Οριστικό: Πριν τη ΔΕΘ ανασχηματισμός απόδοσης ευθυνών για τις φονικές φωτιές

Πιθανόν και πριν την έξοδο από το Μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου, οι ανακοινώσεις για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Ποιοι υπουργοί ανησυχούν. Η κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Ένα παλιό αξίωμα της πολιτικής έλεγε πως εκλογές, ανασχηματισμός και υποτίμηση του νομίσματος δεν προαναγγέλλονται.

Χθες ουσιαστικά όμως ο πρωθυπουργός προανήγγειλλε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αφού τόνισε ότι «οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε με νόημα: «Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση και η πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά, ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και σε μία προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε απόδοση ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές αφού κερδηθεί η μάχη που δίνεται με τις φωτιές στην Αττική. Πριν δηλαδή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πιθανότατα πριν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το γεγονός ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι «εκλογικό» -θα οδηγήσει δηλαδή τη χώρα στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν- οδηγεί στην εκτίμηση ότι με εξαίρεση το Νίκο Κοτζιά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (εφόσον δεν ζητήσει να μετακινηθεί από το υπουργείο και επιμείνει σε αυτό), τον Πάνο Καμμένο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη, ουδείς μπορεί να θεωρηθεί αμετακίνητος. Πολλές πιθανότητες έχουν βεβαίως να παραμείνουν στη θέση τους ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Χρήστος Σπίρτζης -λόγω και των πυρκαγιών-, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ουδεμία συζήτηση γίνεται φυσικά για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση (ήδη ακούγεται το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, όπως και της Λούκας Κατσέλη) , την ανανέωση (κατά τα πρότυπα της προώθησης των Δημήτρη Τζανακόπουλου, Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου) , αλλά και την ενότητα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (πολλοί θεωρούν βέβαια την επαναφορά του Νίκου Φίλη στο νέο υπουργικό συμβούλιο).