Ανησυχία για την ένταση στο Αιγαίο-Σε Αθήνα και Άγκυρα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ανησυχεί το ΝΑΤΟ για την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, καθώς καθημερινά έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδος και ο ΓΓ της Συμμαχίας θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα.

Με δεδομένη την κρίση στη Μέση Ανατολή, τις απειλές του ISIS για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη και την κρίση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, το μόνο που δεν θέλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι μια νέα ένταση στο Αιγαίο.

Έτσι εν όψει και της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στο Ανόβερο στις 23 Απριλίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα Αθήνα και Άγκυρα.

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ θα συναντήσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μεταφέρει και στις δύο χώρες το μήνυμα ότι η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο θα πρέπει να προχωρήσει και μέχρι τα Δωδεκάνησα όπως έχει συμφωνηθεί.

Μέχρι σήμερα τα νατοϊκά πλοία περιπολούν μεταξύ Χίου και Λέσβου και ενώ υπάρχουν προσφυγικές ροές και στην περιοχή του Καστελόριζου δεν δίνεται διαταγή σε κανένα από τα πλοία να κινηθεί νοτιότερα.

Στη έδρα της νατοϊκής συμμαχίας οι Αμερικανοί μάλιστα δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην επιτήρηση των προσφυγικών ροών με πλοία, αερόστατα επιτήρησης αλλά και άνδρες της ακτοφυλακής σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η όλη δραστηριότητα.

Το κλίμα συνεργασίας όμως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ευνοεί καθώς τις τελευταίες 4 ημέρες σημειώθηκαν 17 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στοχευμένες πάνω από τις Οινούσσες αλλά και το νησί Παναγιά προκαλώντας έκπληξη και στους αξιωματικούς του Πενταγώνου.

Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών αντέδρασαν με διαβήματα και ενεργοποίηση ασκήσεων αντίστοιχα όμως υπάρχει αυξημένη ανησυχία και επιφυλακή καθώς οι προθέσεις της Τουρκίας είναι άγνωστες.

Σημειώνεται ότι μόνο χθες σημειώθηκαν 31 παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδος, καθώς τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν εντός του FIR Αθηνών επί μία και πλέον ώρα.

Τα τουρκικά F-16 αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Mirage 2000 και σε μια περίπτωση υπήρξε και εμπλοκή.