Φαβορί και αουτσάιντερ

Μικρό έως τώρα το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι όμως και δυσανάλογο σε σύγκριση με τη σημασία που έχει η κατάληξη και το αποτέλεσμα της διαδικασίας εκλογής αρχηγού στον νέο πολιτικό φορέα για τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου της επόμενης μέρας.

Αυτό ακριβώς είναι το κομβικό σημείο όπου οι υποψήφιοι έχουν αποτύχει. Δεν έχουν πείσει ότι η διαδικασία στην οποία συμμετέχουν είναι σημαντική και κρίσιμη για το πολιτικό σύστημα. Δεν έχουν πείσει ούτε τη μειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης που ενδιαφέρεται για τα συμβαίνοντα στην πολιτική σκηνή επειδή πιστεύει ότι επηρεάζουν τη ζωή του και γι’ αυτό, άλλωστε, συμμετέχουν. Και δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, όταν μάλιστα έχεις να κάνεις με έναν απαξιωμένο χώρο στην Ελλάδα, που και στην Ευρώπη δεν είναι στα καλύτερά του. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν δεν υπάρχει πολιτικό πλαίσιο και την ίδια στιγμή υπάρχουν και δέκα υποψήφιοι.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν οι πολίτες που ακούν, βλέπουν ή διαβάζουν για την εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά, δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό το κόμμα που πάει να φτιαχτεί… Θα είναι νέο, από το μηδέν; Θα είναι συνασπισμός των υπαρχόντων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων;

Δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν, λόγω κατακερματισμού δυνάμεων και της ύπαρξης δέκα (!) υποψηφίων, ακόμα και σε αυτούς που λοξοκοιτάνε με περιέργεια φαντάζει ως μάχη μηχανισμών με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Αν κυριαρχήσει η έως τώρα επιτυχημένη τακτική της προέδρου του ΠΑΣΟΚ «η Φώφη και οι άλλοι», το πράγμα δεν θα αποκτήσει ενδιαφέρον. Αν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκτήσει αντίπαλο ένα ισχυρό αουτσάιντερ -και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν κάποιοι υποψήφιοι συνασπιστούν στο όνομα ενός συνυποψηφίου τους-, η υπόθεση αυτή θα αποκτήσει ενδιαφέρον για τους πολλούς και παράλληλα θα αρχίσει να αποκτά σημασία για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Οι αντίπαλοι της ισχυρής υποψηφιότητας της κυρίας Γεννηματά πρέπει να πάνε από το «η Φώφη και οι άλλοι» στο «η Φώφη και ο άλλος». Δεν ξέρω αν υπάρχει έδαφος για κάτι τέτοιο, αλλά η αντίστοιχη διαδικασία στη Ν.Δ. -ακριβώς επειδή, δυστυχώς, ζούμε την εποχή των προσώπων και όχι των ιδεών- απέκτησε ενδιαφέρον μόλις το αουτσάιντερ Κυριάκος άρχισε να αποκτά πιθανότητες να κάνει την έκπληξη.

SHARE