Αβέβαιη ακόμα η σύντομη επίσκεψη στη Ελλάδα του απερχόμενου Μπ.Ομπάμα για αποχαιρετισμό σε χώρες της Ευρώπης.

Στα πλαίσια αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη, εάν και όπως πραγματοποιηθεί τελικά. Πρόωρες διαρροές και πανηγυρισμοί από παράγοντες του Μαξίμου. Πέρα από θετική στάση και κάποια πίεση στη Γερμανία ο Μπ. Ομπάμα δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά, δηλαδή υλικά στο θέμα του Δημόσιου Χρέους της χώρας. Ούτε κάν στο ΔΝΤ, που πιέζει μόνο τους Ευρωπαίους να φανούν γαλαντόμοι και να κάνουν «κούρεμα» μόνο αυτοί..
Διήμερο φημολογίας μάλλον υπερβολικής από προχθές, με φήμες που θέριεψαν αλλά δεν επιβεβαιώνονται ακόμα επισήμως. Την Αθήνα, λέγεται, αναμένεται, δηλαδή προσδοκάται να επισκεφτεί τον Νοέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες. Μια εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές και ο παρεχόμενος Πρόεδρος είναι φυσικό να μην έχει τη δυνατότητα αλλά και τη θέληση να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για μεγάλα θέματα διαφόρων χωρών και της Ευρώπης, μετά την εκλογή του διαδόχου του και μάλιστα να πράξει όσα δεν έπραξε ο κ.Ομπάμα οκτώ χρόνια της θητείας του.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη επίσημα την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ούτε υπάρχει ενημέρωση από πλευράς του Λευκού Οίκου, να και θεωρείται από ορισμένους πηγή διαρροών και πρόωρων πανηγυρισμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψης Ομπάμα είναι το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου ενώ αναμένεται να τον συνοδεύσει και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα.

Επισήμως, μέχρι αυτή την ώρα, η είδηση της επικείμενης επίσκεψης του κ. Ομπάμα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.

Για την ελληνική κυβέρνηση πιθανή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα θα μπορεί να δώσει μια πολύτιμη χείρα βοηθείας τόσο στην προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους όσο και για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιβράδυναν τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μάλλον υπερβολική προσδοκία.

Εάν τελικώς επιβεβαιωθεί και πραγματοποιηθεί, είναι προφανές ότι στην επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα κεντρικό θέμα θα είναι επίσης το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σιωπηλός ο Λευκός Οίκος για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Δεν έχει να ανακοινώσει κάποιο ταξίδι του Προέδρου Ομπάμα (“no travel to announce.”), δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις πληροφορίες ότι ο κ. Μπάρακ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Η απάντηση αυτή δεν σημαίνει διάψευση ή επιβεβαίωση των πληροφοριών, διότι ο Λευκός Οίκος συνηθίζει να ανακοινώνει τις προεδρικές επισκέψεις μία εβδομάδα πριν την πραγματοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ομπάμα είχε δηλώσει την πρόθεση του να επισκεφθεί την Ελλάδα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία.

Την πληροφορία δημοσίευσε η εφημερίδα Realnews.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφτεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου την Αθήνα, με το θέμα του ελληνικού χρέους να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η συνάδελφος Χριστίνα Κοραή μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του realfm 97.8, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στην ίδια περιοδεία,( μάλλον αστραπή και αποχαιρετιστήρια) θα επισκεφτεί και το Βερολίνο, όπου θα έχει τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ.

SHARE