“Να πάρουμε πίσω τα 18 μας νησιά από την Ελλάδα”. Νέες απειλές κατά της Κύπρου. Μετά τον Ερντογάν απειλές και από την αντιπολίτευση.

Συναγωνισμός επιθετικότητας κατά νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τα νησιά του Αιγαίου και ότι η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στη σημαία της τον χάρτη ολόκληρου του νησιού, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε ομιλία του εξαπολύει πυρά κατά του Ερντογάν γιατί δεν επεμβαίνει, όπως είπε, για να πάρει από την Ελλάδα 18 βραχονησίδες οι οποίες είναι τουρκικές και κατά των εδαφικών “παραχωρήσεων” στις διακοινοτικές συνομιλίες για την Κύπρο.

Ο επικεφαλής του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP επανήλθε στο θέμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά – όπως είχε κάνει και στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάνης – ότι 18 μικρά νησιά κατέχονται από την Ελλάδα.

«Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή η “ΤΔΒΚ” έχει 37% των εδαφών. Θέλουν να τα μειώσουν στο 29,2%. Θέλουν να πουλήσουν την Κύπρο» σημείωσε.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναρωτήθηκε, στην ομιλία στους βουλευτές του κόμματός του, «θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;».

«Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε. Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Και τι μας απαντούν; Έχουμε πιο σημαντική δουλειά, έχουμε έναν αρχηγό και προσπαθούμε να του βρούμε κάθισμα». Και πρόσθεσε: «Σε 18 νησιά κυματίζει η ελληνική σημαία. Αυτά τα νησιά ανήκουν σε εμάς. Ακούμε τον κόκορα όταν λαλεί. Εκεί υπάρχει η ελληνική σημαία. Είναι σε κατάσταση κατοχής. Ο εθνικισμός δεν λείπει από τη γλώσσα τους. Λένε για τη Λωζάνη, “τα εδάφη μας μειώθηκαν”. Κάτω από τη μύτη μας χάσαμε 18 νησιά. Και τώρα ρωτάω τον κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ. Θα πάρεις πίσω τα 18 νησιά ή δεν θα τα πάρεις; Είσαι εθνικιστής ή δεν είσαι;»

Είναι προφανές πώς η Τουρκία κλιμακώνει την πολεμική ρητορική της. Από τη μία ο Ερντογάν ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης και αξιώνει η Κύπρος να αλλάξει σημαία και από την άλλη ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης ζητά η Τουρκία να πάρει 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο γιατί, όπως είπε «της ανήκουν».

Να σημειωθεί ότι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δηλώσεις τουρκικής ηγεσίας σχετικά με το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Στράτος Ευθυμίου, δήλωσε: «Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης».

Πρωτοφανής πρόκληση Ερντογάν: Προσβάλλει τη σημαία, «διχοτομεί» την Κύπρο

«Ποιος φταίει που η Ελλάδα κατέχει σήμερα στο Αιγαίο νησιά που δεν θα έπρεπε; Ο Κεμάλ ή μήπως ο Ερντογάν;» Το ερώτημα επανέρχεται συχνά-πυκνά στο προσκήνιο της τουρκικής πολιτικής τους τελευταίους δύο μήνες, με τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της γείτονος να διαφωνούν ως προς τον υπαίτιο (Κεμάλ ή Ερντογάν;) αλλά να συμφωνούν ως προς το… ότι υπάρχουν νησιά που «δεν θα έπρεπε να βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία».

Αλλά και στο Κυπριακό, όλοι πλέον στην Τουρκία, του Ερντογάν προεξάρχοντος, δείχνουν πλέον να συμφωνούν ως προς την προοπτική… προσάρτησης των Κατεχομένων.
Ο ίδιος ο Ερντογάν από την πλευρά του συμπεριφέρεται πλέον (ειδικά μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες στο Μον Πελεράν) σαν να μην επιθυμεί τη λύση της κυπριακής διένεξης αλλά την οριστική… διχοτόμηση της Κύπρου.
Μιλώντας χθες από την Κωνσταντινούπολη σε διάσκεψη παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Ερντογάν αποκήρυξε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «διοίκηση Νοτίου Κύπρου», και απέρριψε την κυπριακή σημαία ως «ντροπιαστική», προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη με κάθε τρόπο… παραμονή τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και εγγυήσεων στο νησί.
Το πιο ανησυχητικό δε είναι πως σε αυτήν του την ολομέτωπη εθνικιστική επίθεση ο Ερντογάν έχει πλέον σύμμαχο σχεδόν όλες τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της γείτονος.
Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο ηγέτης της παράταξης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Στο Αιγαίο υπάρχουν 18 νησιά, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει παραχωρηθεί ξεκάθαρα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τα κατέχει. Χάσαμε κάτω από τη μύτη μας 18 νησιά. Ερωτώ λοιπόν τον (σ.σ. πρωθυπουργό) Μπιναλί Γιλντιρίμ. Θα πάρεις πίσω τα 18 νησιά; Δεν θα τα πάρεις; Είσαι ή δεν είσαι εθνικιστής;».
Οι γκρίζες διεκδικήσεις των κεμαλιστών επανέρχονται σε μια εξαιρετικά προβληματική χρονική συγκυρία, καθώς ο ισλαμιστής Ερντογάν συγκροτεί κοινό μέτωπο αλυτρωτισμού με τους ακραίους εθνικιστές του Μπαχτσελί.
Είναι σαφές ότι πίσω από την πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα… άτυπο ενιαίο μέτωπο αλυτρωτισμού που παίρνει μπάλα και την Κύπρο (στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο Κιλιτσντάρογλου).
Σε επίπεδο ρητορικής, ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν πλέον δεν έχει όρια, με διακηρυγμένο στόχο η Τουρκία να έχει έως το 2023 εξελιχθεί «σε μια από τις δέκα ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο».