Τα νέα θύματα από τον Ιανουάριο. Αγρότες, δικαιούχοι ΕΚΑΣ, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, καταστηματάρχες.

Αναλυτικά, ποιές είναι οι καινούργιες περικοπές του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπεται να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2017, αμέσως με την Πρωτοχρονιά.

Δυστυχώς όσο και αν το απέκρυβε η Κυβέρνηση και έδινε ψευδείς διαβεβαιώσεις το τότε αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, έρχεται σύντομα ένα νέο κύμα περικοπών και ειδικών φόρων σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες μαζί με άλλες 7 περικοπές στους εξαθλιωμένους συνταξιούχους.

Ειδικότερα με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου προβλέπεται από 1/1/2017 η επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Περικοπές συνολικού ύψους 985 εκατ. ευρώ περιμένουν τους συνταξιούχους το 2017, σύμφωνα με όσα προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Οι περικοπές ύψους 985 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό αποτελούν εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος έχει μεν τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016, αλλά μια σειρά παρεμβάσεων που προβλέπονται σε αυτόν μένουν να εφαρμοστούν το 2017. Ειδικότερα οι 7 ανατροπές στις συντάξεις που φέρνει το 2017 έχουν ως εξής:

1 Από 1/1/2017 έρχεται νέο κούρεμα στους 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καθώς αρχίζει η δεύτερη φάση της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος. Εντός του 2017 πρέπει να εξοικονομηθούν 439 εκατομμύρια από το κονδύλι για το ΕΚΑΣ και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μικρότερα επιδόματα σε όλους τους σημερινούς δικαιούχους αντί της μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μειωθεί ο όγκος των δικαιούχων.

2 Περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που έχουν αιτηθεί οι ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016 (σ.σ.: ημερομηνία έναρξης ισχύος νέου Ασφαλιστικού) και θα υπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Τονίζεται ότι έγινε ήδη η περικοπή έως 50% στις επικουρικές 260.000 συνταξιούχων. Οι νέες συντάξεις (μετά τις 12/5/2016) είναι μειωμένες έως 30%.

3 Από την αρχή του χρόνου οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα υπολογίζονται όπως και οι εισφορές των υπόλοιπων μισθωτών, ήτοι στο σύνολο των αποδοχών και όχι στον βασικό μισθό του Οκτωβρίου του 2011. Θα υπάρξει αύξηση της παρακράτησης και κατά συνέπεια μείωση του τελικού ποσού που θα λαμβάνουν κάθε μήνα.

4 Δημιουργείται από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα – μαμούθ.
Το Υπερταμείο όπου εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί στο 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι – όπως και τα προηγούμενα έτη – θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

5 Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις για να προκύψει η προσωπική διαφορά (την οποία έχει βάλει έμμεσα στο επίκεντρο της προσοχής το ΔΝΤ). Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί ότι η προσωπική διαφορά θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.

6 Αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών. Από 1/1/2017 εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΦΚΑ και αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ετσι όσοι επιθυμούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη είναι συμφέρουσα επιλογή να προχωρήσουν σε σχετική αίτηση αμέσως και μέχρι 31/12/2016, καθώς το κόστος εξαγοράς παραμένει στα παλαιά επίπεδα, ήτοι στο 6,67% των συντάξιμων αποδοχών. Από 1/1/2017 το κόστος εξαγοράς θα είναι και για το Δημόσιο στο 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.

7 Από το 2017 το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι επανέρχεται στο ύψος που είχε τον περασμένο Ιούλιο, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η παρακράτηση για τα αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μερίσματα του ΜΤΠΥ αναπροσαρμόστηκαν και η μείωση μετράει από 1/1/2016. Δεδομένου ότι πριν από την ψήφιση του νόμου είχαν πληρωθεί τρία μερίσματα για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, τα υπερβάλλοντα ποσά παρακρατούνται σε δύο ισόποσες δόσεις, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Δεκεμβρίου. Ετσι η πρώτη πληρωμή του 2017 που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο θα αναπροσαρμόζει το μέρισμα στο ύψος που πληρώθηκε αρχές Ιουλίου.

«Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος. «Οι μειώσεις στις συντάξεις έχουν φθάσει και το 50%. Η φτωχοποίηση ολοκληρώνεται» πρόσθεσε, περιγράφοντας τη νέα ζοφερή πραγματικότητα στη ζωή των Ελλήνων, που έρχεται μαζί με την συμπλήρωση δύο χρόνων Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.