Με σπασμένα φτερά η κυβέρνηση – Στροφή στην αναθεώρηση με στόχο συσπειρώσεις

Με σπασμένα τα φτερά βγήκε η κυβέρνηση από τη χθεσινή κοινοβουλευτική μάχη για την απλή αναλογική.

Ο στόχος που ήταν η εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις προσεχείς εκλογές και η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεργασίας με τα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν επετεύχθη. Αντίθετα οι σχέσεις με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ επιδεινώθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ απέμεινε με τον σημερινό κυβερνητικό του εταίρο κ. Καμμένο και τον πιθανό μελλοντικό ρέκτη της εξουσίας, που έχει αναδειχθεί στην πιο γραφική φιγούρα της Βουλής, τον κ. Λεβέντη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας, έχοντας απορρίψει την τίμια και καθαρή πρόταση του κ. Μητσοτάκη για να στηρίξουν τα δύο μεγάλα κόμματα το ένα τις προτάσεις του άλλου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ώστε στην επόμενη Βουλή το κόμμα που θα έχει αναδειχθεί κυβέρνηση να μπορέσει να περάσει τις προτάσεις του με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων, θα επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές του να αναστρέψει πολιτικά το κλίμα, στην υπόθεση αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στις 24 Ιουλίου, ημέρα επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να παίξει με τους θεσμούς, υπονοώντας σε ένα βαθμό, την σκέψη του κ. Τσίπρα να πάει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται ή όχι από τον λαό.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι το ερώτημα είναι επίπλαστο καθώς δεν υπάρχει πολίτης που θα αρνηθεί να έχει ο ίδιος λόγος στην εκλογή του Ανωτάτου Άρχοντος της χώρας. Η ΝΔ θεωρεί ότι ο όλος χειρισμός της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα ρέπει στο λαϊκισμό, γεγονός που έχουν επισημάνει και οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσφατο άρθρο τους.

Οι αντιδράσεις της Κίνησης των «53+» αλλά και μερίδας βουλευτών για ελλιπή ενημέρωση αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα έχουν θορυβήσει την Ηρώδου Αττικού.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πέραν των αντιδράσεων που εκφράστηκαν από τους «53+» με το κείμενο στο commonality.gr, οργή προκάλεσε στο Μαξίμου η κατηγορία για «λαϊκισμό» αναφορικά με την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται μεγάλο «φάουλ» η χρήση ενός χαρακτηρισμού που έχει κάνει «παντιέρα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεσα σε αυτό το κλίμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα δώσει το παρόν και ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πάρει επάνω του την υπόθεση αναθεώρηση του Συντάγματος την οποία θα χρησιμοποιήσει για να προκαλέσει συσπείρωση της Αριστεράς γύρω από το πρόσωπό του, το οποίο βλέπει ότι αποτελεί τον κύριο στόχο της ΝΔ.

Πάντως στη ΝΔ θεωρούν αστείο το ερώτημα του κ. Τσίπρα «πως θα καταργήσετε την απλή αναλογική; Με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής;», αφού προδικάζει ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων μετά τις επόμενες εκλογές, ενώ θεωρεί ότι θα είναι ανύπαρκτη η παρουσία κετρογενών δυνάμεων στην επόμενη Βουλή.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει τελείως διαφορετική τακτική, αφού στόχος του είναι ακόμα και αν εκλεγεί αυτοδύναμα πρωθυπουργός θα επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία και με άλλα κόμματα.