Δικαστική «φουρτούνα» στον Σκαραμαγκά

Για δικαστική «φουρτούνα» με αντίπαλο το ελληνικό Δημόσιο προετοιμάζει τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά η διοίκηση της εταιρείας, ενώ ζητά και την υποστήριξή τους.

Οι μέτοχοι της επιχείρησης κέρδισαν πρόσφατα ένα claim που είχε καταθέσει στη διεθνή διαιτησία κατά του ελληνικού Δημοσίου, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις αφορούσαν τις συμβάσεις που υπέγραψε με το ελληνικό Δημόσιο για την ανακατασκευή και κατασκευή υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, δεν πτόησε την ελληνική κυβέρνηση που κατέθεσε αίτηση στο μονομελές Πρωτοδικείο για είσοδο ειδικού εκκαθαριστή στα ναυπηγεία, επικαλούμενη χρέη της εταιρείας προς το ελληνικό Δημόσιο. Αν η αίτηση γίνει δεκτή στην ουσία η επιχείρηση θα βγει σε πλειστηριασμό εντός 12 μηνών, αλλιώς, αν δεν βρεθεί επενδυτής πτωχεύει.

Στη διεθνή διαιτησία για τα υποβρύχια

Ωστόσο η ΕΝΑΕ δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία, που εξετάζει ένα δεύτερο claim το οποίο αφορά και πάλι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για τα υποβρύχια. Ζητούν να απαγορεύσει η διαιτησία στο ελληνικό Δημόσιο να επιχειρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στην εταιρεία μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του δεύτερου claim.

Στις θέσεις που έχει αναπτύξει το ελληνικό Δημόσιο για να αντικρούσει τα ασφαλιστικά μέτρα τονίζεται ότι η κίνηση αυτή για παραπομπή της υπόθεσης στο μονομελές Πρωτοδικείο, είναι απόρροια αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για παράνομες επιδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο προς την επιχείρηση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Πάντως σε ανάλογη κίνηση είχε προβεί η ΕΝΑΕ και κατά τη διάρκεια της εξέτασης του πρώτου claim, η απόφαση για το οποίο βγήκε πριν από λίγες ημέρες, και είχαν κερδίσει.

Τα κυριότερα σημεία της απόφασης

Η ΕΝΑΕ στην ανοικτή επιστολή προς τους εργαζόμενους εκτιμά ότι η απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου παρέχει στην εταιρεία µία σαφή πορεία προς το µέλλον, που θα οδηγήσει στην ευηµερία της και τη διασφάλιση της εργασίας. Ωστόσο καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με τις πράξεις της επιθυµεί «να καταστρέψει αυτή την πορεία προς το µέλλον προτού καν µπορέσουµε να κάνουµε τα πρώτα βήµατα σε αυτή την κατεύθυνση». Προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις προσπάθειες της διοίκησης, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας για την εξέταση της υπόθεσης του ειδικού διαχειριστή στο Πρωτοδικείο, η ΕΝΑΕ προβαίνει σε μια ανάλυση των όσων εκτιμά ότι κέρδισε από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει στους εργαζόμενους η ΕΝΑΕ, η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό περί τα 200 εκατ. ευρώ. Αυτό το δικαιολογεί ως εξής:

* Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να καταβάλλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 75,5 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το υπολειπόµενο οφειλόµενο τίµηµα της Σύµβασης ARCHIMEDES µε τόκο 6% ετησίως, υπολογιζόµενου 30 ηµέρες µετά την ηµεροµηνία πληρωµής της κάθε υπολειπόµενης συµβατικής δόσης µέχρι την ηµεροµηνία καταβολής της πληρωµής.

* Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να καταβάλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 64,5 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το οφειλόµενο ληξιπρόθεσµο τίµηµα της Σύµβασης NEPTUNEII µε τόκο 6% ετησίως, υπολογιζόµενου από τις 4/12/2011 µέχρι την ηµεροµηνία καταβολής της πληρωµής.

Επίσης σύμφωνα με την ανάλυση της απόφασης, η ΕΝΑΕ θα πρέπει άµεσα να επικαιροποιήσει τη Σύµβαση Υπεργολαβίας NEPTUNE II µε τη HDW και να επανεκκινήσει την κατασκευή των υποβρυχίων Νο. 5 και Νο. 6 σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Σύµβασης NEPTUNE II. Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να καταβάλει στην ΕΝΑΕ και το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το ληξιπρόθεσµο τίµηµα προµήθειας των Excess Materials, στο πλαίσιο της Σύµβασης NEPTUNEII µε τόκο 6% ετησίως. Παράλληλα δήλωσε ότι η ΕΝΑΕ νοµίµως ανέστειλε τις συµβατικές υποχρεώσεις της εκ της πρώτης σύμβασης για τα ARCHIMEDES από τον Ιούλιο του 2011 και τις συµβατικές υποχρεώσεις της εκ της Σύµβασης NEPTUNE II από τις 4/12/2011. Δήλωσε επιπλέον ότι τα ποσά που καταλογίστηκαν στην ΕΝΑΕ από την κυβέρνηση µε τις Πράξεις Καταλογισµού Νο. 604.4/1443 και Νο. 640.4/1445 µε ηµεροµηνία 29 Ιανουαρίου 2014, συνολικού ποσού 247,75 εκατ. ευρώ, δεν οφείλονται από την ΕΝΑΕ. Το δικαστήριο δήλωσε, ότι τα ποσά που επιδικάστηκαν στην ΕΝΑΕ µε τη διαιτητική απόφαση προέρχονται από µη εµπορικές δραστηριότητες. Αυτό είναι σηµαντικό επειδή συνεπάγεται ότι τα ποσά που επιδικάσθηκαν στην ΕΝΑΕ δεν µπορούν να συµψηφιστούν µε οποιαδήποτε απαίτηση η κυβέρνηση ήθελε εγείρει κατά της ΕΝΑΕ. Τέλος, το δικαστήριο διαπίστωσε, ότι η κυβέρνηση παραβίασε τους όρους 11 της Συµφωνίας Πλαίσιο και της Εκτελεστικής Συµφωνίας, απαγορεύοντας στην πράξη τις εξαγωγές πολεµικών πλοίων σε ναυτικά άλλων χωρών από την ΕΝΑΕ. Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν συµφωνήσει ότι η ΕΝΑΕ θα πρέπει να µπορεί να εξάγει σε ναυτικά άλλων χωρών. Κατά συνέπεια, η αποκαλούµενη Στρατιωτική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απαγορεύει στην ΕΝΑΕ να εξάγει. Μάλιστα, αρχικά αυτή ήταν η ερµηνεία της στρατιωτικής απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Τρίαινα

Η εταιρεία φαίνεται ότι κερδίζει πόντους σε σχέση με τους εργαζόμενους, αφού σε χθεσινή του ανακοίνωση το Σωματείο των εργαζομένων η Τρίαινα επισημαίνει:

«Με την επιλογή αυτή της κυβέρνησης είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μεν ναυπηγεία θα οδηγηθούν σε πτώχευση αν δεν βρεθεί νέος επενδυτής που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τα αιτήματα των εργαζομένων, το δε ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αποζημίωση της εταιρείας και των ιδιοκτητών της, σύμφωνα με όσα ήδη έχει ορίσει η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Παράλληλα, ως εργαζόμενοι θα χάσουμε τη δουλειά μας, θα χάσουμε και τις αποδοχές μας που μας οφείλονται από τον Απρίλιο του 2012, θα χάσουμε το μέλλον μας. Με την επιλογή της κυβέρνησης η πορεία αυτή είναι προδιαγεγραμμένη. Η συζήτηση της αίτησης του Δημοσίου έχει προσδιοριστεί για τις 17-11-2017». Η Τρίαινα ζητά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα να δεσμευτούν απέναντι στους εργαζόμενους για την επόμενη μέρα, σύμφωνα πάντα με τα αιτήματά τους.