11 ΙΟΥΛΙΟΥ (Δευτέρα)

Σύναξη του Όρου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, Αγίας και ισαποστόλου Όλγας,(βασίλισσας της Ρωσίας), Ιερομάρτυρος Αρσενίου (πατριάρχου Αλεξανδρείας), μαρτ. Μαρκιανού και Μαρτυροκλέους, οσ. Νικοδήμου (από το Ελμπασάν, 1722) και Νικολάου (εκ Βρυούλων 1820), Λέοντος (του «εν τη μάνδρα») και Νικοδήμου (του εν Άθω).

Η Αγία Ευφημία διακρίθηκε για την αρετή και τη φιλανθρωπία της στη χριστιανική κοινότητα της Χαλκηδόνας, από όπου καταγόταν. Την εποχή του διωγμού του Διοκλητιανού καταγγέλθηκε για την πίστη της και καταδικάστηκε σε θάνατο με βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε με απαράμιλλο θάρρος. Τελικά ρίχθηκε στα άγρια θηρία, από τα οποία και κατασπαράχθηκε. (Η κυρίως μνήμη της Αγίας Ευφημίας εορτάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου.)

  • Κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι: ένας ορθόδοξος που περιείχε τον όρο (την απόφαση) της Συνόδου της Χαλκηδόνας (451) και ένας από τους Μονοφυσίτες. Για να πάψει η διαμάχη μεταξύ τους, αποφασίστηκε να τεθούν οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της Αγίας Ευφημίας για να φανεί ποιον τόμο θα δεχτεί η αγία. Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας ο μεν αιρετικός τόμος βρέθηκε στα πόδια της αγίας, ο δε ορθόδοξος στο στήθος της.
  • Στο «παρεκκλήσι» της Παμμακαρίστου που βρίσκεται στο νότιο κλίτος του Πατριαρχικού ναού της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται η λειψανοθήκη της Αγίας Ευφημίας.

Η Αγία Όλγα ήταν βασίλισσα της Ρωσίας και διά του βαπτίσματος μετονομάστηκε σε Ελένη. Χαρακτηρίστηκε ισαπόστολος για τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε για τη διαφώτιση του ρωσικού λαού και για τη διάδοση του Χριστιανισμού στη χώρα της. Πέθανε από τις κακουχίες στην προσπάθεια να γνωρίσουν οι ομοεθνείς της το λόγο του Ευαγγελίου στις 11 Ιουλίου 969.

Ο Άγιος Νικόδημος καταγόταν από το Ελμπασάν. Καταγόταν από ευσεβείς γονείς. Πείστηκε όμως από τους Τούρκους και έγινε Μωαμεθανός. Τη μωαμεθανική θρησκεία θέλησε να επιβάλει και στα παιδιά του, τα οποία περιέτεμε βιαίως. Ένα από τα παιδιά του όμως κάποιοι Χριστιανοί το φυγάδευσαν στο Άγιο Όρος. Εκεί όμως μετανόησε και επανήλθε στο Χριστιανισμό. Μάλιστα έγινε μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Νικόδημος. Τον κατέλαβε όμως ο πόθος του μαρτυρίου. Προετοιμάστηκε γι’ αυτό με άσκηση και προσευχή και, αφού έλαβε την ευχή του Οσίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτη, πήγε στο Ελμπασάν. Εκεί αναγνωρίστηκε από τους Μωαμεθανούς και συνελήφθη. Παραδόθηκε στο αγριεμένο πλήθος, το οποίο για τρεις ημέρες τον βασάνιζε. Τελικά αποκεφαλίστηκε στις 11 Ιουλίου 1722.

  • Στις 11 Ιουλίου 1908 τερματίζεται ο Μακεδονικός Αγώνας μετά την επιτυχία της Επανάστασης των Νεοτούρκων.

*Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ εκδόσεις PLS