Κυβέρνηση: Αμηχανία για το “Μακεδονία” του Ζάεφ-Δύσκολο το τετ α τετ Τσίπρα με Ερντογάν

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και χθες από την Κύπρο όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου να παιάνισε (εισέτι μια φορά) την επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο πίσω στην Αθήνα, η επιλογή Ζάεφ να χρησιμοποιεί για την χώρα του τον όρο “Μακεδονία” ακόμη και μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, φέρνει την Κυβέρνηση σε αμηχανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του ( Real) επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις , δήλωσε καταρχάς ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος έχει τυπικά το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το πρόσφατο συνταγματικό όνομα της χώρας του μέχρι να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες διαδικαστικές και τυπικές ενέργειες.

Παραλλήλως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “οι γείτονές μας θα επιδείξουν καλή θέληση όπως έκαναν και στο παρελθόν. Βρισκόμαστε σε μια απολύτως μεταβατική περίοδο. Μέρα με τη μέρα όλοι θα ευθυγραμμιστούν με τα όσα επιβάλλει η Συμφωνία των Πρεσπών”.

Στην Κυβέρνηση πάντως είναι ξεκάθαρο ότι αισθάνονται μάλλον άβολα με τη συνεχή χρήση του όρου “Μακεδονία” από τον Ζάεφ, με τον ίδιο να “ξεχνά” τον γεωγραφικό προσδιορισμό, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που παραμένουν “οξυμμένα” τα πνεύματα για την υπογραφή της Συμφωνίας από τους διαφωνούντες , ερεθίζοντας τα ανακλαστικά και της αντιπολίτευσης.

Εξ’ ού και φέρεται να έπεσαν διάφορες “ιδέες” στο τραπέζι, μέχρι και για επιδιωκόμενο τετ α τετ του κ. Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να “λυθεί” το ζήτημα μεταξύ των.

Πρόκειται για μη “κλειδωμένη” και οριστική απόφαση σε κάθε περίπτωση.

Ενδεχομένως – μεταξύ άλλων- και γιατί μετά απο τόσες διαδικασίες μέσω της Συμφωνίας, να εμφανίζεται ο έλληνας πρωθυπουργός να χρειάζεται να κάνει “μαλάξεις” στον ομόλογό του, προκειμένου να τον “πείσει” να τηρήσει αυτά που συμφωνήθηκαν, δεν θα ήταν και η καλύτερη δυνατή εικόνα για την ελληνική πλευρά και σίγουρα θα έριχνε νερό στο μύλο όσων εξαρχής προειδοποιούσαν ότι πρόκειται για ετεροβαρή συμφωνία κατά της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα μάλιστα, την ώρα που δηλώνει ότι οι σκεπτόμενοι Πολίτες στην Ελλάδα είναι υπέρ της Συμφωνίας και διαδηλώσεις υπήρξαν από ακροδεξιού λαικιστές

Πυροσβεστικά λειτούργησε ωστόσο – προς το παρόν- η εξήγηση που έδωσε ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ:

“Από τη στιγμή εκείνη θα τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις και στη συνέχεια η “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” θα μετονομαστεί με το συνταγματικό της όνομα”, είπε.

Τετ α τετ με Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ενόψει μιας ακόμη δύσκολης συνάντησής του με τον τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 5 Φεβρουαρίου- για εικοσιτέσσερις ώρες- την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και ενδεχομένως και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο κλιμακούμενων εντάσεων από τουρκικής πλευράς ( Πρόσφατα ο τούρκος υπουργός Αμύνης χαρακτήρισε το Αιγαίο “γαλάζια πατρίδα”.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται – ξανά- να ζητήσει από τον Ερντογάν σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως έκανε και χθες, με δηλώσεις του από την Κύπρο:

“Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”.