Απολογισμός ενός έτους capital controls – Oι αποτυχημένες προβλέψεις των υπουργών

Το δημοψήφισμα στη Βρετανία και οι ισπανικές εκλογές μονοπωλούν την επικαιρότητα των ημερών. Κι όμως τέτοιες ημέρες πέρυσι, η Ελλάδα ζούσε το μύθο της, τη δική της επανάσταση με το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών.

του Χρήστου Ιωάννου

Ήταν 26 Ιουνίου 2015, ημέρα Παρασκευή όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα προς την 27η Ιουνίου, ότι αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 με θέμα την έγκριση ή όχι της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ήταν η ημέρα που ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι “ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα σήμερα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη ημέρα για τον ελληνικό λαό”.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο κόσμος συγκεντρώθηκε το βράδυ έξω από τις τράπεζες αποσύροντας ότι καταθέσεις μπορούσε από τα ATM’s, αφού κατάλαβε ότι το κλείσιμο των τραπεζών ήταν θέμα ωρών.

Εν συνεχεία, την Κυριακή 28 Ιουνίου, ενόψει του ανοίγματος των τραπεζών τη Δευτέρα και αφού άδειασαν όλα τα ATM’s, ο υπουργός Οικονομικών, ο περίφημος Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης, αποφάσισε να κηρύξει τραπεζική αργία μαζι με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Η τραπεζική αργία διήρκεσε μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2015 ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ισχύουν μέχρι σήμερα και δεν αναμένεται να αρθούν ούτε τους επόμενους μήνες.

Οι προβλέψεις για κλείσιμο των τραπεζών που έκαναν όσοι γνωρίζουν από οικονομικά επαληθεύτηκαν, παρότι κατηγορήθηκαν ως εχθροί του έθνους από όσους έχουν άγνοια, αλλά ταυτόχρονα την ικανότητα να παραπλανούν τον ευκολόπιστο λαό.

Έφυγαν 38 δισ. το α΄εξάμηνο του 2015

H ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε την αβεβαιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του α΄εξαμήνου του 2015, όταν χιλιάδες πολίτες απέσυραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενοι τελικώς αυτό που συνέβει. Στο α΄εξάμηνο του 2015 αποσύρθησαν από τις ελληνικές τράπεζες 38 δισεκατομύρια ευρώ ή το 24% του συνόλου. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν 160,285 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 και μειώθηκαν σε 122,23 δισ. τον Ιούνιο του 2015.

Απολογισμός

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι καταθέσεις είναι 120 δισ. και είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα απολογισμό. Έναν απολογισμό που δείχνει ότι η χώρα στερείται γνώσης, σχεδίου και εναλλακτικής πολιτικής και ανακυκλώνει μόνο φρούδες ευχές και ελπίδες.

Ας ξεκινήσουμε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, το Νο2 της κυβέρνησης, ο οποίος τη νύχτα του δημοψηφίσματος είπε τα εξής:

“Υπάρχει μια πρόταση των θεσμών στο τραπέζι, η οποία είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και το ομαλό μέλλον της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. Συνεπώς νομίζω, ότι είναι μια πολύ καλή νύχτα σήμερα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη ημέρα για τον ελληνικό λαό. Σε λίγες ημέρες ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει με ψυχραιμία εάν αυτή η πρόταση μπορεί να γινει αποδεκτή”.

Στις 29 Ιουνίου ημέρα Δευτέρα, μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας ο υπουργός Επικρατείας έκανε δηλώσεις στο Mega και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κατάσταση στις τράπεζες θα έχει εξομαλυνθεί μέχρι την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα!

“Ο λαός μας με υποδειγματική ψυχραιμία αντιμετωπίζει το πρόβλημα που προέκυψε, πρόβλημα που κάποιοι επέλεξαν να προκαλέσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέχρι την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα”.

Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι ένα “όχι” την ερχόμενη Κυριακή θα συμβάλει ώστε να έχουμε καλύτερη συμφωνία αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει αν συμβεί το αντίθετο και η κυβέρνηση… πέσει στα βράχια.

Νίκος Παππάς για συμφωνία με δανειστές: “Το υπουργικό συμβούλιο δεν εξελέγη για να εφαρμόσει μνημόνια”.

Στην ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν ο λαός πει “ναι”, τόνισε πως σε μια τέτοια περίπτωση ο λαός “θα έχει πει ναι σε ένα μνημόνιο τρις χειρότερο από εκείνα που έχουν εφαρμοστεί” και σημείωσε: “Υπήρχαν υπουργοί που ήταν σοσιαλιστές, μετά έγιναν εκσυγχρονιστές και μετά μνημονιακοί. Εμείς δεν είμαστε αυτής της παράδοσης. Το υπουργικό συμβούλιο δεν εξελέγη για να εφαρμόσει μνημόνια”.

Γιώργος Σταθάκης: Ένας υπουργός που οι προβλέψεις του εκτροχιάζονται

Ο υπουργός Οικονομίας συγκαταλέγεται σε αυτούς, που κάνουν συχνά δηλώσεις, οι οποίες συστηματικώς εκτροχιάζονται από τις ράγες της πραγματικότητας. Οι δηλώσεις του κινούνται σε αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τη σημασία και το ρόλο του υπουργείου του, που πρέπει να αποπνέει αξιοπιστία, σιγουριά και ακρίβεια.

Από την ημέρα που τα capital controls έγιναν μέρος της ζωής μας, ο υπουργός Οικονομίας βλέπει πλήρη άρση των περιορισμών. Δυστυχώς όχι για αυτόν αλλά για την οικονομία της χώρας τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του. Ο ίδιος συνεχίζει να απολαβάνει τα προνόμια της ψήφου του ελληνικού λαού.

Στο τέλος Αυγούστου 2015, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δίνει την πρώτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο του, μετά την επιβολή των capital controls.

Ο δημοσιογράφος, Π. Τουμάσης (Mega, EEA) ρωτάει τον υπουργό: “πότε θα επανέλθει η κανονικότητα στις τράπεζες”;

Ο υπουργός ρωτάει διεκρινιστικά, “τι εννοείτε; Να αρθούν τα capital controls;” και απαντάει: “Σύντομα πάντως. Για να γίνω πιο ακριβής πολύ σύντομα”.

– Ενα μήνα αργότερα, στο Εθνος της Κυριακής (27 Σεπτεμβρίου 2015) ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης έκανε το “πολύ σύντομα” σε “τέλος της ανακεφαλαιοποίησης”.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός δηλώνει ότι η πλήρης άρση των capital controls θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης.

– Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός εκφράζει στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, άλλη άποψη από την προηγούμενη . Αναφέρει ότι “η άρση των capital controls μπορεί να γίνει ακόμα και στα μέσα του 2016».

Ο υπουργός κάνει και άλλη πρόβλεψη. Διακινδυνεύει να προβλέψει ότι συνολικά το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη. Αν μάλιστα κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί, όπως αναφέρει στη συνέντευξη το 2015, τότε η ανάπτυξη θα έρθει “σε κάθε περίπτωση” μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Ο υπουργός επισημαίνει στη συνέντευξη: «Το τρίτο τρίμηνο, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους να πλήττουν την οικονομία και την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή στην ευρωζώνη να κορυφώνεται, το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις κατά 1,1%. Αν το τρέχον τρίμηνο η συρρίκνωση περιοριστεί στο 0,2%, συνολικά για το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη! Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι πριν από το καλοκαίρι το ΑΕΠ θα έχει επιστρέψει σε ανοδική τροχιά».

Φυσικά τίποτα από όλα όσα δήλωσε ο υπουργός δεν έγιναν και δεν έχει νόημα να παραθέσουμε άλλες από τις δεκάδες αστήρικτες δηλώσεις του.

Μάρδας: Tα capital controls δεν είναι πρόβλημα, μέχρι και οι τουρίστες τα ξέχασαν!

mardas

Και πάμε σε έναν άλλο υπουργό, ο οποίος κατά καιρούς κάνει δηλώσεις που προκαλούν συζητήσεις. Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι τα capital controls δεν αποτελούν πρόβλημα αφού ακόμα και οι τουρίστες τα έχουν ξεχάσει.

Ομως, η αλήθεια είναι διαφορετική: Τα capital controls δεν ισχύουν για τους τουρίστες, γιατί οι τουρίστες δεν έχουν λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες!

Ο ίδιος άνθρωπος, λίγες ημέρες πριν την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls, στις 17 Ιουνίου 2015 είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο του Alpha 989: «Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί capital control, δεν είμαστε ίδια περίπτωση με την Κύπρο».

...και άλλοι

Εκτός από τους υπουργούς της κυβέρνησης ατυχείς δηλώσεις περί γρήγορης άρσης των capital controls έχει κάνει η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Λούκα Κατσέλη.

Η κυρία Κατσέλη έπεσε στην παγίδα να κάνει τέτοιες δηλώσεις γιατί είναι πολιτικός, διορισμένη στην Εθνική Τράπεζα και δεν είναι τραπεζίτης. Οπότε κάνει τα ίδια λάθη που κάνουν οι άσχετοι πολιτικοί.

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι θα πρέπει να πούμε ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνει η άρση των capital controls. Δεν παραγγέλνεις την άρση τους, όπως δεν παραγγέλνεις την ανάπτυξη, όπως κάνουν πολλά κυβερνητικά στελέχη και σχεδόν πάντα πέφτουν έξω.

Η άρση των capital controls είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και κυρίως της ανάκτησης της εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί. Εξωγενείς παράγοντες, που επιτείνουν την αβεβαιότητα, όπως το Βrexit ή άλλα γεγονότα και προκαλούν αναταραχή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, απομακρύνουν την άρση τους.

Φανταστείτε τι θα είχε γίνει στις ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο – λόγω Brexit – εάν δεν υπήρχαν capital controls.

πηγή: marketfair.gr