Διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κουρευτούν οι καταθέσεις-Μετά το δημοψήφισμα κάποιοι ήθελαν να καταλάβουν το Μαξίμου

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων, γιατί οι τράπεζές μας είναι πλέον ισχυρές, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Είπε ότι δεν ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο και προέβλεψε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στον κ. Βαρουφάκη χαρακτήρισε ανόητη την κριτική του και αποκάλυψε ότι μετά το δημοψήφισμα κάποιοι ήταν έτοιμοι να καταλάβουν το Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν έχει καμία ομοιότητα η κατάσταση που ζούμε τώρα με αυτό που ζήσαμε το πρώτο επτάμηνο. Στην πρώτη περίοδο είχα εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και αυτό έκανα και τώρα έχω εντολή για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τηρώντας τις κόκκινες γραμμές μας και αυτό κάνουμε. Ιθάκη μας η μείωση του χρέους.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησής θα μας οδηγήσει εκεί. Θα μας δώσει ελάφρυνση του χρέους. τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις για το τι μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση συμπίπτουν με τον ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν και μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση!

«Δεν ήθελα τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι πρόβλημα που η Ευρώπη έβαλε στα χωράφια της το ΔΝΤ. Καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας και χωρίς το Ταμείο. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ» υπογράμμισε.

Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το β΄ εξάμηνο του 2016

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις πιο ισχυροποιημένες στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 βγαίνουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η συμφωνία θα τηρηθεί και ήδη τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις. Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πούμε ναι σε παράλογες απαιτήσεις. Είναι κρίσιμο, πάντως, να τα βρουν και οι θεσμοί μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση» τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος απέφυγε να συνδέσει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στο σχεδιασμό του. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως το ζήτημα του προσφυγικού αλλάζει τα δεδομένα και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις των Ολάντ και Σόιμπλε.

Τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους θεσμούς (ΕΕ και ΔΝΤ) επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός και για να μιλήσει για το ασφαλιστικό, τονίζοντας πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει τα κονδύλια για το ασφαλιστικό και πως με το σχέδιο Κατρούγκαλου αυτό επιτυγχάνεται «αλλά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους, γιατί η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο σώμα».

Δεν θα μειώσουμε συντάξεις

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε για ακόμα μια φορά πως η μη μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Σε αυτή τη κόκκινη γραμμή, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνονται οι υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ. Στη συνέχεια, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να προσδιορίσει συγκεκριμένο πλαφόν προστασίας των συντάξεων.

Ανόητη η κριτική Βαρουφάκη

«Πήγα την κόντρα με τους δανειστές μέχρι τέλους, όσο έπαιζα μόνο το κεφάλι μου. Όταν μετά το δημοψήφισμα είδα πως μείναμε μόνοι μας και πλέον παιζόταν και το μέλλον της χώρας, ναι. Έκανα πίσω. Αλλά μετά είχα το σθένος, επειδή ούτε Σαμαράς, ούτε Παπανδρέου είμαι, να πάω σε εκλογές. Να τελειώνει, λοιπόν, η πλάκα με το ότι μετέτρεψα το Όχι σε Ναι» ανέφερε φανερά εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε με το ίδιο ύφος: «Λυπάμαι αλλά η κριτική του Βαρουφάκη είναι ανόητη. Δέχομαι την κριτική αλλά όχι τη λάσπη σε θέματα ηθικής. Κάποιοι ετοιμαζόντουσαν να καταλάβουν το Μέγαρο Μαξίμου μετά το δημοψήφισμα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η τρόικα θα επιστρέψει μέσα στον Μάρτη στην Αθήνα και μέχρι το Πάσχα η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί. «Μαζί με το Πάσχα θα έρθει και η Ανάσταση της οικονομίας» τόνισε.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις γιατί φοβόντουσαν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τον Μάρτιο ο νέος Αναπτυξιακός

«Με το νομοσχέδιο προστατεύουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών», ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και τις αντιδράσεις που προκαλεί υπογράμμισε πως: «Δεν έχουμε κανένα ταξικό μισός, μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να παράξουμε πλούτο για να βγούμε από την κρίση. Προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις αδικίες για τις εισφορές».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως μέσα στον Μάρτιο θα πάει στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος ενώ κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής θα αφορά για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.