26 ΙΟΥΛΙΟΥ (Tρίτη)

Οσιομάρτυρος Παρασκευής και Ιερουσαλήμ, Μαρτύρων Αππίωνος και Ωραιοζήλης, Ιερομάρτυρος Ερμολάου και των συν αυτώ: Ερμίππου και Ερμοκράτους, Οσίων Γεροντίου, Ιγνατίου (του Στειρωνίτου) και Συμεών (αρχιμανδρίτου).

Σύναξη της υπεραγίας Θεοτόκου, πέραν εν τω Παγιδίω.

Εγκαίνια ναού αρχαγγέλου Γαβριήλ, της Μονής Χρυσοβαλάντου.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη. Ήταν κόρη του Αγάθωνα και της Πολιτείας, οι οποίοι δεν έκαναν παιδιά, αλλά όταν μετά από προσευχή απέκτησαν την Παρασκευή την αφιέρωσαν στο Θεό. Μετά το θάνατο τον γονιών της η αγία μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και κήρυξε το Ευαγγέλιο. Η δράση της εξόργισε το βασιλιά Αντωνίνο, ο οποίος έβαλε την αγία σε ένα καζάνι με καυτό λάδι και πίσσα. Όταν είδε την αγία να βγαίνει άθικτη από το καζάνι, δοκίμασε το υγρό στο πρόσωπό του και τυφλώθηκε. Η αγία θεράπευσε τον Αντωνίνο, ο οποίος πίστεψε. Αργότερα η Αγία Παρασκευή πέθανε δι’ αποκεφαλισμού.

Η λαϊκή πίστη, στηριγμένη στη θεραπεία του Αντωνίνου, έχει αναδείξει την Αγία Παρασκευή θεραπεύτρια κάθε ασθένειας των ματιών.

  • Στις Μονές Βαρλαάμ και Μεταμορφώσεως στα Μετέωρα υπάρχουν τεμάχια των ιερών λειψάνων της αγίας.

  • Η Αγία Παρασκευή είναι πολιούχος της Χαλκίδας, αλλά και προστάτης της Φλώρινας.

Οι Άγιοι Ερμόλαος, Έρμιππος και Ερμοκράτης ανήκαν στον ιερό κλήρο της Νικομήδειας. Όταν ο Άγιος Παντελεήμων ανακρινόταν, ρωτήθηκε από ποιον κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη. Ο Άγιος Παντελεήμων απάντησε «από τον ιερέα Ερμόλαο». Αμέσως ο Ερμόλαος συνελήφθη. Με τη θέλησή τους τον ακολούθησαν οι συνεργάτες του ιερείς Έρμιππος και Ερμοκράτης. Και οι τρεις αποκεφαλίστηκαν.

Ο Όσιος Γερόντιος ήταν ηγούμενος της παλαιάς Μονής των Βουλευτηρίων του Αγίου Όρους. Επειδή όμως η μονή αυτή ήταν παραλιακή και δεχόταν πολλές επιδρομές πειρατών, εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς, οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο σε απρόσιτα μέρη του Αγίου Όρους. Ο Γερόντιος μαζί με έναν υποτακτικό του εγκαταστάθηκαν στο πάνω μέρος της Σκήτης της Αγίας Άννης, όπου έχτισε ησυχαστήριο στο όνομα του Αγίου Παντελεήμονα. Δι’ αποκαλύψεως της Παναγίας βρήκε νερό, το οποίο και σήμερα αναβλύζει. Ο Όσιος Γερόντιος πέθανε σε βαθιά γεράματα.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS

SHARE