Εντός της άλλης εβδομάδας αναμένεται η δόση, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

To χρώμα του χρήματος περιμένουν να δουν την άλλη εβδομάδα στο ΥΠΟΙΚ. «Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέροντας ως πιθανή ημερομηνία την άλλη Δευτέρα (13 Ιουνίου)».

Tο μόνο θέμα που μένει ακόμη ανοιχτό είναι αυτό των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, πρόσθεσε. Ήδη οι τροπολογίες που κλείνουν τις ουρές τις αξιολόγησης βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Βουλή.

Όπως δημοσίευσε το in.gr ο ίδιος αξιωματούχος σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης (η πρώτη από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας.

Την ύπαρξη προόδου και την δρομολόγηση των διαδικασιών για την εκταμίευση της δόσης επιβεβαιώνει και η πληροφορία που μεταδίδει η DW ότι την Πέμπτη συνεδτου Eurogroup (Euroworking Group) προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Tο «πράσινο φως» των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup είναι απολύτως αναγκαίο, προκειμένου η διαδικασία να περάσει στην επόμενη και τελευταία φάση, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης.

Ειδικότερα, με τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα εγκριθούν τα τελικά κείμενα και θα σταλούν για επικύρωση στα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί από το ΔΣ του ΕSE μετά από σχετική εισήγηση του γενικού διευθυντή, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πιέζει η ΕΚΤ για επίσπευση διαδικασιών

Επιπλέον λόγος που πιέζει την κυβέρνηση για άμεσο κλείσιμο των προαπαιτούμενων και επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αύριο, Πέμπτη, στην οποία θα μπορούσε να αποφασίσει την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα και της αποδοχής του ως ενέχυρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Όπως ξεκαθαρίζει η ΕΚΤ όσο η αξιολόγηση μένει ανοιχτή, δεν μπορεί να εφαρμόσει μια τέτοια απόφαση.

Πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια

Το μόνο θέμα που μένει ακόμη ανοιχτό είναι αυτό των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, για το οποίο πιθανώς να υπάρξει σήμερα νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεδομένου ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο η συζήτηση του ζητήματος αυτού να αναβληθεί για αργότερα.

«Στα κόκκινα δάνεια δεν έχουμε κλείσει. Ίσως πάει για αργότερα», αρκέστηκε να πει ο κορυφαίος αξιωματούχος.

Ήδη οι τροπολογίες που κλείνουν τις «ουρές» της αξιολόγησης βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Βουλή και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή που αφορά στο ΕΚΑΣ θα κατατεθεί αύριο (Πέμπτη) και δεν προβλέπει επιστροφή αναδρομικών από τις αρχές του έτους.

Δεν θα επιστραφεί αναδρομικά το ΕΚΑΣ

Σημαντική πρόοδος για να κλείσουν οι ουρές της αξιολόγησης έγινε στη χθεσινή (Τετάρτη) μαραθώνια τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, μετά το πέρας της οποίας στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουν κλείσει σχεδόν τα πάντα».

Καταρχάς για το επίμαχο ζήτημα του ΕΚΑΣ, επήλθε συμφωνία, ώστε να μην υποχρεωθούν οι δικαιούχοι να το επιστρέψουν αναδρομικά. Ωστόσο, συμφώνησαν επίσης οι δύο πλευρές το χρηματικό κενό που προκύπτει να μην καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα. Με αυτά τα δεδομένα αυτό που
φαίνεται να συμφωνείται είναι να κοπεί το ΕΚΑΣ με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από τις συντάξεις Ιουλίου, που θα πληρωθούν στο τέλος Ιουνίου, και όχι αναδρομικά και τα περίπου 85 εκατ. ευρώ να μετακυλήσουν στα επόμενα χρόνια, ώστε να έρθει νωρίτερα η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, πιθανώς στο α’ εξάμηνο αντί για το τέλος του 2019.

Κατατίθενται τροπολογίες για ό,τι συμφωνήθηκε και ό,τι έμεινε σε εκκρεμότητα θα εξεταστεί τον Σεπτέμβρη, είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται».

Σχετικά, με τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θέμα για το οποίο -όπως προαναφέρθηκε- μπορεί να υπάρξει και σήμερα (Τετάρτη) τηλεδιάσκεψη, η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται να πωλούνται σε funds, με εξαίρεση αυτά που έχουν δοθεί για κοινωνικούς λόγους, όπως π.χ. στους πυρόπληκτους και στους σεισμόπληκτους.