φιλίας Κίνας – Ελλάδας. Ταυτόχρονα αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δώσατε στο δικό μας project, το project του ΟΛΠ».

Ο πρόεδρος της Cosco δήλωσε, επίσης, ότι «όλες οι δουλειές μας εδώ στην Ελλάδα απολαμβάνουν τη μεγάλη υποστήριξη και συμπαράσταση από την ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα για το project για το ΣΕΠ (Σταθμό εμπορευματοκιβωτίων). Όπως ξέρετε έγινε μεγάλη αύξηση στη διακίνηση κοντέινερ στο ΣΕΠ. Η θέση του ΣΕΠ στον κλάδο αυτό έχει ανέβει θεαματικά και μετά την επέκταση του προβλήτα τρία που τώρα είναι υπο κατασκευή, πιστεύουμε ότι θα το τελειώσουμε το έργο αυτό εντός του 2016 οπότε η διακίνηση από το λιμάνι του Πειραιά θα είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο».

Ακόμη, επισήμανε ότι η εταιρεία «ετά την ανασυγκρότηση, έχει γίνει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία σε όλο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο μόλις έρθουν σε εφαρμογή οι συμφωνίες, εμείς θα ξεκινήσουμε τις επενδύσεις μας για την αναβάθμιση υποδομών του λιμανιού του Πειραιά.Αυτό αφορά όχι μόνο την προβλήτα των κοντέινερ αλλά και αφορά και τα κρουαζιερόπλοια και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Ο πρόεδρος της COSCO, ανέφερε ότι «ο σκοπός μας είναι να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο κομβικό λιμάνι της Ευρώπης. Πιστεύω ότι θα προωθήσουμε όχι μόνο το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας ταυτόχρονα μέσω της Ελλάδας θα προωθήσουμε το εμπόριο της Κίνας μαζί με άλλες χώρες στην περιοχή αυτή».

Παράλληλα, μετέφερε τη βεβαιότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, να τηρήσουμε τους Ελληνικούς νόμους και να κάνουμε τις επενδύσεις μας σωστά. Θα δώσουμε μεγάλη σημασία στις εργασιακές σχέσεις της εταιρίας μαζί με τους εργαζόμενους και βέβαια θα κάνουμε ότι μπορούμε να τους δώσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ταυτόχρονα θα κάνουμε την εταιρία μας το μελλοντικό ΟΛΠ, μια φιλοπεριβαλλοντική εταιρία. Για να πετύχουμε αυτό το σκοπό βέβαια χρειαζόμαστε να είναι ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, να είναι ένα σταθερό και αποδοτικό λιμάνι».

“Θέλω να γνωρίζετε ότι μια επένδυση η οποία σέβεται το περιβάλλον και η οποία δίνει εργασία σε ανθρώπους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς φανερώνει και για τις δύο χώρες, και για τη Ελλάδα και για την Κίνα, ότι την οικονομική ανάπτυξη την εννοούμε ως αειφόρο ανάπτυξη, και ανάπτυξη που αφορά τον Άνθρωπο, και έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Cosco και συνέχισε “για αυτό σας είπα πριν και με την Ελλάδα και με την Ευρώπη η Κίνα συνδέεται πέρα από τους οικονομικούς δεσμούς και άλλους δεσμούς που αφορούν την κοσμοθεωρία της οικονομικής ανάπτυξης».