Οι δύο όψεις για την επένδυση και το φιλέτο των 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο. Οι μηνύσεις για απάτες και τα δικαστήρια.

Εμίρης του Κατάρ: «Ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα». Πρόκειται για τη μία όψη της όλης υπόθεσης, που είναι σύνθετη και περίπλοκη.

Με αρκετά σκοτεινά σημεία και αντίθετες απόψεις εάν πρόκειται για μεγάλη επένδυση και ευκαιρία για τη Ζάκυνθό ή αντίθετα για μεγάλη κομπίνα καταπάτησης χιλιάδων στρεμμάτων. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες την οργή του-πρώην- Εμίρη του Κατάρ έχει προκαλέσει το μπλοκάρισμα των επιχειρηματικών σχεδίων του στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, την Κέρκυρα και την Οξυά.

Εξαιτίας των αλλεπάλληλων δικαστικών περιπετειών, έχουν «παγώσει» τα σχέδια του ομίλου του Κατάρ Al Rayan- με τις επενδύσεις του οποίου ασχολείται προσωπικά ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θανί αν και έχει παραδώσει τα ηνία της χώρας του στον γιο του Ταμίμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, ο εμίρης του Κατάρ εμφανίζεται εξοργισμένος με τα συνεχή προβλήματα. Μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του, μετά από την παρέμβαση του Δημοσίου στην υπόθεση του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο και την αναβολή της δίκης, έκανε λόγο για «εχθρική στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κατάρ».

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξέφρασε την απορία «πώς μία τόσο φτωχή χώρα, αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει», καταλήγοντας στην ίδια συνομιλία ότι «είναι ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα».

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το Κατάρ προτίθεται να στείλει ηχηρό «μήνυμα» στην Αθήνα, με «μπλόκο» των ελληνικών εταιρειών, προκειμένου να μην αναλάβουν ξανά στο μέλλον έργα στο Κατάρ, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω από 180 ελληνικές εταιρείες, με χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενους. «Αν οι άδειες παραμονής των Ελλήνων εργαζομένων δεν ανανεωθούν, θα αναγκαστούν να γυρίσουν στην Ελλάδα», δήλωσε συνεργάτης του εμίρη μιλώντας στην εφημερίδα.

Το Ναυάγιο

Η πρόσθετη παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου, μέσω του ΥΠΟΙΚ, στην αγωγή της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, για την ακύρωση του συμβολαίου αγοράς 15.000 στρεμμάτων στο Ναυάγιο, φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι.

Το πολυσέλιδο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, σύμφωνα με την Real News, περιλαμβάνει βαριές εκφράσεις για τους Αραβες επενδυτές, τους οποίους περιγράφει ως «αδίστακτους» και «βουλιμικούς». Επίσης αναφέρει ότι ο πωλητής Γιώργος Χάρος ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της έκτασης για την οποία διαθέτει μόνο ενετικούς τίτλους. Ακόμη, οι νομικοί του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το συμβόλαιο είναι άκυρο και επειδή στην έκταση περιλαμβάνονται αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν δηλωθεί και δημόσιοι δρόμοι.

Τμήματα της επίμαχης έκτασης διεκδικούν ο δήμος Ζακύνθου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που επίσης έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του αραβικού επενδυτικού Fund. Μετά από την παρέμβαση του Δημοσίου, την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε να συνεκδικαστούν όλες οι αγωγές τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Θα προτιμηθούν άλλες χώρες

Η εταιρεία Pimana Α.Ε., που αγόρασε την έκταση εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του Κατάρ στην Ελλάδα κάνει λόγο για μεθοδεύσεις για να ματαιωθεί η επένδυση. «Υπάρχουν κυβερνητικοί και κρατικοί λειτουργοί σε αυτή τη χώρα που πιστεύουν ότι ένας κρατικός οργανισμός φίλης χώρας, με παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτική δραστηριότητα, ήρθε στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Ζακύνθου να καταπατήσει εκκλησιαστικές ή ιδιωτικές περιουσίες πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ;», σημείωναν στελέχη της στην Real News.
Παράλληλα, τόνιζαν ότι αυτό που συμβαίνει θα μετρήσει στον αραβικό κόσμο και θα προτιμηθούν άλλες χώρες για επενδύσεις όπως η Τουρκία.
-Στο σκαμνί 7 που ήθελαν να πουλήσουν το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο

Κατηγορούνται για καταπάτηση έκτασης περίπου 15 χιλιάδων στρεμμάτων

Πρόκειται για την άλλη πλευρά της υπόθεσης, όπως την αποκάλυψε η Γιάννα Παπαδάκου στο ΒΗΜΑ. Επτά άτομα αναμένεται να διωχθούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για καταπάτηση περίπου 15 χιλιάδων στρεμμάτων στη Ζάκυνθο (συμπεριλαμβάνεται και το « Ναυάγιο»), μια υπόθεση που θυμίζει έντονα την Αιξωνή… Η υπόθεση παίρνει και μυθιστορηματικές διαστάσεις, αφού ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχει καταγωγή από τον Λίβανο, και μάλιστα εμφανίζεται ως εκπρόσωπος ομίλου από τη Βηρυτό και αγοραστής παράλληλα της έκτασης, που φαίνεται ότι είναι δασική, έναντι του τιμήματος των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Τα πρόσωπα που επιχείρησαν να αγοράσουν έκταση-φιλέτο του νησιού με μη σύννομες ενέργειες, όπως περιγράφουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν κατηγορούμενοι. Μαζί τους και δικηγόροι και συμβολαιογράφος, αλλά και τοπογράφοι μηχανικοί, οι οποίοι παρουσίασαν ψευδή απεικόνιση.

Παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για βαριά κακουργήματα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γαληνός Μπρης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στην παραγγελία του περιγράφει συνθήκες απάτης που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία. Η έρευνα, πάντως, προκλήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά της Μητρόπολης Ζακύνθου, η οποία επίσης αμφισβητεί ένα μέρος της έκτασης και διεκδικεί επίσης μέρος της… Τον Φεβρουάριο εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και αγωγή εναντίον αγοραστή και πωλητή, επίσης της Μητρόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του νομικού εκπροσώπου της Μητρόπολης, Διονύση Γκούσκου, η έρευνα εντόπισε πολλές παρανομίες και απάτες στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για μια έκταση που, εκτός των άλλων, είναι και δασική.

Η παραγγελία εναντίον των επτά προσώπων αφορά τα κακουργήματα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, της ηθικής αυτουργίας για την ψευδή βεβαίωση, επίσης με τις επιβαρυντικές, της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου (με τις επιβαρυντικές του 1608/1950), αλλά και πολλές παραβάσεις του Δασικού Κώδικα.

Αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή στην απάτη, κατά τη δικογραφία, συμβολαιογράφου η οποία εμφανίζεται τον Μάιο του 2014 να συντάσσει πωλητήριο με το οποίο μεταβιβάζεται τεράστια παραθαλάσσια έκταση, δασική, εκτός σχεδίου, στη δυτική πλευρά του νησιού, με έκταση ακριβώς 14.378 στρεμμάτων. Η έκταση πωλείται από συνταξιούχο (Ν. Χ.) κάτοικο Κυψέλης, σε εταιρεία real estate με έδρα την Αθήνα και διευθύνουσα τη γυναίκα από τη Βηρυτό, Τζ. Μπρε. Γ…, κάτοικο Βούλας. Κύριος μέτοχος της αγοράστριας εταιρείας εμφανίζεται πρόσωπο, επίσης από τον Λίβανο, το οποίο φαίνεται να κατέχει στη χώρα μας τουλάχιστον άλλες επτά εταιρείες.

Η μηνυτήρια αναφορά αναφέρει σημεία και τέρατα για την έκταση, που πουλήθηκε το 2014, αφού, όπως φαίνεται, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πολεοδομία, τεχνικές Υπηρεσίες Δημοσίου, Δήμου κ.λπ.) χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη περιοχή ως κοινόχρηστη, μη ζητώντας φυσικά άδεια από τον πωλητή… Το Δασαρχείο μάλιστα χαρακτήριζε την έκταση ως δημόσια δασική διακατεχόμενη έκταση. Ο πωλητής επικαλούνταν κληρονομητήριο γυναίκας που είχε συγγενική σχέση μαζί του, θείας του, αλλά στην αποδοχή κληρονομιάς αναγράφονται μόνο 70 στρέμματα, και όχι χιλιάδες στρέμματα, που «πουλήθηκαν». Στη συνέχεια «διόρθωσε», και μάλιστα αυθημερόν, με τη σύνταξη του συμβολαίου, την αποδοχή, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα στρέμματα.

Φυσικά αναφέρεται η ύπαρξη δυο Μονών Αναφωνήτριας (εκεί μόνασε ο Αγιος Διονύσιος) και Αγίου Γεωργίου Κρημνών (διοικητικά υπάγονται στη Μητρόπολη Ζακύνθου), ιστορικών μάλιστα, οι εκπρόσωποι των οποίων πληροφορήθηκαν με έκπληξη τη σύνταξη του πωλητηρίου, αφού δεν είχε ποτέ πριν διεκδικηθεί η έκταση που τις στεγάζει. Μάλιστα, οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «ξέφωτα».

Και το μυθιστόρημα συνεχίζεται. Μετά την πώληση διεδόθη τεχνηέντως ότι πίσω από την πώληση βρίσκεται σοβαρός επενδυτής, ο εμίρης του Κατάρ. Αυτό προκάλεσε ανακοίνωση της πρεσβείας του Κατάρ στην Αθήνα, που καταγγέλλει την προσπάθεια τον τελευταίο καιρό επιτήδειων να στήνουν εταιρείες και να υπόσχονται σε Ελληνες δουλειά στο Κατάρ.

Σήμερα όμως η παραγγελία Μπρη περιγράφει πως και η συμβολαιογράφος εμπλέκεται στο στήσιμο της κομπίνας, αντιμετωπίζει και εκείνη κακουργηματικές διώξεις, και πώς στήθηκε από κοινού η απάτη με τη συμμετοχή προσώπων από τον Λίβανο ως την Αθήνα. Φυσικά το φιλέτο ήταν στη Ζάκυνθο, σε μια περιοχή που είναι και ιστορικής αξίας. Από την πλευρά της Μητρόπολης καταγγέλλεται και η «σπουδή με την οποία υποθηκοφύλακας μετέγραψε τη συγκεκριμένη περιοχή από τον ιδιώτη, που δεν φαίνεται να την κατείχε, σε εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων με έδρα την Αθήνα… ».

Παράλληλα, την ακύρωση του πωλητηρίου ζήτησαν με παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και ιδιώτες, αλλά και εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου. Ουσιαστικά από το Δημόσιο επιχειρείται να διορθωθεί η πλημμελής συμπεριφορά υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν ήλεγξαν τα συμβόλαια για μια ιστορική περιοχή. Πληροφορίες αργά την Παρασκευή ανέφεραν ότι τελικά ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.