Παράνομο το Brexit αν δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων

Σε νομικό οίκο ανέθεσε ομάδα επιχειρηματιών στη Βρετανία, να υποβάλει προσφυγή κατά μίας απόφασης ενεργοποίησης της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την ΕΕ αν δεν έχει πρώτα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η δικηγορική εταιρεία Mishcon de Reya αναφέρει σε δήλωσή της ότι «το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ήταν μια άσκηση απόκτησης της γνώμης των Βρετανών πολιτών, η πλειοψηφία των οποία εξέφρασε επιθυμία για έξοδο από την ΕΕ. Ωστόσο», προσθέτει, «η απόφαση ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, της νομικής διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ, επαφίεται στους αντιπροσώπου του λαού, σύμφωνα με το βρετανικό σύνταγμα».

Ο νομικός οίκος σημειώνει ότι παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έχει επαρκή νομική αρμοδιότητα να προχωρήσει χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου, εκ μέρους των πελατών της οι οποίοι δεν έχουν γίνει γνωστοί, η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με τις νομικές υπηρεσίες της κυβέρνησης αναζητώντας διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει σεβαστό το σύνταγμα και η κυριαρχία του κοινοβουλίου στην περίπτωση επίκλησης του Άρθρου 50.

«Αν η σωστή συνταγματική διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου και έγκρισης δεν ακολουθηθεί, τότε η ειδοποίηση αποχώρησης από την ΕΕ θα ήταν παράνομη», προειδοποιεί ο νομικός οίκος.

Μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θεωρούν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 ως θέμα που υπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια. Οι Τερέζα Μέι και Μάικλ Γκόουβ έχουν πει ότι δε θα προκαλέσουν την επίσημη διαδικασία εξόδου πριν από το τέλος του έτους, ενώ οι Άντρια Λέντσομ και Λία Φοξ έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων εξόδου.

Την ανάγκη έγκρισης της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 από τη Βουλή των Κοινοτήτων έχουν υποστηρίξει μέχρι στιγμής κορυφαίοι Βρετανοί νομικοί, όπως ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, που είχε αναλάβει μαζί με την Αμάλ Κλούνεϊ την υποβολή γνωμοδότησης για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς και οι ακαδημαϊκοί Νικ Μπάρμπερ, Τομ Χίκμαν και Τζεφ Κινγκ, σε κοινό άρθρο των οποίων βασίζεται και η κίνηση της Mischon de Reya.

Οι Βρετανοί βουλευτές τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε αναλογία σχεδόν 4:1. Ο Ντέιβιντ Λάμι των Εργατικών είχε καλέσει την επομένη του δημοψηφίσματος του συναδέλφους του βουλευτές «να σταματήσουν την τρέλα», καταψηφίζοντας την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, ενώ τρεις άλλοι βουλευτές έχουν υποβάλλει αίτημα πλήρους συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν η κυβέρνηση προβεί στην επίκληση του συγκεκριμένου άρθρου.

Έμμεση παρότρυνση στους βουλευτές να καταψηφίσουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ απηύθυνε την Κυριακή με τηλεοπτική του συνέντευξη και ο πρώην Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι «πρέπει να κρατάμε όλες τις επιλογές ανοιχτές».