Σε ναυάγιο η συνεδρίαση αύριο για το ΕΣΡ κοινής συμφωνίας. Δεν συμπράττουν χωρίς όρους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.

«Όπως τα άρχισε ο Παππάς με τα κανάλια, ας τα τελειώσει μόνος του», είναι η κοινή τους πεποίθηση. Αμφίβολη να διεξαχθεί η νέα, τρίτη διάσκεψη του ΣτΕ σήμερα για τις τηλεοπτικές άδειες. Μεγάλη διαίρεση, ασυμφωνία με τους χειρισμούς του Προέδρου και πιθανότατα-όπως έχουμε ήδη αναλύσει και καταγράψει σε ρεπορτάζ- να γίνουν νέες ειδικές συνεδριάσεις για την ουσία της αντισυνταγματικότητας του «νόμου Παππά» τον Ιανουάριο.
Γ Κουμουτσάκος:« Δεν θα συμμετάσχουμε στην κωμωδία για νέο ΕΣΡ».

«Η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε στάση ευθύνης το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκλογές το επόμενο διάστημα, 6 έως 8 μήνες, καθώς ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του προανήγγειλε πόλωση και διχασμό αλλά και σύγκρουση με τους δανειστές για το χρέος.

Εκτίμησε, δε, ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δύσκολη, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κατά των μαζικών απολύσεων γιατί η κοινωνία δεν τις αντέχει.

-Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση για την συγκρότηση του ΕΣΡ γιατί θεωρεί ότι είναι κωμωδία, αφού οι ίδιοι άνθρωποι που μας καλούν είναι εκείνοι που του στέρησαν τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο του, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για τις άδειες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για απόσυρση του νόμου Παππά, προκειμένου να συναινέσει η ΝΔ στη συζήτηση για συγκρότηση του ΕΣΡ. Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες έκανε λόγο για «φάρμακο» που είναι δηλητηριώδες για τη δημοκρατία.

Βενιζέλος για άδειες: «Ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας θα κριθεί δικαστικά»

«Η ψήφος του ελληνικού λαού μπορεί να κάνει τον Τσίπρα πρωθυπουργό αλλά αρμόδιο και γνώστη του Συντάγματος δεν μπορεί να τον κάνει» επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Προσπαθούν να προκαταλάβουν την απόφαση του ΣΤΕ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσέθεσε πως οι αντισυνταγματικότητες του νόμου Παππά είναι κραυγαλέες. «Με την τροπολογία και την απόσυρσή της προσέβαλαν το ΣτΕ γιατί όλα αυτά συμβαίνουν ενώ διεξάγεται η διάσκεψη ενώ κακώς έχουν αφαιρεθεί από το ΕΣΡ οι αρμοδιότητες» προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας θα κριθεί δικαστικά» η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, συνέχισε «η ψήφος του ελληνικού λαού μπορεί να κάνει τον Τσίπρα πρωθυπουργό αλλά αρμόδιο και γνώστη του Συντάγματος δεν μπορεί να τον κάνει».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «δεν θεραπεύεται συνταγματικά ο περιορισμός των αδειών σε 4» και προειδοποίησε την κυβέρνηση: «Αν νομίζουν ότι κερδίζουν εκλογές φιμώνοντας την πολυφωνία, κάνουν λάθος». .«Μπορούσαν να διαθέσουν 8 άδειες με λογικό τίμημα και διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά και προέβλεψε ότι θα υπάρξει «πολιτικό αδιέξοδο αν εφαρμόσουν όσα λένε» .

«Νιώθουν πανίσχυροι σε θέσεις εξουσίας και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τελικά δουλεύονται μεταξύ τους» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «τριτοκοσμικά στοιχεία που από αδράνεια παραμένουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αναπαράγουν τις πιο αρνητικές όψεις του παλαιού πολιτικού μοντέλου».

Χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ λέγοντας πως «ο δικαστής έχει υποχρέωση να κινείται κατά του ρεύματος της κοινής γνώμης. Θα είχε τη μορφή κοινωνικής αυτοδικίας έτσι». Ενώ για το θέμα της παράτασης της θητείας των ανωτάτων δικαστικών κατά παράβαση του Συντάγματος, δήλωσε: «Έληξε αυτό το θέμα, ήταν μια τόσο κραυγαλέα παράβαση του Συντάγματος και κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση. Θα περίμενα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει μια ρητή δήλωση και όχι μια δήλωση που να μην κλείνει το θέμα».

Μιλώντας στον Alpha 9.89 ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «επικοινωνιακή απάτη» τα όσα λέει ο κος Τσίπρας για το χρέος γιατί, όπως είπε, κάποια πράγματα είχαν προ-συμφωνηθεί (για ελάφρυνση του χρέους, πριν έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Τον κατηγόρησε, επίσης, ότι λέει ψέματα και έχει υπογράψει για συνθήκες 4ουμνημονίου.

«Το πρόβλημα της χώρας είναι οι τράπεζες, η υπερφορολόγηση, εν ψυχρώ συζητούσαν για έξοδο από το ευρώ» κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αρχή φόρμας

Το ΠΟΤΑΜΙ σε γραμμή άρνησης για το νέο ΕΣΡ χωρίς όρους και δεσμεύσεις.

Το Ποτάμι με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει δέσμευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πως μετά την απόφαση του ΣτΕ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Το Ποτάμι με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει δέσμευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πως μετά την απόφαση του ΣτΕ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Αναλυτικά το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«η προσπάθεια δημιουργίας νέου ΕΣΡ να αναληφθεί από τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δηλαδή, να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ, δεσμευόμενοι, παράλληλα, ότι όποια κι αν είναι αυτή, θα γίνει σεβαστή και στη συνέχεια όλοι μαζί, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, να συμβάλουμε από κοινού στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, η συνεχής σύγκρουση γύρω από το τηλεοπτικό τοπίο δεν μπορεί να συνεχιστεί, αποδίδοντας, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, στην κυβέρνηση την «τεράστια ευθύνη με την αυθαίρετη απόφασή της να παρακάμψει το ΕΣΡ και να χορηγήσει μόνο 4 άδειες». «Οι σπασμωδικές κινήσεις του κ. Παππά, που τη μια μέρα καταθέτει τροπολογία και καταργεί το ΕΣΡ και την άλλη ζητά συναίνεση για ένα υπερκομματικό ΕΣΡ, δεν δημιουργούν συνθήκες άρσης του αδιεξόδου», προσθέτει.

«Το Ποτάμι, το οποίο έγκαιρα είχε καταθέσει πρόταση για τη συγκρότηση ενός υπερκομματικού ΕΣΡ, θέλοντας να προστατεύσει τον θεσμό της ανεξάρτητης Αρχής, ζητά από όλους να συμβάλουν ώστε να αποφευχθεί για άλλη μία φορά το ναυάγιο συγκρότησής της» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.