Κατρακυλούν ακόμα οι τιμές των ακινήτων. Ιδιαίτερα στα καινούργια διαμερίσματα, καταστήματα και σπίτια σε όλη την Αττική.

Κάτω από την αντικειμενική αξία τα μισά σπίτια στα βόρεια προάστια.

Κάπως καλύτερα τα πράγματα στα νότια προάστια, με περιορισμένη μείωση  στις τιμές  των  ακινήτων, ακόμα και στα παλαιά κτίρια.

Δεν   δικαιώθηκαν  οι προβλέψεις  στις αρχές του χρόνου, ότι  σταθεροποιήθηκε η πτώση στις τιμές των ακινήτων από το 2010 και  πως   θα  σημειωνόταν  μικρή άνοδος  στα ενοίκια καταστημάτων και σπιτιών. Διαψεύστηκαν.  Τώρα  καθώς έκλεισε το πρώτο πεντάμηνο  του 2017, η κρίση   συνεχίζει  να έχει βυθίσει την αγορά ακινήτων και το κλίμα δεν φαίνεται ακόμη έτοιμο να αναστραφεί.  Η  πτώση τιμών συνεχίζεται, δυστυχώς, με πρώτες  τις  άλλοτε προνομιούχες περιοχές  στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, στα μεγαλοαστικά προάστια  είτε  βορεινά είτε παραθαλάσσια.

Ενδεικτικό του μεγέθους των απωλειών στην κτηματαγορά είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα ακίνητα δεν πιάνουν ούτε την αντικειμενική τους αξία.  Η  παλαιά εμπορική  είναι  παντού  ανύπαρκτη   έχει πλέον καταρρεύσει σε ποσοστά ακόμα και κάτω από 50% και 60%.

Στα βόρεια προάστια (Κηφησιά, Εκάλη, Φιλοθέη, Ψυχικό, Πολιτεία) πάνω από τα μισά ακίνητα πωλούνται σε τιμή   πολύ κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Παλαιότερα η εμπορική τους  αξία (δηλαδή της αγοράς)ήταν διπλάσια και τριπλάσια της αντικειμενικής, δηλαδή της Εφορίας.  Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει το αντίστροφο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Καθημερινή  σε έρευνα που πραγματοποίησε το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Αθμονον σε επιλεγμένες περιοχές των βορείων προαστίων,  και μάλιστα τα λεγόμενα αστικά  όχι  τα  «αριστοκρατικά»  τύπου Εκάλης, Πολιτείας,  Ψυχικού   κλπ, προκύπτει ότι στο Μαρούσι το 60% των συναλλαγών αφορούσε ακίνητα σε τιμή κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε Βριλήσσια και Μελίσσια δεν ξεπέρασαν το 38% του συνόλου των αγοραπωλησιών.

Η πλειονότητα των ενδιαφερομένων εξακολουθεί να προτιμά τα παλιά ακίνητα, τα οποία είναι και τα πιο προσιτά οικονομικά. Ειδικότερα, στο Μαρούσι το 66% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα άνω των 20 ετών. Στα Βριλήσσια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47% και στα Μελίσσια 53%.

Αντίστοιχα, σε χαμηλό επίπεδο διαμορφώνεται και το κόστος των συναλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι αγοραστές δεν διαθέτουν ποσά μεγαλύτερα από 150.000 ευρώ και σχεδόν οι μισοί επιλέγουν ακίνητα κόστους έως 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στο Μαρούσι, το 74% των πωληθέντων κατοικιών ήταν κόστους έως 150.000 ευρώ (το 26% έως 50.000 ευρώ), στα Βριλήσσια το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 53% και στα Μελίσσια σε 75% (το 20% ήταν έως 50.000 ευρώ).

Επιπλέον, από πλευράς επιφάνειας, στο Μαρούσι το 51% των πωληθέντων διαμερισμάτων αφορούσε ακίνητα από 70 έως 120 τ.μ., με τα αντίστοιχα ποσοστά σε Βριλήσσια και Μελίσσια να διαμορφώνονται σε 63% και 49%.