Δυσάρεστες διαπιστώσεις στη συνάντηση Παυλόπουλου – Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση σε αποδρομή. Οι προβληματισμοί του Προέδρου.

Όσα είπαν Μητσοτάκης και Παυλόπουλος πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, έδειξε τις προθέσεις του για την κουβέντα που θα είχαν οι δυο τους, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Χωρίς δηλώσεις για όσα συζητήθηκαν και επίσημες διαρροές.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως δεν θα τηρήσει το πρωτόκολλο της πολιτικής επικοινωνίας που θέλει τον Πρόεδρο και τον επισκέπτη να ανταλλάσσουν κάποιες ευχάριστες φράσεις εις επήκοον των δημοσιογράφων και ενώπιον των καμερών.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο υπογράφει ο «Παλαιοημερολογίτης», περιγράφονται οι διάλογοι που είχαν οι Προκόπης Παυλόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απόσπασμα από το άρθρο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ «εκδήλωσε την πεποίθηση του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και την αποφασιστικότητά του να εντείνει την πολιτική πίεση ώστε αυτό να επέλθει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Κοινώς «είναι επικίνδυνοι, πρέπει να φύγουν». Ο αέρας των δημοσκοπήσεων δεν είναι άσχετος με την αυτοπεποίθηση αυτή. Ο αρχηγός της ΝΔ και οι άνθρωποι του εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι πό το γεγονός ότι αυτή εμφανίζεται να κερδίζει, με όρους αυτοδυναμίας, ακόμη και σε δημοσκοπήσεις που δεν γίνονται για λογαριασμό της ή από δημοσκόπους που έχουν συνεργαστεί ή πρόκειται ποτέ να συνεργαστούν μαζί της.

Από εκείνο στο σημείο και μετά, αρχίζει το λεπτότερο κομμάτι της κουβέντας – ο λόγος για τον οποίο ο επισκέπτης ήθελε, όπως είπε μπροστά στις κάμερες, «να τα πούμε κατ’ ιδίαν. Ο Κυριάκος δεν θέλει να πιστέψει τα λεγόμενα ότι η Προεδρία είναι μαζί με την κυβέρνηση και βοηθά ενεργά –κάτι που δεν θα ήταν ωφέλιμο ούτε για τον Πρόεδρο και την ιστορία του ούτε για την παράταξη από την οποία προέρχεται. Ο Παυλόπουλος φέρεται να ακούει προσεκτικά και να γνέφει ευγενώς. Το περιεχόμενο της κουβέντας αλλά και η κινησιολογία αρμόζουν σε δύο πρόσωπα που προσπαθεί το ένα να «διαβάσει» το άλλο, αναζητώντας ένα modus vivendi.

Εκατέρωθεν μηνύματα

Ελύθησαν λοιπόν οι παρεξηγήσεις; Αν όχι σίγουρα πάντως αντηλλάγησαν τα αναγκαία μηνύματα. Ούτως ή άλλως η Προεδρία, όπως και όλοι οι νομογνώστες, θεωρούσε το νόμο Παππά αντισυνταγματικό -κάτι που φαίνεται να έχει μεταδοθεί ευγενώς και από την άλλη μεριά της οδού Βασιλέως Γεωργίου, δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ φίλοι του Προέδρου εξηγούσαν ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στα του ΣτΕ, ο δε πρόεδρός του δεν ήταν επιρροής -στον Αρχιεπίσκοπο πιστώνεται ή, τέλος πάντων, χρεώνεται. Ασχέτως όλων αυτών, η πολιτική αποσύνδεση Παυλόπουλου από το κυβερνητικό άρμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή επιδίωξη του Κυριάκου και των ανθρώπων του. Δεν είναι βέβαιο ότι επετεύχθη χθες – έστω κι αν ακούστηκε η λέξη «μαντάρα»για την τηλεοπτική αδειοδότηση, η μεθοδολογία της οποίας προκάλεσε επιφυλάξεις και ανησυχία στην Προεδρία.»