Δεν έχουν τέλος οι περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, δικηγόρους, γιατρούς, τραπεζικούς, μηχανικούς και αρχιτέκτονες, στελέχη ΔΕΚΟ κλπ.

Το νέο «ψαλίδι» στις διπλές συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Αναξιόπιστες για μια ακόμα φορά οι δηλώσεις ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, όταν στο μεταξύ έχουν περικοπεί το ΕΚΑΣ και οι μικρές συντάξεις ακόμα. Νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις «κρύβει» η ενοποίηση και καταβολή, από την 1/1/2017 μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όλων των διπλών συντάξεων, ως άθροισμα πλέον, σε… μία και η εφαρμογή του νέου πλαφόν των 2.000 ευρώ (μεικτά).

Τον κίνδυνο να δουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα αντιμετωπίσουν μάλιστα, αν δεν υπάρξει αντίθετη πρόβλεψη από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ακόμη και όσοι δεν έφταναν το νέο -χαμηλότερο- πλαφόν των 2.000 ευρώ (συνυπολογιζόμενης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) αφού έως και φέτος εισέπρατταν… χωριστά από δύο ταμεία τις συντάξεις τους.

Το πρόβλημα θα προκύψει, με βάση τον ν. Κατρούγκαλου (άρθρα 8 και 13) για όλους τους διπλοσυνταξιούχους, ανεξαρτήτως Ταμείου προέλευσης και, ειδικά σε ό,τι αφορά το άθροισμα των συντάξεων, θα γλιτώσουν μόνο όσοι λαμβάνουν συντάξεις από διαφορετική αιτία, όπως από μεταβίβαση λόγω χηρείας (ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να τις καταβάλει χωριστά).

Νέο «ψαλίδι» στις διπλές συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ

Άγνωστο παραμένει, ταυτόχρονα, αν αντίστοιχη συνένωση θα γίνει μέσα στο 2017 (με το νέο Κανονισμό εισφορών και παροχών του ΕΤΕΑΕΠ) και για τις επικουρικές συντάξεις που εξακολουθούν να καταβάλλονται διπλές παρά την ενοποίηση των Ταμείων.
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»

Το «κούρεμα» των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ, όποτε ξεκινήσει, θα γίνει… αναδρομικά από τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (12 Μαΐου 2016) ενώ για τη διετία 2016 ? 2017 έχει υπολογιστεί να «κοπούν» τουλάχιστον 132 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί ότι το πλαφόν θα πιάσει και άλλους συνταξιούχους μετά την ενοποίηση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ.
Να σημειωθεί ότι τα πλαφόν που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού ήταν 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ για το άθροισμα του καθαρού ποσού των συντάξεων, από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής.

ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΠΛΑΦΟΝ

1 Μέχρι 31/12/2018 αναστέλλεται η καταβολή κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που είχαν ήδη καταστεί συνταξιούχοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατά το μέρος που υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.
Για την εφαρμογή του ανώτατου αυτού ορίου, λαμβάνονται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό συνυπολογιζόμενης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010 (Α΄ 115), όπως ισχύει, και των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011 (Α΄ 152), όπως ισχύει.

2 Κατά την ίδια περίοδο, το άθροισμα του καθαρού ποσού των συντάξεων των παραπάνω προσώπων, που δικαιούται κάθε συνταξιούχος από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Απαγόρευση που περιλαμβάνει ανώτατους δικαστικούς, στρατιωτικούς, διευθυντές Υπουργείων και τραπεζών, συνδικαλιστές, βουλευτές, νομάρχες, περιφερειάρχες κλπ.