Εκλογή Προέδρου από το λαό, αν αποτύχει η Βουλή – Υποχωρεί ο κ. Τσίπρας στις πιέσεις των «53»

Τελικά υποχωρεί ο κ. Τσίπρας στις πιέσεις των «53» και αντί για απ’ ευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό αναμένεται να προτείνει το μικτό σύστημα που έχει προταθεί εξ αρχής από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και έχει χαρακτηρίσει θετική και ο κ. Μητσοτάκης, να γίνεται η εκλογή από τη Βουλή και αν δεν τελεσφορήσει να γίνεται εκλογή από το λαό.

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα, καθώς και λεπτομέρειες όπως αν στην εκλογή από το λαό θα είναι υποψήφιοι μόνο όσοι ήταν στην ατελέσφορη κοινοβουλευτική διαδικασία ή θα προστίθενται και άλλοι υποψήφιοι. Εκτίμηση της ΝΔ φέρεται να είναι ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι οι ίδιοι και να μη δίνεται η δυνατότητα σε άλλα πρόσωπα που δεν έχουν προταθεί από τα κόμματα.

Επίσης σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί αν στην αρχική διαδικασία υποψηφίους θα μπορούν να προτείνουν μόνο τα κόμματα ή και να κατέβουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, υποστηριζόμενοι από συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών.

Το σύνθημα της καμπανιάς της κυβέρνησης για το σύνταγμα θα είναι «Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα 2021», το οποίο τμηματικά έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυβερνητικές προτάσεις κινούνται σε δύο επίπεδα:

– στο ένα συμπεριλαμβάνονται θέματα τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερα ώριμα να ανοίξουν, ιδιαίτερα μετά την πολιτική ανατροπή που σημειώθηκε με τις εκλογές του 2015,
– αλλά και θέματα που απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς αλλά και διεξοδική συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο.
Στο πρώτο επίπεδο, οι αλλαγές αφορούν ζητήματα όπως:
1. Την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών θέτοντας τέρμα σε προκλητικές διατάξεις που ουσιαστικά έδιναν ασυλία στα πολιτικά πρόσωπα.
2. Τη ριζική αναμόρφωση του πλέγματος προνομίων που απολαμβάνουν οι αιρετοί όλων των βαθμίδων.
3. Βαθιές αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της πολιτικής από επιχειρηματικά συμφέροντα, με παράλληλη έμφαση στη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων.
4. Συνταγματική κατοχύρωση των υπέρτατων κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα
5. Στήριξη του κράτους Δικαίου και των θεσμών που προάγουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή
6. Συνταγματική διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων
7. Αναβάθμισης του ρόλου του Κοινοβουλίου, ώστε το νομοθετικό σώμα να ενισχυθεί με πρόσθετες αρμοδιότητες έναντι της κεντρικής κυβερνητικής εξουσίας και με τρόπο που θα προάγεται ο δημοκρατικός έλεγχος και η υποχρεωτική γνωμοδότηση του Σώματος.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εισηγηθεί την καθιέρωση και την ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ώστε ο κοινωνικός παράγοντας να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει τόσο πριν όσο και μετά τη νομοθέτηση διαφόρων μεταρρυθμίσεων.
Στο δεύτερο επίπεδο υπάγεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναθεώρηση διατάξεων που θα αφορούν:
Α. Στους διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας.
Β. Στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για την κυβερνητική πρόταση αναμένονται σήμερα το απόγευμα από τον πρωθυπουργό σε εκδήλωση που θα γίνει στο… προαύλιο της Βουλής.