Τι κρύβει η επίσκεψη Παυλόπουλου στο ‘Αγιο Όρος

Για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος ο Πρόεδρος Παυλόπουλος όχι μόνο ως προσκυνητής. Σε ειρηνευτική αποστολή λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Βλ. Πούτιν.

Το δύσκολο πλέγμα των σχέσεων των Μονών του Αγίου Όρους, του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ξαφνική και δύσκολη επίσκεψη στο Αγιον Ορος θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Μαΐου.

Με ρόλο και καλές ελπίδες για μια ειρηνευτική παρέμβαση στο δύσκολο πλέγμα των σχέσεων των Μονών του Αγίου Όρους και των ανταγωνισμών επίσης του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η επίσκεψη θα γίνει αυθημερόν και μόνο για λίγες ώρες γράφει το ΕΘΝΟΣ και θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει από κοινού η Προεδρία της Δημοκρατίας, η πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους και η Ιερά Κοινότητα, ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα του γίνει επίσημη υποδοχή από την Ιερά Κοινότητα και τους ηγούμενους όλων των μονών και στη συνέχεια, ακολουθώντας το τυπικό του Αγίου Ορους, θα επισκεφτεί την πρώτη τη τάξει μονή, τη Μεγίστης Λαύρας αλλά και την τρίτη στη σειρά, τη Μονή Ιβήρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εσπευσμένη μετάβαση του Πρ. Παυλόπουλου στο Αγιον Ορος σχετίζεται με την ενδεχόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 28 Μαΐου, στην αθωνική πολιτεία για τον εορτασμό της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στην αθωνική πολιτεία, με επίκεντρο την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Ο πρόεδρος Πούτιν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα 27-29 του μήνα, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η μετάβασή του στο Αγιον Ορος. «Θέλει πολύ να έρθει, αλλά δεν ξέρουμε αν τελικά αυτή η επίσκεψη θα γίνει», ανέφεραν στο «Εθνος» Αγιορείτες μοναχοί, που πάντως επέμεναν ότι αυτή δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα που έχει παραλάβει η ελληνική πολιτεία και αν συμβεί θα είναι μόνο προσκυνηματικού χαρακτήρα.

Αν τελικά ο πρόεδρος Πούτιν μεταβεί στο Αγιον Ορος, θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε μέλη της Ιεράς Κοινότητας, θα ήταν άκομψο να μεταβεί στην αθωνική πολιτεία, χωρίς να έχει προηγουμένως πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Η διαμεσολάβηση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παυλόπουλος ίσως επιχειρήσει να «κατευνάσει» τις αντιρρήσεις της Ιεράς Κοινότητας και να ζητήσει να γίνει δεκτός ο Πούτιν με κάθε επισημότητα, κάτι για το οποίο αντιδρά η Ιερά Κοινότητα, μετά την επιδείνωση των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας και Πασών των Ρωσιών και τη διακοπή του διαλόγου για τον εορτασμό της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στην αθωνική πολιτεία, με επίκεντρο την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Η διακοπή του διαλόγου και κατ’ επέκταση των σχέσεων των δύο πλευρών έγινε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την άρνηση του Πατριαρχείου Μόσχας για την επιστροφή θρησκευτικών κειμηλίων.

Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι έχουν ήδη αποφασίσει να υποδεχτούν επίσημα τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, η ελληνική πολιτεία θα ήθελε κάτι ανάλογο να συμβεί και σε ενδεχόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, αν τελικώς αυτός αποφασίσει να πάει στο Άγιον Όρος.