Ο Τσίπρας έβαλε πλώρη για το …”παλιό καλό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο”

Ανασχηματισμός … ΠΑΣΟΚ, μπορεί να χαρακτηριστούν κάλλιστα οι χθεσινές αλλαγές του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό σχήμα.

Καμία αποπομπή προσώπου από το μέχρι χθες υπουργικό Συμβούλιο δεν καταγράφηκε, αντιθέτως υπήρξαν αναβαθμίσεις ( όπως του Γ.Κατρούγκαλου) και εκπλήξεις ( η τοποθέτηση της μέχρι χθες διευθύντριας του Πολιτικού Γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου στο Μακεδονίας – Θράκης).

Όλες οι αλλαγές που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας ωστόσο δεν υπακούν παρά σε μία στόχευση: Να διεμβολίσει τη βάση των εναπομείναντων ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ ( του ΠΑΣΟΚ , κατά βάση), όσους διατηρούν στενούς “ψυχολογικούς” δεσμούς ακόμη με την “φουρνιά” στελεχών του Γιώργου Παπανδρέου και με το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας αναλλοίωτα τα αντιδεξιά τους ανακλαστικά.

Το “Κεφάλαιο” έχει επανειλημμένως επισημάνει σε προηγούμενα ρεπορτάζ του, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκεκριμένη και σαφή στρατηγική για το πώς θα επιχειρήσει να “αλώσει” τον χώρο του ΚΙΝΑΛ , του Κεντρώου χώρου δηλαδή, που έχει απομείνει στις όχθες του κόμματος της κ. Γεννηματά και δεν έχει ήδη μετακομίσει στην Νέα δημοκρατία.

Καταρχάς, ταυτίζει απολύτως την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με τη Ν.Δ, τοποθετώντας το κόμμα της Φώφης Γεννηματά στο ίδιο ιδεολογικό κάδρο με την γαλάζια παράταξη του κ. Μητσοτάκη.

Παραπλεύρως, “κλείνει” το μάτι στο … “καλό παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο” που έχει ευθείες αναφορές στον Παπανδρέου , επιχειρώντας να το εγκολπώσει και μαζί και τους ψηφοφόρους του.

Στο σχήμα αυτό, δεν χωρά – στρατηγικά- το εκσυγχρονιστικό μπλοκ που συντάχθηκε και ταυτίζεται με τον Κώστα Σημίτη.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποφεύγουν επιμελώς και επισταμένως να αναφερθούν σε άνοιγμα και συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με την “κεντροαριστερά” και επιλέγουν αντ αυτού τον όρο ” προοδευτικές δυνάμεις” και προοδευτικές συμμαχίες.

Οτιδήποτε παραπέμπει πολιτικά ( όπως ο όρος Κεντροαριστερά) στον πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμό του “ρεύματος” Σημίτη, αποτελεί για ΣΥΡΙΖΑ και Κυβέρνηση, “κόκκινο πανί”.

“Καταιγίδα” θετικών μέτρων

Επόμενο βήμα του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο προς τις (ευρω)κάλπες είναι να ανοίξει τη βεντάλια των λεγόμενων φιλοκοινωνικών νομοσχεδίων: Το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, στον βαθμό που γίνει δεκτό από τους Θεσμούς, υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες που είχε η κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών. Η επιτυχής έκβαση στην εν λόγω διαπραγμάτευση “κουμπώνει” με την επιδότηση ενοικίου που αποτελεί δέσμευση του κ. Τσίπρα από το λεγόμενο πακέτο ΔΕΘ , Ακολουθεί νομοσχέδιο για τη ρύθμιση 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ φημολογείται ότι έρχεται και ρύθμιση οφειλών και διευκολύνσεων και για όσους χρωστούν επί μακρόν στην εφορία.

Με “όχημα” την θετική και φιλολαϊκή ατζέντα δια της “καταιγίδας” θετικών ειδήσεων που δρομολογεί ήδη η Κυβέρνηση για το προσεχές διάστημα, ο κ. Τσίπρας επενδύει προδήλως σε αναστροφή του δημοσκοπικού κλίματος.

Υπάρχουν δημοσκοπήσεις στην διάθεση Κυβέρνησης και Κόμματος, οι οποίες ήδη, εμφανίζουν την ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ να κυμαίνονται μεταξύ 4-6 μονάδες.

Αυτές απ ό,τι φαίνεται θα είναι και ο “πλοηγός” του κ. Τσίπρα προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Θα εξαντλήσει την τετραετία, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος του ή θα υποκύψει στα κελεύσματα κορυφαίων στελεχών του κόμματός του να προσφύγει σε τετραπλές εκλογές τον …φοβερό εκλογικά, μήνα Μάιο.