Μητσοτάκης : Η προστασία του περιβάλλοντος ισοδύναμη με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την ανάγκη τα ζητήματα διαφύλαξης ενός βιώσιμου περιβάλλοντος και κλίματος να ανάγονται στο επίπεδο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του, κατά την εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε στη μεταμνημονιακή Ελλάδα η βιώσιμη ανάπτυξη να συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και να προσφέρει ευημερία στους πολίτες. Οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες επικεντρώνονται :

  • στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας μας,
  • στον τρόπο λειτουργίας του κράτους,
  • στη λειτουργία της οικονομίας

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι Έλληνες πρέπει να δημιουργήσουμε:

  1. περιβαλλοντική συνείδηση, καθώς «διατηρούμε τους παστρικότερους ιδιωτικούς χώρους και τους πιο ρυπαρούς δημόσιους». Και για να αλλάξει αυτό απαιτείται καλύτερα οργανωμένο και πιο λειτουργικό κράτος, ώστε να εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος.
  2. Υπερεθνική συνείδηση, καθώς «μια μικρή και επαπειλούμενη χώρα σαν τη δική μας έχει ως μοναδική προοπτική την ενίσχυση διεθνών θεσμών και την ενεργή και δημιουργική συμμετοχή της σε αυτούς».
  3. Τη δια- γεννεακή συνείδηση καθώς ζούμε σε ένα περιβάλλον το οποίο δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η αύξηση της θερμοκρασίας και η επερχόμενη κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση η οποία είναι «στο κόκκινο». Τόνισε σε, ότι θα επηρεαστούν όλοι οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, αφού μελέτες της WWF προβλέπουν αύξηση των ημερών καύσωνα, μείωση των συνολικών βροχοπτώσεων αλλά και ακραίες καταστάσεις βροχοπτώσεων με πλημμυρικά φαινόμενα.

«Αυτό θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο στα παράκτια οικοσυστήματα και στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στην αποσταθεροποίηση των τουριστικών περιοχών της χώρας, καθώς οι αμμουδιές και οι παραλίες θα κινδυνεύσουν κατά ανάλογο τρόπο που κινδυνεύουν σήμερα διάσημες αμμουδιές π.χ. στη Χαβάη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ακόμη την ανάγκη να μεταβεί η χώρα στην μεταλιγνιτική περίοδο σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ενέργειας, αφού η εμμονή στον λιγνίτη έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να βρίσκεται κατά 50% σε υψηλότερη θέση από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών του ΟΟΣΑ, ενώ στο προσεχές μέλλον λόγω αλλαγών στην ευρωπαίκή νομοθεσία στο χρηματιστήριο του CO2, ο λιγνίτης θα κοστίζει πάρα πολύ πιο ακριβά στους Έλληνες καταναλωτές.

Τέλος χαρακτήρισε ως βασική αδυναμία όλων των διεθνών συμφωνιών για την προστασία του περιβάλλοντος το γεγονός ότι οι δράσεις πρέπει να αναληφθούν από κράτη και δεν υπάρχουν ικανοί διεθνείς μηχανισμοί επιβολής των συμφωνιών αυτών