Αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος αμερικανός πρέσβης, μετά την εμπόλεμη Ουκρανία. Το πρώτο μήνυμά του στο Διαδίκτυο. Το βιογραφικό του.

Θεωρείται ότι θα δυσκολέψει τα μεγάλα ανοίγματα, ιδιαίτερα τα πολιτικά της ελληνικής Κυβέρνησης και τις συνεργασίες με τη Ρωσία και τον Βλ.Πούτιν. Γιατί δίνονται αυτές οι ερμηνείες. Το αναλυτικό βιογραφικό του, που είχαμε δημοσιεύσει τον περασμένο Μάιο, όταν ανακοινώθηκε η καταρχήν τοποθέτηση του στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Social Media και μάλιστα υποτιτλισμένο στα ελληνικά, συστήνεται ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα., που αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες τα καθήκοντα του. Οι ειδικοί φάκελοι τον περιμένουν για μελέτη και ενημέρωση. Μαζί με τον πρέσβη φέρεται να γίνει , ως συνήθως, ευρύτατη ανανέωση και άλλων επιτελικών στελεχών της πρεσβείας.

Ο Τζέφρι Πιατ κάνει συνεχείς αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό, δηλώνει πως στο παρελθόν έχει επισκεφθεί οικογενειακώς την Ελλάδα για διακοπές αλλά και πως ανυπομονεί να κάνει βόλτες με το αγαπημένο του ποδήλατο στην ελληνική εξοχή.
Σε ένα σύντομο βίντεο, ο κ. Πύατ μοιράζεται ορισμένα από τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, πληροφορίες για τη διπλωματική του εμπειρία, αλλά και τους στόχους του ενόψει της θητείας του στην Ελλάδα.

Ο κ. Πύατ «προσβλέπει να υπηρετήσει στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και ελπίζει να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αντισοβιετικός και «ολίγον» ευρωπαϊστής ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα. Θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το σκληρό πολιτικό του προφίλ.

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2016 15:01

-Ανησυχίες και σχόλια στην Αθήνα για το πολιτικό του προφίλ και ιδιαίτερα για την τριετή θητεία του στην Ουκρανία, περιοχή που γνώρισαν έντονη δοκιμασία, με μεγάλες αλληλοκατηγορίες για τοπικές παρεμβάσεις, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.
Μετά από δύο πρέσβεις, διπλωμάτες καριέρας, χαμηλού πολιτικού προφίλ, τον Daniel Smith και τον David D. Pearce (που αποχωρεί μέσα στο καλοκαίρι και είχε αναλάβει επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013) έρχεται ένας συνάδελφός τους, ο Geoffrey R. Pyatt, ο οποίος μέχρι τώρα είναι πρέσβης στην πολυτάραχη Ουκρανία. Το πολιτικό του προφίλ είναι τελείως διαφορετικό και συγκεκριμένα θεωρείται έντονα αντισοβιετικός, με έφεση στις παρασκηνιακές δραστηριότητες και επιπλέον ελάχιστα φιλοευρωπαϊστής.

Ο Pyatt θεωρείται έντονα παρεμβατικός διπλωμάτης γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η Ελλάδα θεωρείται από παράγοντες των ΗΠΑ ως φιλική χώρα προς τη Ρωσία, επίκεινται νέα ανοίγματα με την επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα και τα σχέδιά του στον ενεργειακό τομέα ενώ η διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται στενά προσκολλημένη προς την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ και της Γερμανίας, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε σύγκρουση κατ εξοχήν για την Ουκρανία, την Τουρκία και γενικότερα την Μέση Ανατολή.

Ποιος είναι ο Pyatt

Ο Pyatt ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα το 1990 από την Ονδούρα, ως υποπρόξενος στην πρωτεύουσα Τεγουσιγάλπα. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντα αναπληρωτή επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ινδία το 2006 και το 2007.

Λίγο αργότερα εργάστηκε ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη ανέλαβε ρόλο στο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας από το Μάιο 2010 μέχρι τον Ιούλιο 2013.

Ο ρόλος του στην Ουκρανία

Ο Pyatt ανέλαβε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία στις 30 Ιουλίου 2013. Μάλιστα ο Αμερικανός διπλωμάτης πρωταγωνίστησε σε ένα διεθνή σάλο τον Ιανουάριο του 2014, όταν μία συνομιλία που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, υπεκλάπη και ανέβηκε στο YouTube. (Αναλυτικά στη συνέχεια)

Υπενθυμίζεται πως σε ένα σημείο της συνομιλίας τους Pyatt και Νούλαν αναφέρονται απογοητευμένοι στην μη εναρμόνιση, επί του ζητήματος, της Ε.Ε. με τη στάση των ΗΠΑ και η Νούλαντ ακούγεται να λέει: «Γ@μ@ την Ευρωπαϊκή Ένωση». Απαντώντας στο ηχητικό ντοκουμέντο, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα του βίντεο, ωστόσο η κ.Νούλαντ έχει ζητήσει συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, για τα καταγεγραμμένα σχόλια. Με τον πρέσβη μα δηλώνει ότι συμφωνεί. Τις απόψεις αυτές και των δύο επέκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Οταν το 2014 ξέσπασε η «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία ο Pyatt την υποστήριξε και στράφηκε εναντίον του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος του πρέσβη με την Υφυπουργό Εξωτερικών – για υποκλοπή από τη Ρωσία μίλησαν οι ΗΠΑ.
Συνομιλία μεταξύ της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και του αμερικανού πρεσβευτή στην Ουκρανία, η οποία ανέβηκε στο YouTube, περιείχε μερικά καθόλου διπλωματικά σχόλια σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τη στάση της όσον αφορά την ουκρανική κρίση.
Στο ηχητικό ντοκουμέντο που ανέβηκε στο διαδίκτυο την Τρίτη η Νούλαντ και ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ ακούγονται να συζητούν στρατηγικές ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας: τον Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχο, τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών και τον ακροδεξιό Ολέγ Τιάγκνιμποκ.

Η Νούλαντ κάνει λόγο για εμπλοκή του Ρόμπερτ Σέρι, του νέου ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, στην εξεύρεση πολιτικής λύσης: «Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να βοηθήσει να κολλήσουν τα πράγματα και να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει να κολλήσουν και, ξέρεις, να πάει να γ. . . η ΕΕ».

Υποδείξεις για μελλοντική κυβέρνηση

Ο αμερικανός πρεσβευτής της απαντά: «Ακριβώς. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσει, γιατί μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αν δεν αρχίσει να προχωρά, οι Ρώσοι θα εργάζονται στα παρασκήνια για να το υπονομεύσουν».
Εξάλλου η Νούλαντ ακούγεται να λέει στον Πάιατ ότι δεν πιστεύει πως ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πυγμάχος που είναι πλέον ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια καινούργια κυβέρνηση.
«Δεν πιστεύω ότι ο Κλιτς (Κλίτσκο) θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση», λέει η Νούλαντ. «Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο. Δεν πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα», πρόσθεσε.

Η Νούλαντ συναντήθηκε την Τρίτη με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να συζητήσουν την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα από τον Νοέμβριο. Συζήτησαν για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την πιθανότητα περαιτέρω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, αν και αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο του βίντεο, δεν αρνήθηκαν την αυθεντικότητά του.
«Ζήτησε συγγνώμη από τους Ευρωπαίους»

«Δεν είπα ότι δεν είναι αυθεντικό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Νούλαντ ζήτησε συγγνώμη από τους ευρωπαίους συναδέλφους της για τα σχόλιά της.
«Εργαζόμαστε ιδιαίτερα στενά με την ΕΕ και τους εκπροσώπους της και αυτό είναι που έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών στην περίπτωση της Ουκρανίας», εξήγησε η Ψάκι.

Η Νούλαντ «ήταν σε στενή επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ήταν σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους της και φυσικά ζήτησε συγγνώμη (…) για τις δηλώσεις της που της αποδόθηκαν», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Δεν πρόκειται να σχολιάσω το περιεχόμενο μια ιδιωτικής διπλωματικής συνομιλίας», επεσήμανε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. «Θα έλεγα ότι μιας και το βίντεο εντοπίστηκε αρχικά και σχολιάστηκε στο Twitter από τη ρωσική κυβέρνηση, πιστεύω ότι αυτό λέει κάτι για τον ρόλο της Ρωσίας», πρόσθεσε. Παράλληλα πηγές της Ουάσινγκτον μίλησαν για υποκλοπή από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
inShare

Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν αναλάβει πρέσβης στην Ελλάδα, ο Τζέφρι Πιατ βρισκόταν στη νευραλγική θέση του πρέσβη στην… φλεγόμενη τότε Ουκρανία. Βρισκόταν μάλιστα στη χώρα κατά την περίοδο ανατροπής της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς υποστηρίζοντας τους πραξικοπηματίες.
Μάλιστα το 2014 το όνομα του Τζέφρι Πιατ έγινε ευρέως γνωστό καθώς μια υποκλαπείσα συνομιλία του με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας, αναρτήθηκε στο Youtuybe εκθέτοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις βλέψεις τους για την περιοχή.

Δείτε το βίντεο του πρέσβη: