Ο Βολιβιανός Πρόεδρος Έβο Μοράλες εμπλέκεται σε ερωτικό σκάνδαλο με αποχρώσεις διαφθοράς με κινέζικη εταιρεία

Του Νίκου Αθηναίου

Σε ερωτικό σκάνδαλο με προεκτάσεις κρατικής διαφθοράς με μεγάλη κινέζικη εταιρεία που λειτουργεί στη Βολιβία, εμπλέκεται σύμφωνα με δημοσιεύματα βολιβιανών ΜΜΕ ο Πρόεδρος κ. Έβο Μοράλες, 56 ετών, ανύπανδρος, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στην ιστορία της χώρας του.

Το 2005 ο κ. Μοράλες, συνήψε ερωτική σχέση με την κ. Γκραμπριέλα Ζαπάτα, τότε περίπου 18 ετών, και είχε μαζί της ένα παιδί το οποίο πέθανε το 2008, έναν χρόνο μετά από την άνοδό του στην προεδρία.

Η κ. Ζαπάτα, ηλικίας σήμερα 29 ετών, «χάθηκε» στη συνέχεια, αλλά όπως αποκαλύπτεται τώρα εργάζεται από το 2013 ως ανώτερο στέλεχος σε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στη χώρας την κινεζική CAMC Engineering Company στην οποία η βολιβιανή κυβέρνηση συμπτωματικά έχει δώσει έργα αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή δημοσίων έργων, μεγάλων οδικών αρτηριών και σιδηροδρόμων.

Ο κ. Μοράλες είναι σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με την Κίνα, η οποία του έχει χορηγήσει δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία η αντιπολίτευση αλλά και ξένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι έχουν υποθηκεύσει το μέλλον των βολιβιανών για πολλά χρόνια.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια προχθεσινής συνέντευξης, ο κ. Μοράλες δήλωσε ότι δεν έχει συναντηθεί με την κ. Ζαπάτα μετά από το θάνατο του παιδιού τους. Όμως, υπάρχει περυσινή φωτογραφία που δημοσίευσε το βολιβιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANF και που τον δείχνουν αγκαλιά με την κ. Ζαπάτα κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων του καρναβαλιού.

Όταν του έδειξαν τη φωτογραφία, ο Βολιβιανός Πρόεδρος θυμήθηκε ότι πράγματι τον πλησίασε τότε μια γυναίκα και του ζήτησε να φωτογραφηθούν μαζί. Επειδή το πρόσωπο της κάτι του θύμιζε, είπε, δεν της χάλασε το χατίρι. «Α, ναι τώρα που κοιτάζω τη φωτογραφία, αυτή είναι η Γκαμπριέλα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Μοράλες εκτόξευσε δριμύ κατηγορώ κατά της «δεξιάς» στη χώρα του που συνωμοτεί, όπως είπε, με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό προκειμένου να βλάψουν το πολιτικό του μέλλον. Είπε ακόμα ότι σκέπτεται να απελάσει τον υπαρχηγός της Αμερικανικής Διπλωματικής Αποστολής στη Λα Παζ κ. Πήτερ Μπρέναν τον οποίο θεωρεί ότι είναι ο κινητήριος μοχλός πίσω από την όλη ιστορία. Φυσικά τόσο ο αμερικανική πρεσβεία στη Βολιβία όσο και τα εμπλεκόμενα ΜΜΕ διέψευσαν ότι συμμετέχουν σε συνομωσία κατά του κ. Μοράλες.

Για την προσεχή Κυριακή ο κ. Μοράλες έχει κηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να ζητήσει από το βολιβιανό λαό την έγκρισή του για να επιφέρει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει την προεδρία για 4η φορά το 2019. Απομένει να δούμε αν η υπόθεση του ερωτικού σκανδάλου σε σχέση και με τις αποκαλυπτόμενες σε μεγάλη έκταση ύποπτες συναλλαγές με την Κίνα του στερήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Ο κ. Μοράλες διατηρεί καλές σχέσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Το περασμένο καλοκαίρι του έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα – μαζί με άλλους λατινοαμερικανούς ηγέτες – για το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος το οποίο χαρακτήρισε «νίκη κατά του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού».

Παλαιότερα, το 2009, ο κ. Τσίπρας του είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του για την απεργία πείνας που έκανε διαμαρτυρόμενος κατά του Κογκρέσου της Βολιβίας επειδή κωλυσιεργούσε τη ψήφιση νόμου που θα του έδινε τη δυνατότητα επανεκλογής με κυρίαρχο σύνθημα «την επανίδρυση του κράτους».