Αποκλείει η Κατσέλη «κούρεμα» καταθέσεων και νέα ανακεφαλαιοποίηση

«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα “κουρέματος” καταθέσεων ούτε “νέας ανακεφαλαιοποίησης”» δηλώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής, αναφέρει ότι «μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο «δυσμενή σενάρια» σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Διαθέτουν πλέον πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον σχετικό δείκτη να υπερβαίνει το 18%, υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ε.Ε., που είναι κοντά στο 16,7%», τονίζει.

Η κ. Κατσέλης επισημαίνει επίσης ότι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα του τραπεζικού συστήματος και αποκρούει την κριτική που έχει ασκηθεί για τον «Νόμο Κατσέλη».

«Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%», λέει και προσθέτει: «Ολες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης».

Η κ. Κατσέλη τονίζει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης, προσθέτοντας όμως ότι η αξιολόγηση από μόνη δεν αρκεί για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τα capital controls αναφέρει ότι η άρση τους μπορεί να γίνει μέσα στο 2016 εφόσον ικανοποιηθούν μια σειρά από προϋποθέσεις. «Χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς επίσης και σηματοδότηση ότι η οικονομία επιστρέφει σε μία κανονικότητα και χρηματοδοτείται όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τα συνηθισμένα κανάλια παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ», επισημαίνει.