Αναστασιάδης σε Ακιντζί: Να λάβετε υπόψιν όλες τις παραμέτρους για την επίλυση του Κυπριακού

Έκκληση στην Τουρκία και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να λάβουν υπόψιν «συνολικά και όχι επιλεκτικά τις παραμέτρους για την επίλυση του Κυπριακού»,απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.

Οι παράμετροι αυτοί τέθηκαν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κατά την περσινή Σύνοδο στο Κραν Μοντανά.

Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί και όλους τους Τουρκοκύπριους, να κατανοήσουν ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα επιθυμεί το συντομότερο δυνατόν την εξεύρεση λύσης, η οποία όπως σημείωσε, «θα επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία μεταξύ όλων ανεξαίρετα των πολιτών της Κύπρου». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, ότι η άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την Δευτέρα, και οι επαφές που έπονται με τα εμπλεκόμενα μέρη, θα επιτρέψουν στον κ. Γκουτέρες να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες επανέναρξης ενός νέου διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να εμπλακεί σε ένα διάλογο με βάση τις παραμέτρους όπως καθορίστηκαν από τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Ιουνίου και διευκρινίστηκαν στις 4 Ιουλίου, 2017.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι τα όσα λέει, «δεν αποτελούν ούτε προτάξεις, ούτε προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου».

Αποτελούν, επεσήμανε, τις βασικές αρχές για την δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, με προοπτική για όλους ανεξαίρετα τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας.